בקרוב: סוף-סוף חיסון למלריה במימון ביל גייטס
168.7 מיליון דולרים תרם גייטס למען המטרה הנעלה. התרומה הכספית חסרת התקדים אולי תגרום לכך שיימצא סוף-סוף חיסון למחלת המלריה שקוטלת יותר אנשים מאיידס, סרטן, מחלות לב ותאונות - ביחד. מייסד מיקרוסופט אמר כי הוא מאמין שהחיסון, שנמצא בשלבי מחקר מתקדמים יוכיח את יעילותו
היא המחלה הקטלנית ביותר בעולם שגובה מידי שנה את חייהם של כ-2 מיליון בני אדם, רובם באפריקה. עתה יש תקווה חדשה, הפעם מכיוונו של מייסד מיקרוסופט ביל גייטס שהכריז על תרומה בת 168.7 מיליון דולרים לפיתוח חיסון נגד מלריה, כחלק מתרומה כוללת של 3 מיליארד דולרים.
גייטס אמר כי המימון עבור יוזמת פיתוח החיסון, בשיתוף חברת התרופות גלקסו-סמית'-קליין, תוביל דרך חדשה ליצירת דור חדש של חיסונים נגד מחלות זיהומיות נוספות המועברות על ידי יתושים. סכום התרומה הוכרז בכינוס בו השתתף מזכ"ל האו"ם באן קי-מון בו נדונו דרכים לפתרון העוני בעולם.
"אני מקווה מאוד שהחיסון למלריה הנמצא כעת בשלבי פיתוח מתקדמים יוכיח את יעילותו", אמר גייטס, "אולם זה רק הצעד הראשון. זה הזמן ליצור דור חדש של חיסונים יעילים עוד יותר שיכחידו כליל את מחלת המלריה מהעולם".
המחלה שאין לה חיסון
עד כה כשלו הנסיונות לפיתוח חיסון נגד מלריה. אחד הטפילים הגורם למחלה, פלסמודיום פלציפרום שמו, הוא בעל מחזור חיים מורכב בתוך היתושה וגוף האדם, מה שמסייע לו להתחמק ממערכת החיסון המנסה לתקוף אותו.
חברת התרופות גלקסו סמית' קליין דיווחה כי בניסויים שנערכו עד כה התגלה כי 65% מהפעוטות שחוסנו לא נדבקו בטפיל המלריה, וכי החיסון הפחית את מספר החולים ב-35% גם חצי שנה לאחר מתן החיסון.
הבנק העולמי שהשתתף בכינוס אמר כי יגדיל את המימון למלחמה במלריה ל-1.1 מיליארד דולרים, בפרט במדינות כמו הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו וניגריה, שם מתרחשים 30 עד 40 אחוז ממקרי המוות הכלל עולמיים מהמחלה.
רוב מקרי המלריה - באפריקה
מחלת המלריה קוטלת כאמור כ-2 מיליון איש מידי שנה. בישראל המחלה נדירה ותוקפת בעיקר מטיילים שחזרו מהמזרח הרחוק ואפריקה. המחלה מועברת בעקיצת יתושה ונגרמת על ידי ארבעה טפילים, מתוכם שניים שכיחים ביותר: מלריה פלציפרום, שגורם למחלה קשה עד מוות, ומלריה וויוקס, שגורם גם הוא למחלה קשה אך עם פחות סיבוכים.
האזור העיקרי שממנו 'מיובאת' המלריה הוא אפריקה, שם גם רוב מקרי המלריה הם מהסוג הקשה. אזורים נוספים שבהם המלריה קיימת, אם כי בשכיחות נמוכה יותר, הם דרום מזרח אסיה ודרום ומרכז אמריקה. בישראל חולים במחלה כ-30 איש מדי שנה, כולם כאלה שטיילו במזרח או באפריקה.
המחלה מתחילה בחום גבוה, שבא בגלים ומלווה בכאבי ראש, בצמרמורת ובהזעה, ועלולה לפגוע גם בריאות, בכליות ובמוח. מאחר שהמחלה מתבטאת כמחלת חום לא ספציפית, ישנן טעויות רבות באבחנה. לכן כל חום גבוה אחרי נסיעה לארצות שבהן נפוצה המלריה מעלה חשש להידבקות במחלה ומחייב בדיקת דם לאבחונה. איחור באבחנה עלול להוביל לסיבוכים קשים ולתוצאות קטלניות.
היתושה שמעבירה את הטפיל היא ממשפחת האנופלס, שעוקצת בעיקר בערב ובלילה. לכן המניעה העיקרית היא הגנה מפני עקיצות יתושים: לבישת בגדים ארוכים בשעות החשיכה ומריחת חומר דוחה יתושים. באזורים רבים באפריקה בתי המלון מצוידים בכילות מעל המיטה. כאומר, אין היום חיסון נגד מלריה, אך קיימות ארבע תרופות עיקריות למניעת המחלה: מלרון, מפלוקווין, דוקסילין ופרימקווין.