שתף קטע נבחר
 

"המודעות היא הנשק הטוב ביותר נגד הכלבת"

יותר מ-55 אלף בני אדם מתים מדי שנה ממחלת הכלבת כתוצאה ממגע עם כלבים משוטטים וחיות בר. יום המלחמה העולמי בכלבת מצויין היום זו השנה השנייה במדינות ברחבי העולם. "החינוך מתחיל בבעלי חיות המחמד", אומרים יוזמי הקמפיין. "רק כך נצליח להדביר את המחלה הקטלנית"

היום (א') מציינים בעשרות מדינות ברחבי העולם את "יום הכלבת העולמי" במטרה להגביר את המודעות וההבנה על החשיבות במניעת מחלת הכלבת, שהורגת מדי שנה כ-55 אלף איש, מחציתם ילדים מתחת לגיל 15. היוזמה המתקיימת זו השנה השנייה אורגנה על ידי ארגון הבריאות העולמי, הארגון למחלות מדבקות והארגון למחלות בעלי חיים, בשיתוף עם ארגונים למען בריאות האדם ובעלי חיים ברחבי העולם.

 

"הכלבת פוגעת ברוב המקרים בילדים הנמצאים בסיכון מיוחד מפני המחלה האיומה הזו. הם חשופים למגע קרוב עם כלבים, אחד הגורמים העולמיים למחלה", מסבירה ד"ר דבי בריגס, מנהלת הברית לפיקוח על מחלת הכלבת בארה"ב. "ילדים חשופים יותר לנשיכות רבות ושריטות בפנים ובראש - בשניהם יש סיכוי גבוה להידבק בכלבת. פעמים רבות ילדים אינם מודעים לסכנה שהכלבים מעבירים כלבת ולכן הם גם אינם אומרים להוריהם אם חיה נגועה נשכה, שרטה או ליקקה אותם".

 


כל גור מעל גיל שלושה חודשים חייב בחיסון כלבת

 

פעולות ההסברה בקרב הציבור מלווות באירועים רבים שיתקיימו החודש בעולם, הכוללים חיסוני כלבת ללא תשלום לבעלי חיות מחמד, הרצאות, מופעי מוזיקה וגם ריצות התרמה להעלאת המודעות למחלה. היוזמה העולמית נועדה לא רק לעורר מודעות, אלא גם לגייס כספים במטרה לקיים תוכניות מניעה וחינוך, בעיקר באזורים במדינות העולם השלישי, שם שיעורי ההידבקות במחלה הם הגבוהים ביותר.

 

שישה מקרי כלבת מתחילת השנה בישראל

ומה במזרח התיכון? בירדן יקיימו הרצאות מדעיות פתוחות לציבור, בסוריה יעניקו דגש רב ליוזמה בסיוע ארגון למען רווחת בעלי חיים ויעניקו חיסונים נגד כלבת ללא תשלום לכלבים וחתולים, הרצאות, סדנאות מידע לציבור ואפילו טקס חגיגי בנוכחות של שר הבריאות. השרותים הווטרינרים במשרד החקלאות בישראל מתמקדים בהמשך הפצת חומרי הסברה באמצעות מערכות החינוך המקומיות.

 

על פי נתוני משרד החקלאות מאז קום המדינה מתו 29 בני אדם ממחלת הכלבת. בשנת 2007 נרשמו 16 מקרים של חיות נגועות בכלבת מתוכם שמונה כלבים והשנה (נכון לספטמבר) נרשמו שישה מקרים, מתוכם ארבעה כלבים שנמצאו נגועים במחלה.

 


מקרי כלבת שהתגלו בישראל

מקרי כלבת שהתגלו בישראל
שנה / בע"ח
כלב תן שועל בקר נמיה סוס סה"כ
2006 6   1 1   1 9
2007 8 1 4 1 1   15
2008 4   1 1     6

 

בישראל פועלים לצמצום המחלה חשוכת המרפא באמצעות חיסון שנתי חובה לכל כלב מעל גיל שלושה חודשים ואף ממליצים לחסן מדי שנה גם חתולים וחמוסים. בנוסף מתבצעות פעולות ללכידת כלבים משוטטים ברחבי הארץ ומתן חיסונים אוראליים בקרב חיות הבר בשיתוף רשות הטבע והגנים בכדי להדביר את המחלה, בעיקר בקרב שועלים ותנים.

 

נס רפואי: נערה בארה"ב החלימה ממחלת הכלבת

אחד הסיפורים הבולטים ביותר בשנים האחרונות בהם דווח על אדם יחיד שנדבק במחלת הכלבת ושרד, אירע בשנת 2004 בארה"ב. ג'ינה גייס, נערה בת 15 הבחינה בעטלף שחדר לכנסיה מקומית והחליטה לחלצו מהמבנה.

היא הרימה אותו בכנפיו והוא נשך אותה באחת מאצבעותיה. אמה של הצעירה, חיטאה את הפצע הקטן, אך הצעירה לא קיבלה טיפול רפואי מיידי.

 

רק לאחר חודש, אושפזה הנערה בבית החולים עם תסמיני חום, ראייה כפולה, דיבור איטי, רעד בזרועה השמאלית והיא אובחנה כחולה במחלת הכלבת. צוות מיוחד של מומחים החליט להרדימה ולא הזריקו לה חיסון נגד המחלה בטענה כי הוכח שאינו יעיל לטיפול לאחר שהכלבת כבר פרצה בגופה של הצעירה.

 


עטלף פירות בארה"ב (צילום: AP)

 

תודות לטיפול רפואי אינטנסיבי שכלל קוקטייל של תרופות שונות שנלחמו בוירוס, הכריזו הרופאים לאחר מספר שבועות כי מדובר בנס רפואי וגייס החלימה לחלוטין. ארבע שנים לאחר מכן, גייס כבר החלה את לימודיה בקולג' וחולמת להתמחות בטיפול בבעלי חיים. מאז נעשו שישה נסיונות לשכפל את אסטרטגיית הטיפול בה נקטו הרופאים כדי לרפא בני אדם נגועים בכלבת, אך כל הטיפולים כשלו. (לצפייה בסיפור של ג'ינה: 1, 2, 3, 4, 5)

 

"החדשות הטובות הן שכלבת ניתנת למניעה בקלות באמצעות חיסון חיות הבית. זהו הגורם החשוב ביותר במניעת המחלה", מסכם פיטר קוסטה ממרכז ההסברה של הארגון למחלות מדבקות (CDC) באטלנטה. "החינוך מתחיל בבעלי חיות המחמד. הגנו על עצמכם, על חיות המחמד שלכם ועל הקהילה שלכם באמצעות חיסון הכלב או החתול, הימנעו ממגע עם חיות משוטטות וחיות בר - רק כך נצליח להדביר את המחלה הארורה מהעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כלבים משוטטים - הגורם העיקרי להפצת המחלה
צילום: ירון ברנר
לוגו הקמפיין בישראל
מומלץ לחסן גם חתולים וחמוסים
צילום: ברוך פייגנבאום
מומלצים