טיול לחג: ביקור בהר תבור
ביקור בהר תבור בעל ההיסטוריה העשירה כולל ביקור בכנסייה שבפסגתו וטיול רגלי במסלול מעגלי שמציע תצפיות מרהיבות לגליל התחתון. הצעה לטיול משפחתי לחג
הר תבור מתנשא גבוה מעל סביבותיו ומפסגתו תצפית יפה ביותר אל מרחבי הגליל התחתון. בשל צורתו המיוחדת נחשב הר תבור להר קדוש עוד מתקופות קדומות ביותר. הנוצרים מאמינים כי כאן חלה ה"השתנות" של ישו. לכן כבר מראשית הנצרות הפך ההר אתר עלייה לרגל ונבנו עליו כנסיות. השבילים המטפסים להר הם תלולים ומתאימים לאוהבי לכת, אך שביל הפסגה המקיף את הכנסיות הוא מישורי ונח לטיול משפחתי.
תעודת זהות
דרגת קושי: קל
אורך המסלול: 2 ק"מ
הערכת זמן: כשעה וחצי
איך מגיעים: מהכביש הראשי המחבר את עפולה לכפר תבור פונים מערבה לכפר שיבלי, חוצים אותו ולאחר תחנת המוניות פונים שמאלה לכביש צר ומפותל עד לפסגה, ליד הכנסייה יש מגרש חניה - זוהי נקודת ההתחלה והסיום של המסלול.
מפת סימון שבילים: מס' 3, הגליל התחתון העמקים והגלבוע בהוצאת החברה להגנת הטבע
עונה: המסלול מומלץ בכל השנה, עדיף בימים בהם הראות טובה.
הערות: הכביש העולה להר לא מתאים לאוטובוסים. אם מתכננים להיכנס לביקור בכנסייה יש להצטייד בבגדים צנועים - מכנסיים ארוכים וחולצה עם שרוולים.
הכנסייה שבפסגה (צילום: יורם בניטה, לע"מ)
יוצאים לדרך
תחנה ראשונה: הכפר שיבלי
כמה מילים על הכפר שיבלי בו אנו עוברים. זהו אחד מכפרי הבדואים שבגליל התחתון. בתחילת המאה ה-16 חדרו לגליל התחתון שבטים בדואים מסוריה, עיראק, ירדן ולבנון. הם הגיעו לגליל התחתון בגלל מאבקים בין-שבטיים, כתוצאה מחיפוש אחר שטחי מרעה לצאן ולעתים בגלל התפצלות השבט לחמולות נוספות. לכל שבט בגליל היה אזור מחיה משלו, בו נדד ובו ניהל את חייו. באזור התבור התנחל שבט ערב אל צבייח ממנו התפלגו בני שיבלי.
הדמות הססגונית והמפורסמת ביותר בשבט היה שייח אחמד שיהאב שהטיל חיתתו על האזור וגבה חסות גם מאיכרי כפר תבור. לאחר שהרג בטעות את אחד האיכרים נמלט ולבסוף נרצח בפקודת הטורקים. גופתו נטמנה תחת עץ האלון הגדול בכניסה לקיבוץ בית קשת. נדודי הבדואים בגליל הם נחלת ההיסטוריה וכיום כולם גרים בבתי קבע בכפרים.
הכפר שיבלי (צילום: חגי אהרון)
תחנה שנייה: כנסיית ההשתנות
כאמור, בזכות צורתו המיוחדת והיותו הר בולט ומרשים מעל העמק הפך התבור להר מקודש כבר אלפי שנים. החל מהמאה ה-4 לספירה הופך התבור הר קדוש לנוצרים עקב ייחוס המסורת של "נס ההשתנות" (הטרנספיגורציה, מתי י"ז) להר תבור. "נס ההשתנות" אירע כאשר ישוע ושלושה מתלמידיו עלו לראש הר, שם נפגש עם משה ואליהו הנביא, אז נשתנתה וזהרה דמותו של ישוע והוא הפך מאדם ככל האדם, לאדם שקדושתו נראית. אמנם שם ההר עליו חל האירוע לא מצוין בברית החדשה, אך המסורת המקובלת ייחסה את האירוע לתבור, ולמעשה החל מהתקופה הנ"ל ועד היום, למעט פסקי זמן קצרים, ישבו נוצרים על ההר.
