צרפת: היום נפתח משפט "אנגולה-גייט"
בית המשפט בפריז יתחיל לדון בכתב האישום נגד 41 אישי ציבור צרפתים וארקדי גאידמק, הנאשמים במכירת נשק לממשלת אנגולה במהלך מלחמת אזרחים. אם יורשע, העונש המקסימלי שניתן לגזור על גאידמק הוא עשר שנות מאסר
בית המשפט בפריז ייפתח היום (יום ב') את הדיונים בפרשת מכירת הנשק לאנגולה בשנות ה-90. 42 אנשי עסקים, פוליטיקאים ואישי ציבור נאשמים במעורבות בפרשה, בהם איש העסקים ארקדי גאידמק ובנו של נשיא צרפת לשעבר פרנסואה מיטראן.
הפרשה, המכונה בתקשורת הצרפתית "אנגולה-גייט", מטילה צל כבד על התנהלות הממשל הצרפתי במהלך כהונתו של מיטראן. כתב האישום מתמקד במכירת כלי נשק, בהיקף של 790 מיליון דולרים, לממשלת אנגולה בזמן מלחמת האזרחים שהתנהלה במדינה, שבה נהרגו כחצי מיליון בני אדם.
שתי דמויות המפתח בכתב האישום הם סוחר הנשק הצרפתי, פייר פלקון, וגאידמק. לפי האישומים, השניים שימשו כחוט המקשר בין הצדדים ודאגו להעביר נשק לאנגולה ממזרח אירופה תמורת סכומי עתק. אם יורשעו, העונש המקסימלי שניתן לגזור על שניהם הוא עשר שנות מאסר. גאידמק טען לכל אורך הדרך כי האישום נגדו הוא תוצאה של רדיפה פוליטית.
הנאשם המוכר ביותר לצרפתים הוא ז'אן כריסטוף מיטראן, בנו של הנשיא לשעבר ששימש כיועץ לענייני אפריקה בארמון האליזה בין 1986 ל-1992. התביעה האשימה אותו ב"שותפות לדבר עבירה במסגרת סחר בלתי חוקי ומעילה". מיטראן נאשם בנוסף כי מעל 2.6 מיליון דולרים. התביעה מאמינה כי הוא זה שקישר בין ממשלת אנגולה לפלקון. אם יורשע, עשוי מיטראן לרצות חמש שנות מאסר.
שר הפנים הצרפתי לשעבר, שארל פסקואה (81), ויד ימינו ז'אן-שארל מרשיאני, נאשמים אף הם במעורבות בפרשה. אם יורשעו, יוכל בית המשפט לגזור עליהם עד עשר שנות מאסר. פסקואה כיהן כשר הפנים בשתי כהונות שונות, בין 1986 ל-1988, וכן בין 1993 ל-1995.
לטענת התביעה, נשיא אנגולה, אדוארדו דוס סנטוס, פנה לפלקון, שעמד בראש חברת הנשק "ברנקו אינטרנשיונל", ולעמיתו גאידמק בשנת 1992, לאחר שממשלת צרפת סירבה למכור לו טנקים על רקע מלחמת האזרחים שניהל הצבא נגד המורדים.
במשך חמש שנים לאחר היכרותו עם הנאשמים, רכש נשיא אנגולה 420 טנקים, 150 אלף פגזים, 170 אלף מוקשים, שני מסוקים ושש ספינות. עוד טוענת התביעה כי הממשל באנגולה העביר את הכסף לשני הנאשמים דרך חברות בפריז, בז'נבה, בתל-אביב, לחברות-קש באיי הבתולה ובמונקו, ואף באמצעות מזוודות שהיו מלאות במזומנים.