שתף קטע נבחר

היי דרומה: טיול בקניון נחל צפית תחתון

נחל צפית הוא מן היפים והמרתקים בנחלי הר הנגב, שבו נקיק סלעים מרשים וגם אפשר ליהנות בו ממעיינות נובעים. הצעה למסלול קל בן שעתיים (עם אפשרות הארכה למטיבי לכת)

תעודת זהות

סוג המסלול: רגל, מעגלי.

נקודת מוצא וסיום: מיסעף דרך עפר מכביש הערבה - 2 ק"מ מדרום לצומת הערבה (בציון ק"מ 181).

איך מגיעים: נוסעים מצומת הערבה דרומה בכביש הערבה. לאחר 2 ק"מ מגיעים לעיקול חד שמאלה. מן העיקול מסתעפת ימינה דרך עפר רחבה, שיורדת לקידוח המים שבשער קניון נחל צָפִית. כאן במיסעף מחנים את הרכב.

משך הטיול: כשעתיים.

אורך המסלול: כ-3 ק"מ.

דרגת קושי: קל.

עונה מומלצת: אוקטובר-מאי.

 

עמק בצורת מכתש

נחל צפית (בערבית: ואדי מַרְקַאב - בחלקו העליון, וואדי דַאנה - בחלקו התחתון) הוא מן היפים והמרתקים בנחלי הר הנגב. ראשיתו של הנחל במורדות הר חֲצֵרָה, ששוכן בשפת המכתש הקטן. מכאן הוא יורד צפונה, בגבול רכס חצרה ומישור ימין, סמוך לגבעת צפית (שממערב לצומת צפית) ומדרום לה. כאן פונה הנחל בחדות מזרחה.

 

בהמשך הוא פונה לדרום-מזרח, כשהוא חוצה את הרכס הקמרוני של חצרה. בתוך כך יוצר אפיק הנחל קניון יפה, שהולך ומעמיק אל תוך הרכס (זהו מה שמכנים הגיאולוגים בשם "נחל חוצה רכס"). בחלקו העליון של קניון הנחל (החלק שבו הוא חוצה את הרכס של חצרה) נובעים כמה מעיינות. אחד מהם הוא עין צָפִית. מעיין זה יוצר בריכת מים טבעית גדולה בערוץ הסלעי.

 

בנקודה שבה חוצה הנחל את פרשת המים של הרכס הוא חודר אל מתחת לסלעי הגיר הקשים וחושף את סלעי אבן החול הצבעוניים הקדומים. התחתרות זאת של הקניון אל תוך שכבות החול הרכות גרמה להתרחבות קניון הנחל לעמק אליפטי ענק, שצורתו כצורת מכתש. זהו מפער המים (water gap) שבנקודת חציית הרכס הקמרוני של חצרה.

 

הנחל יוצא מעברו המזרחי של הרכס, דרך שער סלע טבעי ומרשים. משם הוא ממשיך אל מישורי הסלע הקרטוני של רמת מזר. גם כאן הוא חותר בהדרגה בתוך סלעי הגיר הקשה שמתחת לקרטון. כך נוצר בדרך אל הערבה נקיק סלעים נהדר שאורכו כ-600 מ', וזהו הקטע הדרמטי והמרשים ביותר בנחל.  


זה הזמן לטיול דרומי (צילום: שמעון לב)

 

שער סלעים טבעי

ממיסעף הדרך היורדת לקידוח המים שבשער נחל צפית עולים לכיוון צפון-מערב בדרך עפר סחופה ומגיעים איתה אל השטח המישורי בגדתו הצפונית של נחל צפית. הדרך חוצה את המישור, ולאחר כ-200 מ' מגיעה עד מרגלותיו של מצוק סלע דולומיט חום. זהו הקטע הדרומי של מצוק ההעתקים הגדול בשוליה המערביים של בקעת ים המלח. קצהו הצפוני במצוק שמעל יריחו נמצא באזור מנזר אל-קוּרוּנטוּל. משם הוא נמשך דרומה, לאורך שולי מדבר יהודה, עד לשער נחל צפית הסמוך.

 

הדרך ממשיכה בתוואי משופע בתלילות ועולה אל שפתו העליונה של המצוק. מהמקום נשקף מראה נוף יפה ורחב - מישור הבתרונות הלבן של הערבה הצפונית. ניתן לצפות מכאן אל מְלֵחָת סדום – בריכות האידוי של ים המלח – ואל הרי מואב ואדום.

