חיפה: שיקום החוף יכשיר את בניית המגדלים
חיפה מאבדת אט אט את רצועת החוף שלה לגלים, אך יוזמה לשיקום החוף מתבררת כחרב פיפיות: מצד אחד היא תחזיר עטרה ליושנה; מנגד, היא תרחיק את קו המים ותכשיר למעשה את השטח להקמת מגדלים שיחסמו את הנוף וזרימת האוויר. הפשרה: העברת זכויות הבנייה לשטח אחר, שצריך לשקם. הבעיה: בשנת בחירות כולם מתווכחים עם כולם
שבע שנים עברו מאז עצר בית המשפט המחוזי את המשך בנייתם של מגדלי חוף הכרמל וכעת, המחסום החוקי האחרון עתיד להישבר: עיריית חיפה פועלת לשקם את חוף ימה המערבי של העיר, וכשקו החוף יתרחק, השטח שתווסף לחוף יאפשר למעשה את הקמת כל ששת המגדלים המתוכננים.
הויכוח כעת הוא על ניוד זכויות הבנייה בין השטח שמיועד לשיקום לבין שטח צבאי סמוך העתיד להתפנות. היזם אומר שהוא מוכן למהלך, וגם עיריית חיפה מצהירה על תמיכה, אך טוענת כי מנהל מקרקעי ישראל הוא שמתנגד. במנהל, לעומת זאת, אומרים כי עיריית חיפה היא הגורם שמתנגד למהלך הניוד, והם עצמם חוששים לקדם תוכנית בנייה במקום פן תטורפד על ידי הארגונים הירוקים. מבולבלים.... בשנת בחירות הכל יכול להיות.
עושים סדר: בשנות ה-70 החלו תהליכי האישור של בניית רצף מגדלים על קו המים מתוך תפיסה שהדבר יקדם את העיר, אולם הפרויקט שהיה אמור להכיל שישה מגדלים הפך לאחד הסמלים במאבק נגד הבנייה בחופים. בעקבות פסיקת בית המשפט המחוזי ב-2001, נעצר הפרויקט לאחר שהושלמו שני מגדלים. זכויות הבניה במקום עדיין קיימות, אך הן מוגבלות בשמירה על קו 100 מטרים מהחוף. בנקודה זו משתלבת תוכנית שיקום החוף עם פרויקט הנדל"ן.
על מנת לעקוף את הגבלות הבניה בטווח של 100 מטרים מקו החוף, החלה החברה היוזמית, "דלק נדל"ן", לבדוק אופציות להרחבת רצועת החוף. במקביל גם העירייה החלה בבחינת חלופות לשיקום החוף - בין היתר על ידי העברת חצי מיליון מ"ק חול מפרויקט העמקת הנמל. בישיבת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בתחילת החודש הוחלט לאחד בין שתי התוכניות, וליצור תוכנית אחת חופפת. המשמעות: שיקום החוף יאפשר את הרחבתו ויכשיר למעשה את השטח להקמת יתר המגדלים.
וכך קורה שדווקא ארגוני הסביבה מתנגדים ליוזמה לשקם את רצועת החוף שאבדה עם השנים. "יש בתוכנית היבט חיובי והיבט שלילי", אמר ל-ynet סגן ראש העיר, שמואל גלבהרט, יושב ראש סיעת "הירוקים" בחיפה. לדבריו, אם מדובר בשיחזור חוף הים הרי שזהו מהלך טוב; אבל לדבריו ישנו גם סיכון להמשך ההרס של החוף. "היזמים של מגדלי חוף הכרמל לוטשים עיניים אל החוף ורוצים לנצל את הרחקת קו המים על מנת שיוכלו להמשיך לפתח את המגדלים", אומר גלבהרט.
