הצעה מחודשת: "לבטל הפארסה בבית הנשיא"
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ בן-ששון, מתכוון להעלות מחדש את הצעת החוק לפיה זכות הקמת הממשלה תוענק באופן אוטומטי ליו"ר הסיעה הגדולה. "המצב הנוכחי מוביל לסחטנות"
העבודה ממליצה על ברק, למרות שאינו חבר כנסת? ש"ס לא שמעה את משנתה של לבני? ייתכן שבפעם הבאה שיהיה צורך להרכיב ממשלה חדשה הסיעות כבר לא יוכלו לעשות שרירים, והנשיא יזכה לפחות אור זרקורים. בעוד נציגי הסיעות עולים לרגל למשכן הנשיא, מציעים בכנסת לבטל את הנוהג.
יושב ראש ועדת החוקה של הכנסת, ח"כ פרופ' מנחם בן ששון (קדימה), אמר היום (ב') ל-ynet כי בכוונתו לקדם מחדש את הצעת החוק על פיה במקרה של הרכבת ממשלה חדשה יילקח שיקול הדעת מנשיא המדינה, והמשימה תוטל באופן אוטומטי על יו"ר הסיעה הגדולה ביותר בכנסת.
כיום קובע החוק כי הנשיא מחליט על מי להטיל את מלאכת הרכבת ממשלה חדשה, אם זו נדרשת, לאחר התייעצות עם נציגי סיעות הכנסת. מאז אמש עולים נציגי המפלגות לנשיא פרס, ומביעים את עמדתם בנושא. בן ששון טוען כי "המצב הנוכחי גורם לסחטנות עוד טרם המשא ומתן המהותי על הקמת הממשלה".
לדברי יו"ר ועדת החוקה, "כל התהלוכה הזו לבית הנשיא, וההסכמות שמאחורי הקלעים - הכל מיותר לגמרי. לו היינו יודעים שראש הסיעה הגדולה מרכיב את הממשלה, הנשיא היה ממשיך לשמור על מעמדו הממלכתי והפארסה המתרחשת בימים אלה מול ענינו הייתה נמנעת.
"אין לי ספק שהנשיא פרס נוהג בממלכתיות", מדגיש בן-ששון, "אולם המצב הנוכחי מחייב לקחת את שיקול הדעת מהנשיא ולהפעיל מנגנון של טייס אוטומטי - על פיו הנשיא,
כראש המדינה והדמות הממלכתית, יטיל על יו"ר הסיעה הגדולה את המשימה להרכיב את הממשלה באופן אוטומטי".
הצעה שכזו כבר עלתה לפני כשנה לדיון במסגרת התוכנית לשינוי שיטת הממשל בישראל - אולם עקב חשש שתידחה היא נגנזה. אחת מטענות המתנגדים הייתה כי גוש מסוים יכול למנות יחד יותר מ-61 חברי כנסת, בעוד המפלגה הגדולה ביותר תישאר בגוש הנגדי.