שתף קטע נבחר
 

דו"ח: אחד מכל ארבעה יונקים בעולם בסכנה

סקר מקיף של ארגון השימור העולמי (IUCN) חושף תמונת מצב מדאיגה באשר למיני היונקים בעולם: לפחות אחד מכל ארבעה יונקים מצוי בסכנת הכחדה מוחלטת מהטבע. מומחים בכנס בברצלונה מזהירים: מדובר "במשבר הכחדה עולמי"

היונקים בעולם מצויים ב"משבר הכחדה עולמי" - כך מעריכים חוקרי ארגון השימור העולמי (IUCN) שחשפו היום (ב') בכנס סביבה בינלאומי בברצלונה את "הרשימה האדומה" של מיני בעלי חיים המצויים בסכנת הכחדה בעולם. 
 
על פי הממצאים החמורים, לפחות 1,141 מתוך 5,487 מיני יונקים מוגדרים כבעלי חיים הנמצאים בסכנת הכחדה. חמור מכך: אחד מכל ארבעה יונקים מוגדר כמצוי תחת סכנת הכחדה מוחלטת.
 
"מאות מיני בעלי חיים עשויים להיעלם לחלוטין עוד בימי חיינו, כתוצאה ישירה מהפעולות שלנו. זהו סימן מפחיד למה שקורה כעת למערכות האקולוגיות בהן מצויים בעלי החיים", אמרה ג'וליה מרטון, המנהלת הכללית של איגוד השימור העולמי בכנס. "אנו חייבים להציב מטרות ברורות בעתיד בכדי להשיב לאחור את התופעה, על מנת שנוכל להבטיח שושלת עמידה שלא כוללת מחיקה של רבים מהקרובים שלנו". 

 

צילום: IUCN / David Hewett

 

את המידע המדעי עליו מבוססת הרשימה אספו יותר מ-1,800 מדענים מ-130 מדינות מסביב לעולם. מומחי השימור ציינו כי אפשר שהמצב בפועל אף גרוע יותר, מאחר שלא נמצא מספיק מידע אודות 836 מיני בעלי חיים, שיתכן ואף הם מצויים בסכנת הכחדה.

 

"מספר היונקים בסכנת הכחדה עלול להיות גבוה ב-36 אחוזים", הסביר יאן שיפר, מקרן השימור העולמית. "הדבר מלמד כי פעולות שימור המגובות במחקרים הן עדיפות ברורה לעתיד, לא רק כדי לשפר את המידע שלנו לגבי אותם מינים לא ידועים, אלא גם כדי לחקור את האמצעים בעזרתם ניתן לאושש את אותן אוכלוסיות מאויימות".

 

הולך ונעלם: השונר הספרדי

על פי הדו"ח, ישנם 188 מיני יונקים המצויים בדרגת הסיכון הגבוהה ביותר להיעלם מהטבע. בין בעלי חיים אלה נכלל השונר הספרדי - מין ממשפחת החתוליים. סקרים שנערכו השנה מצביעים כי נותרו בטבע 84 עד 143 שונרים בוגרים לכל היותר, בשתי אוכלוסיות מבודדות בעלות כושר רבייה החיות בדרום ספרד.

 

השונר הספרדי הינו טורף קטן אך קטלני, המסוגל להרוג שועלים, חתולי בר וכלבים במטרה להבטיח אספקה יציבה של מזונו העיקרי - ארנבים, או כדי להגן על צאצאיו. בנוסף למכרסמים ויונקים קטנים הוא צד גם ציפורים. אך אחד הגורמים המאיימים ביותר על קיומו של השונר כיום הוא המיעוט בטרף, בשל תהליכי עיור והרס בתי גידול טבעיים. השונר עצמו נפגע מתהליכים אלה ומכריתת היערות בהם הוא חי, וכן מציד בלתי חוקי ודריסה על ידי מכוניות ומשאיות בכבישים.  


צילום: WWF-Spain

שונר ספרדי (צילום: WWF-Spain)

 

גם נמר אמור, שחי בצפון רוסיה, נמצא בסכנת הכחדה קריטית לאחר שבטבע נותרו פחות מ-35 פרטים. תת-מין נוסף המצוי תחת איום חמור הוא הקרנף רחב השפה הצפוני, שעלול להיעלם מהטבע. בספירה שנערכה השנה נספרו ארבעה בלבד באפריקה כולה.