לטענת "הירוקים" בחיפה, "המגדלים הקיימים והמשך הקמת הפרויקט יצרו הגבלה של הנוף וזרימת האוויר לשכונות נווה דוד ושפרינצק את החוף. מדובר בשכונה שהיתה בעבר בפרויקט שיקום שכונות, וברור לכולם שהמגדלים הללו לא היו נבנים אם הם היו ממוקמים מול שכונת דניה. "אנחנו כמהים לחדרי מלון אבל לא למפלצות כאלו", אומר גלבהרט. לדבריו, צריך לבנות שם במתכונת של כפר נופש.
גם בחברה להגנת הטבע מתנגדים למהלך. "אנחנו חושבים שזה לא נכון להמשיך את הפרויקט, ולא נכון להרחיב את החוף, כי זה יפגע בחופים אחרים", אמר ל-ynet משה פרלמוטר, רכז החופים בחברה להגנת הטבע.
החלופה: ניוד זכויות הבנייה לחוף אחר
אחת החלופות למהלך הייתה ניוד זכויות הבנייה של "דלק נדל"ן" דרומה ממגדלי חוף הכרמל, למתחם הקרוי מש"א 7200 - שטח של התעשייה הצבאית שעתיד להתפנות לפיתוח ובנייה.
למרבה הפלא, גם עיריית חיפה וגם חברת "חוף הכרמל" - המוציאה לפועל את הפרויקט מטעם "דלק נדל"ן", מוכנות לקבל את פשרת ניוד הזכויות למש"א. למהלך תהיה תמיכה גם מצד האופוזיציה במועצת העיר. מנהיג האופוזיציה, חבר המועצה שלמה גלבוע, סבור שמדובר במהלך נכון וראוי, שיסייע לשקם את השטח המוזנח. אך לדברי העירייה, מנהל מקרקעי ישראל מעכב את המהלך ומתנגד לו.
במנהל מקרקעי ישראל דוחים את טענות העירייה: לדבריהם מתחם "מש"א" מזוהם וכרגע אין בו זכויות בנייה. במנהל חוששים מהתנגדות "הירוקים" לבנייה במש"א, וטוענים כי דווקא העירייה היא זו שמתנגדת לבנייה שם.
מחברת חוף הכרמל נמסר כי בימים אלו היא פועלת לפיתוח ושיקום קו החוף והחולות, במהלך משותף עם עיריית חיפה ולטובת הציבור. "בכוונת החברה לבצע בחינה מחודשת של תוכניות הבינוי המקוריות, ולבחון חלופות כגון הקמת מתחם מלונאי בשיתוף עם עיריית חיפה. חשוב להדגיש, כי חברת חוף הכרמל מעוניינת ותומכת 'בפשרה' שהועלתה בעבר, בה יבוצעו ניוד זכויות לשטחי מש"א הנמצאים דרומית לפרויקט, ואף נעשתה פנייה בנושא לעיריית חיפה".
מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "התוכנית היא בסמכות הועדה המחוזית. עיריית חיפה פועלת למיזעור הנזקים של תוכניות מאושרות, ופסיקת בית המשפט מלפני עשרות שנים, שקובעים היום מצב מוגמר. נבדקה גם האפשרות לניוד זכויות הבניה למש"א אך מנהל מקרקעי ישראל מתנגד לכך".
ממינהל מקרקעי ישראל נמסר כי הצעת הניוד אינה ריאלית מבחינתם. "האם הכוונה לתת למינהל זכויות בחוף הים שעל מנת לממשם יהא עלינו להכין תכנית לייבוש ים, ולנהל מאבקים נגד גופים ירוקים? אין לנו עניין בעימותים, ובודאי לא בקרקעות שהן פרטיות.
"מש"א הוא בסיס צבאי המיועד לפינוי. עדיין אין שם זכויות בניה, ולכן לא סביר לחלק זכויות שאינן קיימות. במקום היתה תוכנית שיזם המינהל אך היא לא קודמה כי העירייה שינתה בינתיים את עמדתה, וכיום היא מעוניינת לתכנן בעצמה. בכל מקרה, אם התוכנית תקודם ותאושר עלויות הפינוי יהיו גבוהות מאד (בין היתר בשל זיהום קרקע)".