מחפשים מניין ליום-כיפור? כנסו, כנסו
בתוך פחות מעשור זינק מספר מוקדי התפילה של הארגונים 'ביחד' ו'צהר' משמונה ל-300, והמארגנים מצפים ל-80 אלף מתפללים חילונים שיגיעו השנה למפגשים ביום כיפור. השר הרצוג: "התוכנית מתבצעת מנקודת מבט משתפת". ח"כ מלכיאור: "זהו ניסיון לפתור את תחושת הניכור בין חלקי העם"
רוצים לבוא לבית הכנסת ושכחתם לקנות מקום ישיבה? מתקשים להתחבר לתפילות יום כיפור ללא הסברים והנחיות? ארגון ביח"ד (יהדות, חברה ודמוקרטיה) ורבני צהר מזמינים אתכם גם השנה להשתתף במפגשי התפילה "מתפללים ביחד" שייערכו בימים רביעי וחמישי בכ-300 מוקדים ברחבי הארץ. מארגני הפרוייקט, שנערך זה השנה התשיעית, מצפים לבואם של כ-80 אלף מתפללים למוקדים השונים - מתנ"סים, מרכזים קהילתיים, בתי ספר ובתי כנסת, הנמצאים בערים, בקיבוצים ובמושבים ברחבי הארץ.
- לרשימת מוקדי התפילות - ליחצו כאן
לפני הכינוס יקבל כל משתתף מחזור תפילה ייחודי בנוסח המועדף עליו שבו מסומנים כל חלקי התפילה והסברים על המנהגים השונים כמו מתי יש לעמוד ומתי לשבת. בתפילה עצמה ישולבו הסברים וקטעי שירה, ולאלה ששכחו להביא מהבית יחולקו גם כיפות. לצורך הפעלת המניינים הוכשרו מאות מנחים שישמשו כשליחי ציבור, יקראו בתורה וידריכו את המתפללים.
בין החידושים השנה: מפגשים ייערכו גם לבני העדה האתיופית על פי נוסח התפילה המתאים, ישולבו לראשונה גם מתנדבות שילוו את ציבור הנשים, ובקיבוץ גינוסר יערך מניין מיוחד בשיתוף תלמידי ישיבת הכותל ובני קיבוצים, בו יתפללו בצוותא ולאחר מכן ידונו בשירת רחל. המארגנים מדגישים כי המטרה אינה להתחרות בבתי הכנסת, אלא ליצור אווירה קהילתית שונה שתאפשר לציבור הולך וגדל לקחת חלק בתפילות.
את "מתפללים ביחד" יזם ח"כ הרב מיכאל מלכיאור בשנת 2000, והיא פעלה אז בשמונה מוקדים בלבד. בתשע השנים האחרונות היא התרחבה והשנה יתקיימו כ-300 מפגשים בפריסה ארצית. מלבד הארגונים 'צהר' ו'ביחד' שותפים לארגון גם השר לענייני חברה ותפוצות יצחק הרצוג, החברה למתנ"סים ועמותת עמיאל. ח"כ מלכיאור אמר לקראת יום כיפור כי "יש חשיבות עצומה לכלל ישראל, לתחושה המאחדת בין כל חלקי העם, במיוחד בתקופת החגים. מפגשים אלו מהווים את גולת הכותרת בניסיון לאחד בין חלקי העם ולפתור את תחושת הניכור ההולכת ומשתרשת בין דתיים לחילונים".
השר לענייני חברה, תפוצות והמאבק באנטישמיות, יצחק הרצוג, הוסיף: "בתוכנית ייחודית זו אנו מאפשרים לכל המעוניינים בכך לחוש ולחוות את יום הכיפורים גם בדרך אחרת, ולהתחבר באופן אישי ליום המיוחד הזה. התוכנית מתבצעת מנקודת מבט משתפת ומזמינה הנותנת ביטוי לכולם, תוך מתן אפשרות לחוות את אווירת החג באופן פתוח וידידותי. חגי ישראל שייכים לכולנו והתוכנית מציעה מרחב תרבותי משותף המכבד כל אדם וכל דעה או אולי כל אמונה".
באיגרת שפרסמו רבני צהר בעלון "השבת" שמפיץ הארגון, הם מבהירים: "מניינים אלו אינם מתחרים בבתי הכנסת, אלא פותחים צהר לציבור שאינו פוקד את בתי הכנסת בשוטף, ובכך מאפשר גם להם לחוות את האווירה המיוחדת של יום הכיפורים. דגש מיוחד הושם השנה על נושא הנגישות לנכים ועריכת הכינוסים במבנים נגישים למוגבלים".
על יחס הציבור הכללי ליום זה כתבו הרבנים: "שני התחומים המובהקים ביותר, המאפיינים את הזיקה היהודית העמוקה הקיימת במדינת ישראל ובעם היהודי כולו – ברית המילה ויום הכיפורים – נמצאים דווקא מחוץ למעגל החקיקה. אין כפייה המחייבת לשמור את יום הכיפורים מכוחו של החוק, ואין כפייה המחייבת משפחה למול את בנה. אף על פי כן, זכו שני תחומים אלה לרוב מוחלט של יהודים המחויבים להם, ורוב מוחלט של הציבור נוהג בהם. "יום הכיפורים במדינת ישראל, הנשמר לא מכוחו של החוק כי אם מכוחו של הרצון הטוב, עשוי להיות נקודת ארכימדס ממנה אנו מרימים את העולם האישי שלנו כולו".
חב"ד: נערכים לקליטת אלפים באוהלי תפילה
כ-130 אלף ישראלים לא דתיים צפויים להצטרף השנה לתפילות יום הכיפורים, כך מעריכים במטה ההיערכות לחג של צעירי אגודת חב"ד אשר הקימו כ-200 'בתי כנסת פתוחים' בארץ, חלקם באוהלים שמוקמים במיוחד לקליטת המתפללים.
אתר אינטרנט מיוחד שעלה לרשת ביוזמת צעירי חב"ד מפרט את כל נקודות התפילה שמוקמות לקראת החג. למשל, בתל אביב לבד יהיו 12 בתי כנסת כשהגדול בהם יהיה ככל הנראה זה שברמת אביב ג'. בבית הכנסת "גאולת ישראל" שבאזור מתחם שינקין בתל אביב נערכים גם למזג האוויר ובאוהלי התפילה המיוחדים הוצבו מערכות למיזוג אוויר. על מנת להקל על המעוניינים להשתתף בתפילות העלתה חב"ד אתר אינטרנט, ובו כתובות כל בתי הכנסת הפתוחים, מהדרום ועד צפון המדינה. כתובת האתר – www.kipur.org.
ויש מי שחושבים גם על התל-אביבים: תלמידי הישיבה הגבוהה הציונית בתל-אביב יקיימו מניינים במרכז העיר - בבית הספר צייטלין -רח' צייטלין 22. לפרטים:keshery@gmail.com. ובגוש הגדול - רח' ישה חפץ 6, לפרטים - Ruachaviv.bagush@gmail.com.