ממגרש החנייה נלך דרך חצר המנזר הפרנציסקני אל הכנסייה הגדולה. בכניסה לתחום הכנסייה נראה פסלו של האפיפיור פאולוס ה-6, שביקר בהר בשנת 1964. כנסיית ההשתנות הוקמה על שרידי הכנסיות הביזנטית והצלבנית, ונבנתה על פי תכניתו של הארכיטקט ברלוצי. הצבע הלבן הבולט של הכנסייה מסמל את דמותו הזוהרת של ישוע בארוע ההשתנות. בשני המגדלים הבולטים לצידי החזית נמצאות הקפלות הקדומות המוקדשות למשה ואליהו. המגדל הדרומי הוא מגדל הפעמונים, ושני המגדלים מחוברים זה לזה בקשת מעוטרת. בחזית, בולטות מהרצפה אבנים ששרדו מהכנסיה הצלבנית. הדלת המרכזית, מבין השלוש המצויות בחזית, מוליכה לתוך הכנסייה.
ניכנס פנימה ונתרשם מהאור הרב בכנסייה, מהציורים ומקפלות משה ואליהו. ביציאה נפנה שמאלה ונעלה שמאלה במדרגות אל הגג ממנו נפרשת תצפית נהדרת מזרחה. שעות הפתיחה של הכנסייה: כל יום בין השעות 12:00-8:00, 17:00-14:00.
הכניסה לכנסייה (צילום: דפנה מרוז, החברה להגנת הטבע)
תחנה שלישית: שביל הפסגה בתבור
נחזור מהכנסייה דרך החניה אל שער האבן הגדול לידו יוצא שמאלה שביל שחור בכיוון דרום-מזרח. השביל עושה סיבוב סביב הכנסייה. ההליכה בין העצים נוחה ומישורית ובמהלכה נפתחים מספר "חלונות" בין העצים לתצפיות לכיוונים השונים - תחילה דרומה אל עמק יזרעאל וגבעת המורה, בהמשך מזרחה אל כפר תבור ולבסוף צפונה אל יער בית קשת והרי הגליל התחתון.
מקוצר המקום לא נזכיר את כל ההיסטוריה העשירה והמלחמות שאירעו על ולמרגלות ההר, אבל אי אפשר בלי לציין את מלחמת דבורה וברק בסיסרא, שר צבא יבין מלך כנען, שהחלה כאן. בסמוך לשער האבן נראה שרידי חומות עתיקות. כבר יוספוס פלביוס ביצר את ההר אולם רוב השרידים הם מהחומה הצלבנית הגדולה.
לאחר ק"מ וחצי נפגוש עם סימון שביל ירוק. פונים שמאלה לשביל הירוק, עולים בו מעט והולכים בסמוך לחומת המנזר עד לשער האבן דרכו הגיענו להר וממנו עם הכביש לחניה.
תצפית מפסגת ההר (צילום: טלי חרותי סובר)
מה עוד באזור
שיבלי: מרכז מורשת הבדואים שהוקם ביוזמתו של דיאב שיבלי ובו חפצים ישנים שנאספו מבתיהם של התושבים, אוהל אירוח ועוד, בתיאום מראש- 052-2792171, 04-6765585.
כפר תבור ואתריו: מוזיאון חצרות האכרים, יקב תבור ומוזיאון המרציפן הצמוד אליו ושיטוט רגוע ברחובות מרכז המושבה בין בתים שחלקם בנויים מאבן בזלת.
כפר כמא: סעו מכפר תבור 5 דקות בכביש לכוון יבנאל, פנו שמאלה לכפר כמא וקחו את הזמן להליכה קלה בין בתי הבזלת היפים של הכפר הצ'רקסי היחיד בגליל התחתון. במקום גם מוזיאון קטן ומרתק למורשת הצ'רקסית.
לינה בלב הטבע: 2 ק"מ צפונית לכפר תבור, צמוד לבי"ס כדורי המיתולוגי, שוכנת אכסניית בי"ס שדה אלון תבור של החברה להגנת הטבע. כאן יעמדו לרשותכם חדרים משפחתיים נעימים טובלים בדשא ועצי אלון. בסוף החורף זוהי נקודת יציאה אידיאלית לטיול אל מרבדי הכלניות ביער בית קשת. בסתיו זהו בסיס יציאה לסיורים בעקבות שמן הזית הגלילי.
אירועים
פסטיבל הזית: ב-8-7 לנובמבר תערוך החברה להגנת הטבע סופשבוע באכסניית בי"ס שדה אלון תבור בסימן פסטיבל הזית עם פעילויות לכל המשפחה.
מצלמים בתבור: ב-8 לנובמבר יתקיים בהר תבור טיול מיוחד משולב בסדנת צילום להורים וילדים שיתנסו בצילום נוף באחד המקומות היפים בארץ.
מסע אל התרבות הבדואית: ב-22.11 תקיים החברה להגנת הטבע סיור מרתק אל התרבות הבדואית של הגליל התחתון, כולל מפגשים ושיחות על עולם הבדואים מזוויות שונות. בהדרכת אורנה גורן, חוקרת תרבות הבדואים.
- לפרטים נוספים: החברה להגנת הטבע - 03-6388688 או באתר