שתף קטע נבחר

הסנאט האמריקני אישר הסכם הגרעין עם הודו

חברי הסנאט העניקו להסכם שיתוף הפעולה אישור סופי מהקונגרס, לאחר שבית הנבחרים אישר את ההסכם בסוף השבוע שעבר. לראשונה מזה 30 שנה יוכלו חברות אמריקניות למכור טכנולוגיה גרעינית לשימוש אזרחי להודו

חברי הסנאט בארצות הברית אישרו הלילה (יום ה') ברוב של 83 תומכים מול 13 מתנגדים, את הסכם שיתוף הפעולה הגרעיני עם הודו. אישור ההסכם נחשב לניצחון נדיר עבור הנשיא ג'ורג' בוש בתחום מדיניות החוץ, בחודשים האחרונים של כהונתו בבית הלבן.

 

לפי ההסכם, יוכלו חברות אמריקניות למכור להודו דלק גרעיני, טכנולוגיה גרעינית וכורים גרעיניים, בתנאי שממשלת הודו תאפשר לפקחים אמריקנים ומשקיפים מטעם האו"ם לבקר במתקניה הגרעיניים האזרחיים. הודו אינה מחויבת לאפשר פיקוח על מתקניה הצבאיים.

 

ההסכם מביא לסופם שלושה עשורים של חשדנות הדדית בין הודו לארצות הברית, שהביאו לאיסור גורף על מכירת טכנולוגיה גרעינית להודו. הנשיא בוש בירך על אישור הסנאט, ואמר כי "ההסכם יחזק את מאמצינו לצמצם את הפצת הנשק הגרעיני בעולם, יגן על הסביבה ויסייע להודו להפיק את האנרגיה שהיא צריכה בצורה אחראית".

 

מתנגדי התוכנית אינם שותפים לאופטימיות של בוש. לדבריהם, חברי הסנאט אישרו את ההסכם הסבוך על מנת להצטרף למסעות הבחירות של המועמדים לנשיאות, מבלי לתת את הדעת על כך שהוא עלול להצית מרוץ חימוש גרעיני באסיה. לטענת המבקרים, מכירת נשק גרעיני למטרות אזרחיות להודו, יאפשר לה להשתמש בדלק הגרעיני שהיא עצמה מייצרת, לשם ייצור נשק גרעיני.

 

הסנאט דחה ניסיון לשנות את ההסכם, כך שהוא יבוטל אם הודו תעשה שימוש בנשק גרעיני. אולם סנאטורים רפובליקנים הדגישו כי מזכירת המדינה, קונדוליסה רייס, הבטיחה בעבר שההסכם יבוטל אם הודו תבחר לבצע ניסויים בנשק גרעיני.

 

ביום שבת אישרו חברי בית הנבחרים את ההסכם ברוב של 298 תומכים מול 117 מתנגדים. כעת, לאחר אישור הסנאט, יועבר החוק לחתימתו של הנשיא בוש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש ממשלת הודו. דלק גרעיני בדרך
צילום: AFP
בוש. ההסכם יסייע להודו
צילום: רויטרס
מומלצים