חוקרי או"ם: אולי סוריה קברה את שרידי הכור
גורמים בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית אמרו שהבדיקה שערכו לא הניבה מסקנות - אך ייתכן שזה נובע מהררי הבטון ששפכו הסורים על הבור שחפרו באזור המתקן שהופצץ
חוקרי האו"ם מאמינים שישנה אפשרות כי סוריה קברה ממצאים מהמתקן שהפציצה ישראל לפני כשנה, ולפי ארצות הברית שימש ככור גרעיני. כך מסרו היום (א') דיפלומטים בווינה, המעורים בחקירת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (סבא"א) בנושא.
אתמול מסרו גורמים בווינה, שם נמצא מטה סבא"א, כי לפי תוצאות חלקיות של הדגימות שלקחו הפקחים מהאתר,
במקום לא פעל מתקן גרעיני. לדבריהם, אין בתוצאות בכדי לאשש את טענות ארה"ב.
אך היום כבר מועלות סברות אחרות. "זה לא אומר שלא היה שם כלום, רק שהפקחים לא בחנו, או שלא היו יכולים לבחון, במקומות הנכונים", אמר דיפלומט המעורב בחקירה.
"סוריה יצקה כמות רבה של בטון אחרי שחפרה בור באותו מקום", הוסיף. "באופן אידיאלי, הפקחים יכולים לבחון את ההריסות, אבל יש תחושה שהסורים כבר קברו הכל בבור הזה".
מזכירים את איראן
החקירה החלה באפריל, אחרי דיווח של המודיעין האמריקני לפיו מתקן "אל קיבאר" במזרח סוריה היה כור גרעיני שכמעט הושלם, ונבנה בסיוע צפון קוריאני. בוושינגטון דיווחו על סמך צילומי לווין, כי האתר פונה במהירות ובמקום הוקמו מבנים חדשים, לצורך כיסוי.
בחודש שעבר הודיע משרד החוץ הסורי כי דמשק מוכנה לענות לשאלות סוכנות הגרעין בנוגע לפעילות שהתבצעה במתקן שהופצץ על ידי ישראל, אולם לא תאפשר לפקחי הסוכנות ביקורים נוספים לזה שכבר התבצע באתר.
הסורים נימקו שמדובר במתקנים צבאיים רגילים, והסבירו שאלו שיקולי "ביטחון לאומי".
חקירת סבא"א לא תושלם עד נובמבר, וגם אז כנראה שלא תכלול מסקנות נחרצות. יושב ראש הסוכנות, מוחמד אל בראדעי, צפוי לפתוח מחר כינוס שגרתי של הארגון, ולהצהיר על כך שלפקחים נדרש "עוד זמן ויותר שיתוף פעולה מצד דמשק". דיפלומט אירופי אמר שקשיחותה של סוריה מזכירה את גישתה של איראן לחקירת פעילותה הגרעינית.