שתף קטע נבחר

למיטיבי לכת: מבקעת עמרם לעמק הנעלם

רק עשרה קילומטרים מאילת נמצאת בקעת עמרם, שבתחתיתה סלעי חול צבעוניים ובמרכזה מתנשא גוש הרים וולקני שחור. נופיהם המרהיבים של הבקעה, הערבה והרי אדום נשקפים מראשי המצוקים. הצעה למסלול לא קל, אך בהחלט מתגמל

תעודת זהות

סוג המסלול: רגלי, חד כיווני.

נקודת מוצא: חניון בצד הדרך לעמודי עַמְרָם, לרגלי גבעת יוכבד (כ-500 מ' מדרום-מזרח לחניון עמודי עמרם).

נקודת סיום: התחנה הסייסמוגרפית בצפון-מזרח בקעת עמרם (ישנו כביש גישה לתחנה הסייסמוגרפית מציון ק"מ 25 של כביש הערבה. אורך כביש הגישה כ-4 ק"מ).

איך מגיעים: מכביש הערבה (כביש 90) פונים ליד ציון קילומטר 20 (כ-10 ק"מ מצפון לאילת) אל דרך העפר המובילה לבקעת עמרם ועמודי עמרם. לאחר כ-6.5 ק"מ נסיעה בדרך המסומנת כחול מגיעים למישטח חניה בצד הדרך. שלט הכוונה מורה על השביל העולה דרומה להר אָמִיר.

משך הטיול: 7-8 שעות. אורך המסלול: כ-12 ק"מ.

דרגת קושי: קשה - למיטיבי לכת.

עונה מומלצת: נובמבר-אפריל.

 

נוף מראשי המצוקים

בקעת עמרם, הנמצאת כ-10 ק"מ מצפון לעיר אילת, היא מן היפים באתרי הנוף של הרי אילת. זוהי בקעה מעוגלת, שסגורה משלושת עבריה במצוקים זקופים וענקיים ושצורתה כמכתש. קירותיה בנויים מסלעי גיר בחלקם העליון, וממיגוון סלעי אבן חול לבנים וצבעוניים בחלקם התחתון.

 

ממרכז הבקעה מתנשא גוש הרים וולקני שחור. זהו הר עמרם. ערוצי נחלים אחדים מבתרים אותו בפראות, ומי שמהלך בנוף הזה חש כאילו הוא מטייל באזור "ההר הגבוה" של דרום סיני. הנוף מראשי המצוקים מרהיב: רואים את הבקעה עצמה, את הערבה ואת הרי אדום.

 

לא פחות יפה הוא הטיול בנופי אבן החול המוזרים של הר אמיר. ההר מחורר בעשרות פתחי מכרות נחושת קדומים ובנקיקי אבן החול והסלע הוולקני של העמק הנעלם (נחל צְפוּנוֹת). גם ערוץ אבן החול הצבעוני להפליא, שנמצא בינו לבין מעלה עמרם, חורץ בו תלמים.  


נופי בראשית מדבריים (צילום: שמעון לב)

 

אל מכרות הנחושת

ליד ציון קילומטר 20 שעל כביש הערבה, במקום בו ניצב שלט הכוונה גדול לעמודי עמרם ולנחל שְחוֹרֶת, פונים מערבה בדרך עפר טובה המסומנת בכחול. הדרך מובילה עד בקעת עמרם. חוצים תחילה את מישור הסחף הגדול של הערבה. לאחר כ-2.5 ק"מ מגיעים אל מיסעף דרכים: פנייה שמאלה לדרום-מערב מוליכה לכיוון נחל שחורת; פנייה ימינה (לצפון-מערב) מוליכה אל בקעת עמרם.

 

פונים ימינה לצפון-מערב, וממשיכים בדרך הכחולה. לאחר כ-2 ק"מ עוברת הדרך בשער הכניסה לבקעת עמרם. זהו פרוזדור הניקוז של נחל עמרם, שמתכנס מתוך הבקעה אל מישור הערבה. ממשיכים לאורך הפרוזדור היפה בנסיעה של עוד כמה מאות מטרים, ובאחת נחשפת הקלחת הטבעית הגדולה של בקעת עמרם. לאחר כקילומטר נוסף של נסיעה בדרך העפר, למרגלותיו של מצוק אבן חול ורדרדה, מגיעים אל רחבת חניה קטנה. בצד החניה ישנו שלט הכוונה לשביל, העולה אל מכרות הנחושת של הר אמיר. כאן חונים.