 

על שפת המצוק פוגשים בשביל רחב שסימונו כחול. זהו השביל הבא מן הקניון הקצר של נחל תמר אשר מצפון. מכאן ממשיך השביל אל ראש נקיק נחל צפית.

 

מתקדמים עם השביל הכחול דרומה ולאחר כ-100 מ' הוא פונה מערבה, בצמוד לשפתו הצפונית של נקיק נחל צפית התחתון. לאחר כ-800 מ' של הליכה מגיעים אל אפיקו של נחל צפית, בסמוך לראש הנקיק שמעליו התנהל המסלול. כאן נפגש השביל הכחול שבו צעדתם בשביל המסומן שחור, הנמשך לאורכו של נחל צפית - מראש נחל צפית ועד לערבה.

 

פונים שמאלה (מזרחה) וממשיכים עם השביל השחור במורד ערוצו של נחל צפית. כבר במיפגש השבילים ניתן לראות שהערוץ הוא אמנם קניוני, אך לא עמוק ביותר. עם זאת, במהרה מתחתר ערוץ הנחל עמוק יותר ויותר אל תוך סלעי הדולומיט הקשים. לאחר כ-200 מ' הוא מגיע לממדים קניוניים דרמטיים (ראו מסגרת).

 

ממשיכים לצעוד מזרחה. נקיק של נחל צפית יוצא אל הערבה בשער סלעים טבעי ומרשים (5). בבת אחת משתנה נוף הנחל. האפיק מתרחב במידה ניכרת, ואת מצוקי הדולומיט,

שליוו את הקניון עד כה, מחליפים קירות לבנים-אפורים של סלע חַוָּר הלשון. זהו אותו סלע משקע שנוצר בקרקעית אגם ים המלח הקדום ("ימת הלשון"). אגם זה השתרע מחצבה בדרום ועד לבקעת כִּינְרוֹת בצפון. אורכו היה כ-220 מ' ומפלס מימיו היה 160 מ' (כ-260 מ' גבוה ממיפלס ים המלח הנוכחי, שאורכו כיום אינו עולה על 40 ק"מ).

 

משער הקניון עולים כמה מטרים שמאלה (צפונה) אל מיתקן שאיבה. זהו אחד מקידוחי המים הרבים שביצעה חברת מפעלי ים המלח לצורך שאיבת מים מליחים מבסיס מצוק ההעתקים הגדול. מים אלו מוזרמים אל מפעל האשלג ומסייעים בהפקתו. מן הקידוח עולה דרך עפר מזרחה. ממשיכים בה ולאחר כ-300 מ' מגיעים אל הרכב, שחונה בנקודת מיפגש הדרך עם כביש הערבה.


אפשר גם להמשיך לנחל תמר (צילום: אריאל כרמון)

  

מסלול מורחב

לאלו שלהם המסלול המוצע כאן נראה קצר מדי מוצעת "הרחבה". מנקודת חניון הרכב עולים מערבה אל מישטח הנמצא למרגלות המצוק (כמו במסלול המקורי). במקום להמשיך מערבה ולטפס אל מעל לשער הקניון, כפי שפורט במסלול המקוצר, פונים צפונה וצועדים בדרך העפר המקבילה למצוק ממזרח.

 

לאחר כקילומטר של הליכה מגיעים אל שער הכניסה לקניון קצר אך תלול. זהו הקניון של נחל תמר. כאן חוברים לשביל הכחול העולה בנחל תמר. העלייה היא אתגרית משהו, וכוללת טיפוס באמצעות סולמות בשני מפלי הנחל, שגובהם 10 ו-15 מ'. עלייה של חצי קילומטר בערך מוליכה אל ראש הנקיק של נחל תמר.

 

פונים עם השביל הכחול שמאלה (דרומה) וממשיכים על פי הסימון הכחול לאורך השפה העליונה של המצוק. תחילה צועדים בשביל עצמו, ובהמשך בדרך עפר סחופה. לאחר כ-1.5 ק"מ מגיעים עד מעל לשער קניון נחל צפית. ההמשך מכאן ועד לסיום המסלול הוא כמו במסלול המקורי.

 

  • מתוך "מורה דרך: מסלולים לאוהבי לכת", מאת מנחם מרקוס, הוצאת מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עטיפת הספר "מורה דרך"
צילום: שמעון לב
מומלצים