שתף קטע נבחר
 

בכיר בתמ"ת: "האבטלה עלולה להגיע ל-8%"

לדברי ראש מנהל תכנון וכלכלה במשרד התמ"ת, בני פפרמן, המשך הירידה בתוצר עלולה להגדיל את האבטלה מ-6.3% ל-8%. הפגיעה העיקרית תהיה בתעסוקה בפריפריה, בה האבטלה יכולה להגיע ל-12%

"אם הירידה בתוצר תימשך, נוכל להגיע לשיעור אבטלה במשק של 8%, לעומת 6.3% כיום", אמר ל"כלכליסט" ראש מנהל תכנון וכלכלה במשרד התמ"ת, בני פפרמן. "כבר היום אנחנו מעריכים כי במצב של קצב של 3% צמיחה שנתית נראה עד 7.5% אבטלה", אומר פפרמן ומוסיף כי הפגיעה העיקרית תהיה בתעסוקה בפריפריה, שם האבטלה יכולה להגיע ל-12%.

 

 

פפרמן, שעוקב מקרוב אחר ההתפתחויות המקרו כלכליות של המשבר בשוק ההון האמריקאי, אומר כי עוד מוקדם לבודד את השפעתו הצפויה על המשק בכלל ושוק התעסוקה בפרט מגורמים נוספים כמו שחיקת הדולר. עם זאת, לדבריו בשנה האחרונה כבר רואים סימנים להורדת ההילוך במשק, כאשר המשמעות היא שקצב יצירת המשרות החדשות במשק קטן. בנוסף, פפרמן צופה כי רמת ההכנסה של 7 העשירונים התחתונים לא תגדל בתקופה הקרובה.

 

ניתוח של שוק התעסוקה מבהיר עד כמה ישראל פגיעה למשבר העולמי. כוח האדם במשק הישראלי צומח ב-2% בשנה, כך שעל מנת לספק משרות חדשות, אף ללא קיטון באבטלה, דרושה צמיחה של כ-3%-3.5% בתעשייה שאינה היי-טק ובמסחר והשירותים, או 4% צמיחה כולל ענף ההיי-טק.

 

המשבר האחרון בשוק ההון האמריקאי הוסיף גורם נוסף של אי ודאות לעובדי חברות התעשייה והמסחר, אחרי שכמה מעמיתיהם לעבודה פוטרו בשל השחיקה בשער הדולר. על פי נתוני אגף הכלכלה בהתאחדות התעשיינים, 58% מהמפעלים ייאלצו להקפיא את שכר עובדיהם במחצית השנייה של השנה.

 

לא מדובר רק על התעשייה המסורתית, שכן 50% מחברות ההיי-טק שנבדקו על ידי ההתאחדות אמרו כי הן צפויות להקפיא את השכר. נתונים נוספים של ההתאחדות מראים כי 58% מהמפעלים יקצצו בשעות נוספות עד סוף השנה ושיעור דומה הודיעו כי הן צפויות לפטר עובדים, 36% מתוכן מתחום ההיי-טק.

 

ישראלה מני, סמנכ"ל כלכלה ומיסים באיגוד לשכות המסחר, אומרת כי "יש קיפאון במצבת העובדים בתחומי המסחר והשירותים, שכן המגזר העסקי עוצר גיוסים. עם זאת, זה לא אומר בהכרח שאנחנו נכנסים למיתון כבד כמו ב-2001 עם תוצר שלילי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש מינהל תכנון וכלכלה בתמ"ת, בני פפרמן
מומלצים