עיריית תל-אביב נגד הקמת מגדל במתחם תעש
חרף הויכוחים על על היקף ואופי זיהום הקרקע ומי התהום במתחם תעש, אושר להקים בשטח מגדל מגורים ומבני תעשיה וציבור. עיריית תל אביב רוצה לסכל את המהלך בטענה כי בנייה תמנע ניקוי של הזיהום והוא יתפשט
עיריית תל-אביב החליטה לצאת למאבק נגד החלטת הוועדה המחוזית בתל-אביב, שאישרה באחרונה הקמת מגדל בן 43 קומות על מתחם "תעש" בנחלת יצחק. הסיבה להתנגדות: מי התהום במקום מזוהמים, ובנייה עליהם לא תאפשר את טיהורם. כעת יתגלגל הנושא לפתחה של המועצה הארצית.
הבוקר (יום ד') התכנסה הוועדה המקומית לתכנון ובנייה בעירייה, והחליטה בצעד חריג לפנות למועצה הארצית לתכנון ובנייה על מנת לעצור את התוכנית בשלב זה. יושב ראש הוועדה המקומית, דורון ספיר, אישר את הידיעה ואמר: "נכון שזה צעד חריג שאנחנו פונים לערכאה הגבוהה יותר נגד הוועדה המחוזית, אבל מצד שני אנחנו רוצים אישור של המשרד להגנת הסביבה שאכן המים במקום מטוהרים".
זיהום ישן ושינוי במחלוקת
שנים רבות שמתחם "תעש", המשתרע על שטח של 55 דונם בין גבעתיים לקרייה, עולה לדיון בוועדות התכנון השונות. השטח עצמו שייך למינהל מקרקעי ישראל, שמעוניין לקבל בו כמה שיותר אחוזי בנייה. עיריית תל-אביב מחזיקה בכ-20 אחוז מהשטח.
בעבר שכנו בו מפעלי התעשייה הצבאית, שזיהמו באופן חמור את הקרקע, ולאחר שפונו מהמקום, נותר המתחם ריק במשך שנים, כשבסמוך לו נבנו מגדלי מגורים וקניון לאחר מאבק ומהלך של פינוי הקרקע המזוהמת. ואולם, הוויכוחים בין העירייה וועדות התכנון סביב סוג הזיהום והגורם האחראי לו, נמשכו כל העת.
בעבר הוצעו מספר תוכניות בנייה למתחם, ואולם במרס האחרון התנתה הוועדה המקומית, של עיריית תל-אביב, את הבנייה במתחם בהמצאת חוות דעת שגם הקרקע וגם מי התהום אינם מזוהמים. באותו דיון טענו אנשי האגף לאיכות הסביבה בעירייה כי מי התהום שזוהמו התפשטו לאורך כל מזרח העיר. משם עבר הנושא לשמיעת התנגדויות בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה.
לפני שלושה שבועות התקיים הדיון, והוחלט לאשר את הפרויקט. על פי התוכנית, במקום אמור להיבנות מגדל מגורים בן 43 קומות, מבנה מסחרי בין שמונה קומות ומבנה ציבור בן ארבע קומות.
אלא שבעירייה רוצים לסכל את המהלך. "לא יכול להיות שעבור הגדלת רווחים, אנחנו נשעבד את הבריאות של התושבים שלנו", אמר סגן ראש העיר מטעם מפלגת "הירוקים", פאר ויסנר. "האבסורד הוא שהודענו שאנחנו מבקשים ומתנים את התוכנית הזו באישור שמי התהום נקיים, אבל כנראה שהנתון הזה לא מעניין את כולם. הרי ברור שאחרי שיבנו שם מגדלים לא תהיה כל גישה לטיפול בזיהום הזה, שרק אלוהים יודע איזה חומרים יש בו, והוא ימשיך להתפשט למרכז העיר".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: טרם ההחלטה למתן תוקף בתכנית, השלימה נציבות המים הכנת סקר מי תהום והכינה תכנית פעולה לטיפול בזיהום מי התהום. הועדה המחוזית התייחסה לנושא זה בהחלטתה... וקבעה כי
יתווספו לתכנית הוראות מחייבות לטיפול בנושא זה טרם מתן היתרי הבניה, בהתאם להנחיות רשות המים.