 

פונים על פי השילוט (להר אמיר) דרומה בשביל המסומן ירוק. השביל נמשך תחילה במעלה ערוץ חולי רדוד. לאחר כ-200 מ' הוא פונה בחדות שמאלה (לדרום-מזרח), ומטפס במעלה ערוץ קטן, החתור בתוך מדרון מתון ומדורג של אבן חול לבנה, המכוסה במירקם מדברי (פטינה) חום.

 

לאחר כ-200 מ' פונה השביל בזווית של 90 מעלות לכיוון דרום-מערב, ועולה על גבי דרגש רחב של אבן חול לבנה לעבר מכרות הנחושת של הר אמיר. בהמשך חודר השביל דרך פירצה טבעית קטנה במדרגת אבן חול, וממנה הוא ממשיך על שכבות אבן חול נטויות.

 

את השביל מלווה מימין רכס קטן של אבן חול לבנה, שתהליכי הבלייה עיצבו בה צורות פיסוליות מרשימות. לאחר קילומטר ורבע של עלייה מגיעים אל מרגלות מצוק עשוי אבן חול לבנה, שפעורים בו פתחי מערות חצובות. זהו מכרה הנחושת הגדול של הר אמיר, שנבנה בתקופה הרומית. אפשר להיכנס כאן לכמה מן המכרות. בכניסה לאחד מהם נגלה פיר אנכי ובו גומחות לירידה אל המכרה התת קרקעי (המכרה עצמו, ששוכן בתחתית הפיר, חסום בחול).


הר אמיר (צילום: לביא ארצי, החברה להגנת הטבע) 

 

תצפית להרי אדום

למרגלות מצוק המכרות פונה השביל לכיוון צפון-מערב ומטפס במידרון לעבר פירצה במצוק שמעל. בצידי השביל אפשר לגלות מספר לא מבוטל של פירים חצובים שהובילו אל מכרות תת-קרקעיים. השביל מגיע אל פירצה ויורד דרכה מערבה לעברו השני של מצוק המכרות.

 

לאחר 100 מ' מגיעים אל מיסעף שבילים, הנמצא על מישטח אבן חול מפולס בראשו של נחל אמיר: שביל מסומן כחול פונה כאן חדות שמאלה (דרומה) ויורד לנקיק אבן החול של נחל אמיר, ואיתו לנחל שחורת; שביל ירוק פונה ימינה – לצפון-מערב – לעבר מעלה עמרם (להלן). מן המישטח שמעל לנקיק נחל אמיר תצפית יפה אל מפרץ אילת, הערבה הדרומית, עַקַבָּה, נחל שחורת, הר שחורת, הר שלמה והר חזקיהו.

 

פונים עם השביל הירוק לצפון-מערב. במהרה מגיעים לעמק נחל קצר וישר, בעל קרקעית חולית וקירות עם גומחות טבעיות. בגומחות אלו נחשפת באבן החול ריקמת צבעים יפה להפליא. בקצה העמק הצבעוני הזה פונה השביל שמאלה (מערבה), ויורד אל האוכף הטופוגרפי המפריד בין הר אמיר למידרונות הר עמרם.

 

בנקודה זו יש צומת שבילים: שביל מסומן אדום פונה ימינה (צפונה), ויורד לקרקעית בקעת עמרם; שביל מסומן שחור (מלווה בסימוני שביל ישראל) פונה שמאלה (דרומה) אל קניון נחל שחורת; שביל מסומן שחור נוסף (מלווה בסימוני שביל ישראל) עולה לכיוון צפון-מערב, לעבר מצפה עמרם. פונים בשביל האחרון. תחילה עולה השביל במידרון תלול, בהמשך המידרון מתון יותר, ולאחר כ-500 מ' הוא חובר לשביל מעלה עמרם, שמגיע מכיוון עמודי עמרם.

 

מכאן ממשיך השביל (מעלה עמרם) בסימון כחול לכיוון צפון-מערב. לאחר כ-600 מ' של עלייה במעלה עמרם מגיעים לאוכף טופוגרפי. במקום צומת שבילים: השביל הכחול (שביל ישראל) ממשיך מן האוכף צפונה ויורד לדקלי רָחָם שבנחל רָחָם; שביל מסומן אדום פונה כאן ימינה (לצפון-מזרח). עולים עם השביל האדום וממשיכים בו כ-300 מ', עד למצפה עמרם (ראו מסגרת).