 

450 מיני יונקים אחרים סווגו תחת ההגדרה "בסכנת הכחדה". אחד מהם הוא השד הטזמני, שסבל בעשור האחרון מירידה של 60 אחוז במספר האוכלוסיות בעקבות סרטן קטלני שגבה את חייהם של פרטים רבים.

 

הסיבה למשבר: כריתת יערות ופיתוח חקלאי

אובדן אזורי מחייה וכריתת יערות משפיעים על 40 אחוז מאוכלוסיות היונקים בעולם, והתופעה בולטת במיוחד במרכז ודרום אמריקה, באפריקה, במדגסקר ובדרום מזרח אסיה. השתלטות שטחי חקלאות על אזורי הגידול הטבעיים של בעלי חיים מהווה גם הוא איום גדול על החיות.

 

נחמה מעטה מצאו החוקרים בגילוי של מספר מינים חדשים השנה, כמו למשל מין ענק של חדף-פילי שנמצא ביערות טנזניה. אך חדף זה, שנחשב למין הראשון של חדפי פילים גדולים שהתגלה ב-126 השנים האחרונות, נמצא גם הוא תחת איום. חדפים הם יונקים קטנים מכוסי פרווה הניזונים בדרך כלל מחרקים. החדף הנדיר חי בשני אזורים גבוהים במיוחד בשרשרת הרים בדרום מרכז טנזניה, אזור המכוסה יערות גשם. לדברי החוקרים, יש להגביר את השמירה והבידוד של רצועת ההרים המרוחקת הזו, כדי לשמור על אוכלוסיית בעלי החיים הנדירה במקום.

 


צילום: CI /Sterling Zumbrunn

למור צווארון שחור ולבן (צילום: CI / Sterling Zumbrunn)

 

גם מצבם של הקופים בעולם אינו מזהיר. כריתת היערות, התרחבות שטחי המחייה של האדם וציד למאכל מאיימים על המשך קיומם של מאות מיני קופים ברחבי העולם. כמחצית ממיני הקופים מצויים בסכנת הכחדה, ואם לא יינקטו פעולות שימור והצלה רבים ממיני הקופים ייעלמו לנצח - אמרו החוקרים. 

 

רוחות רעות נושבים גם בין הגלים - מצבם של מיני לוויתנים ודולפינים רבים החמיר בעשורים האחרונים, ורבים מהם מצויים בסכנת הכחדה בטבע. אם בעבר הציד נחשב לאיום המרכזי, כיום מפגשים קטלניים עם כלי שיט, הסתבכות ברשתות וההתחממות הגלובלית מקשים על הישרדותם.

 

לא רק היונקים נעלמים. החוקרים ציינו כי מצבם של הדו-חיים בטבע ממשיך להידרדר במהירות. השנה נוספו 366 מינים לרשימת הדו-חיים שמוגדרים "בסכנת הכחדה". דו"ח חדש אף מזהיר כי עד שנת 2050 ייעלמו כמחצית ממיני הדו-חיים באירופה. האם משבר ההכחדה ייבלם? לדברי אנשי הארגון, רק חמישה אחוזים מאוכלוסיות היונקים הראו סימני התאוששות בטבע.

 

לא רק בשורות רעות

בין כל ההערכות המאיימות, היו בדו"ח גם כמה נקודות אור על מיני בעלי חיים שהתאוששו כתוצאה מפעילות שימור והגנה על אזורי המחייה שלהם.

 

סוסי בר שנכחדו מהטבע בשנת 1996, החלו להתאושש בעקבות גרעיני רבייה והשבה לטבע במונגוליה. השנה לראשונה פחת איום ההכחדה על מיני לוויתן גדולים, ביניהם גם לוויתן גדול הסנפיר. סטטוס הפגיעוּת של לוויתן גדול הסנפיר השתפר השנה, וכעת הוא נמצא בסכנה נמוכה להכחדה מהטבע. גם חמוס שחור-הרגל שננעלם מהטבע עשה קאמבק מזהיר בשנים האחרונות, והושב לטבע בסיוע גרעיני רבייה בשבי. בהקשר זה אמרו המומחים כי הממצאים מוכיחים שבעזרת פעולות שימור ניתן להציל מינים הנמצאים על סף היעלמות מהטבע.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שונר ספרדי. בדרך למטה?
צילום: WWF-Spain
חדף פילי. רק התגלה וכבר בסכנה
צילום: Francesco Rovero
ירידה במספר הלמורים במדגסקר
צילום: Bristol Zoo Gardens
מומלצים