המפולת: 2.2 טריליון דולר נמחקו משוקי העולם
בורסות העולם חוו את אחד הימים הקשים בתולדותיהן. הניקיי היפני והדאו ג'ונס האמריקני הגיעו לשפל של ארבע שנים, המדדים ברוסיה צנחו ב-19% והקאק הצרפתי צנח ב-9%. גורמים ממשלתיים בישראל טוענים: תוכניות ההצלה עמוק במגירה
עוד יום שכלכלת העולם תרצה לשכוח. למרות אישור תוכנית החילוץ, צנחו אתמול (ב') בורסות העולם, והמדדים המובילים ננעלו בירידות חדות, כששוקי העולם איבדו כ-2.2 טריליון דולר ביום אחד.
לאחר שבמהלך המסחר בוול סטריט ירד הדאו ג'ונס ביותר מ-7%, לקראת הנעילה התמתנו הירידות: מדד דאו ג'ונס ירד ב-3.58% לרמה של 9,955 נקודות, וירד לראשונה זה 4 שנים את גבול 10,000 הנקודות. מדד נאסד"ק צלל ב-4.43% לרמה של 1,862 נקודות ומדד S&P 500 איבד 3.85% ל-1,056 נקודות.
קריסת מערכות - כותרות אחרונות:
- ארה"ב: לראשונה זה 4 שנים: הדאו מתחת ל-10,000 נק'
- ישראל: יום הפכפך הסתיים בירידות חדות
- אירופה ואסיה: יום המסחר הסתיים במפולת
"אנשים מפחדים וכל מה שהם עושים זה למכור", אמר ראיין דטריק, אסטרטג בכיר בשייפרס אינווסטמנט ריסרץ'. "המשקיעים מנקים את תיקי ההשקעות ונפטרים מהכל, בגלל שנראה כי דבר לא עוזר".
בתוך כך אמר נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, כי יידרש זמן לתוכנית החילוץ להשיב את ביטחון השוקים הפיננסים. "איננו מעוניינים להיכנס בחופזה אל המצב ובכך לגרום לתוכנית להיות לא יעילה", אמר בוש, והוסיף כי בטווח הארוך, כלכלת ארה"ב תהיה "בסדר גמור".
המפולת לא פסחה גם על תל אביב, והמדדים באחד העם, שעלו וירדו במשך היום, סיימו את המסחר בירידות חדות, זה היום השני ברציפות.
מדד ת"א 25 צנח ב-3.2% לרמה של 768 נקודות, מדד ת"א 100 איבד 3.15% ל-685 נקודות, מדד תל-טק צלל ב- 3.95% ל-159.18 נקודות, ומדד הנדל"ן, שלקראת סיום המסחר ירד בכ-10%, התהפך ברגע האחרון וסיים בעלייה של 0.05% ל-217.34 נקודות.
למרות השמועות לפיהן הממשלה ובנק ישראל מכינים תוכנית לסיוע לשוקים, בדומה לתוכנית החילוץ שאישר ביום שישי בית הנבחרים האמריקני, גורמים ממשלתיים מסרו ל-ynet כי אמנם יש לממשלה תוכניות מגירה למקרה שיתרחשו אירועים כלכליים דרמטיים, אך אלה אינן רלבנטיות למצב הנוכחי ואינן מיועדות למנוע את הירידות בבורסה.
גם במערכת הפוליטית התייחסו למשבר. יו"ר האופוזיציה, בנימין נתניהו, אמר כי הוא אינו שולל התערבות ממשלתית במשבר. שר הביטחון ויו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, אמר כי "האתגר הוא לא פשוט ותידרש מחשבה אחראית ושקולה לגבי ההתמודדות, גם עם האפשרות שתידרש רשת ביטחון לקרנות הפנסיה,לקופות הגמל ולקרנות ההשתלמות".
אירופה בשפל, רוסיה מתרסקת ב-19%
בורסות אירופה שברו שיאים שליליים, כאשר מדד הקאק הצרפתי סבל מירידה של 9% - החדה בתולדותיו, לרמה של 3,711 נקודות. מדד הדאקס הגרמני צנח ב-7.07% לרמה של 5,387 נקודות, ואילו מדד הפוטסי הבריטי איבד 7.85% ל-4,589 נקודות - הצניחה הדרמטית ביותר מ-1987.
הבורסה במדריד ירדה ב-6%, הבורסה השוודית ירדה ב-7%, המדדים באיטליה ירדו ב-8.2% והבורסה בשווייץ איבדה 6%. הירידות החדות ביותר נרשמו ברוסיה, שם צנחו המדדים ביותר מ-19%.
מניות המוסדות הפיננסיים ריכזו את עיקר ירידות השערים: מניית בנק UBS ירדה ב-8%, מניית בנק היפו שזכה לחילוץ צנחה ב-31%, מניית קומרץ בנק הגרמני איבדה 12% ומניית רויאל בנק אוף סקוטלנד ירדה צללה 20%.
"מה שאנו עדים לו בבורסות אירופה, זה בעצם מה שראינו בוול סטריט ערב האישור של תוכנית החילוץ. שבוע שעבר היה אחד הקשים שוול סטריט חוותה בשנים האחרונות. אירופה עוברת תהליך דומה. קיימת בעייתיות
בתאגידים פיננסיים באירופה וכעת עיני המשקיעים באירופה נשואות לעבר ממשלות אירופה שתצאנה אף הן עם תוכניות הצלה במתכונת ארה"ב", כך לדבריי תמיר פורת, מנכ"ל כלל פיננסים ניהול תיקי השקעות.
מוקדם יותר הגיבו גם בורסות דרום-מזרח אסיה בנפילות, כאשר מדד הניקיי היפאני נפל ב-4.2% והגיע לשפל שלא היה כמוהו זה ארבע שנים. מדד ההאנג-סאנג בהונג קונג ירד ב-5%, ובורסת סין נפלה ב-5.2%. מדד הסטרייט טאימס בסינגפור איבד 5.6%. הבורסה ההודית ירדה ב-3.2% והבורסה בדרום קוריאה צנחה ב-4.3%. הבורסה בטאיוואן ירדה ב-4.1%. ואילו הבורסה באינדונזיה נפלה ב-10%.