 

נקיק הקניון הנעלם

ממשיכים צפונה בשביל האדום, שעובר בסמוך למצוקי בקעת עמרם. מדי פעם ניתן להשקיף משפת המצוק שמימין לשביל אל בקעת עמרם שלמטה, ולגלות פינות נסתרות חדשות בקרקעיתה. לאחר קילומטר מגיע השביל אל מורדותיה המזרחיים של גבעה בולטת – גבעת פּוּעָה.

 

כאן פונה השביל לצפון-מזרח וממשיך בצמוד למצוק עוד כקילומטר, עד לתחילת הירידה אל נחל צפונות. הנחל שוכן בקרקעית בקעת עמרם. הירידה אליו נוחה בתחילה ומתנהלת בשביל ברור. לעומת זאת, בהמשך נכנסים עם השביל האדום אל ערוץ נחל תלול למדי ובו גושי סלעים ענקיים. השביל מצליח לתמרן בין גושי האבנים.

 

לאחר כ-700 מ' הוא מגיע אל ערוץ נחל החתור באבן חול לבנה, בקרקעית בקעת עמרם. זהו ראשו של נחל צפונות, שלאורכו ימשיך המסלול, עד ליציאה אל מישור הערבה. ממשיכים במורד הערוץ הלבן במסלול קל ונוח. לאחר כ-30 מ' מתחתר ערוץ נחל צפונות באבן חול

אדומה, ולאחר כ-100 מ' הוא מבצע תפנית בת 90 מעלות למזרח. במקום זה הוא הופך לנקיק יפה ביותר, התחום בין קירות אבן חול אדומה. בקירות אלה עיצבו כוחות הבלייה צורות פיסוליות מעניינות. בנקיק זה יש צל תמידי, והוא מתאים להפליא למנוחה קלה ולארוחה.

 

ממשיכים עם השביל האדום במורד הנקיק המכונה "הקניון הנעלם", וגוברים בדרך על שתי מדרגות מפל. לאחר כ-400 מ' פונה הנקיק צפונה ומתרחב באופן משמעותי. ממשיכים בכיוון צפון עוד כ-350 מ', בחלקו הרחב של נחל צפונות. לאחר מכן שוב פונה הנחל מזרחה, וכ-250 מ' לאחר הפנייה האחרונה מגיעים אל מפל גבוה בנחל. 

 

מפל זה שוכן בנקודת מפנה גיאולוגית משמעותית. זוהי נקודת המעבר של עמק נחל צפונות מתחום אבני החול הרכות אל תוך גוש הסלע הוולקני השחור והקשה של הר עמרם. כך הופך הנחל, מהמפל והלאה, ובאופן מפתיע ביותר, לנקיק צר ונהדר, שרוחבו מטרים ספורים ועומקו עשרות מטרים. אין אפשרות לרדת במפל, לכן חוזרים כ-50 מ', עד למיפגש עם שביל מסומן שחור, העולה לכיוון צפון-מזרח (ועוקף את המפל).

 

עם השביל הזה מטפסים כ-250 מ' עד לאוכף טופוגרפי, וממנו יורד השביל צפונה אל ערוץ התחנה הסייסמוגרפית. בדרך נחשף נופו הנהדר של קניון העמק הנעלם ושל נופי הערבה הדרומית והרי הגרניט של אדום (בכיוון דרום-מזרח). לאחר הליכה של 1.5 ק"מ מגיעים אל התחנה הסייסמוגרפית, השוכנת בערוץ נחל עֶבְרוֹנָה. כאן מסתיים המסלול. ממשיכים לצעוד מזרחה, עד שיוצאים אל כביש השירות של התחנה. כאן ממתין הרכב ומכאן נוסעים מזרחה בכביש השירות כ-4 ק"מ, עד לכביש הערבה, המופיע בציון ק"מ 25.

 

  • מתוך "מורה דרך: מסלולים לאוהבי לכת", מאת מנחם מרקוס, הוצאת מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר "מורה דרך"
צילום: שמעון לב
מומלצים