"בנק ישראל ימשיך ברכישות המט"ח"
בכיר בבנק ישראל ניסה להסביר ל-ynet מה מתכנן הבנק לעשות: "אם המצב בשווקים יורע - נתערב". עוד אומר הבכיר כי אם בכפוף לעמידה ביעד האינפלציה - תיתכן הורדת ריבית
בנק ישראל פרסם היום הודעה דרמטית לעיתונות, לפיה מצב המשק יציב, למרות המשבר הקשה בשוק ההון. בכירים במערכת הממשלתית הבהירו אתמול ל-ynet כי אין בכוונת בנק ישראל ומשרד האוצר להתערב, במצב הנוכחי, בנעשה בשווקים. למרות זאת, בהודעה נכתב כי בנק ישראל "יסייע לבנקים בכל הכלים העומדים לרשותו וככל שהדבר יידרש, וזאת, מתוך רצון לתמוך בציבור המפקידים".
האם הבנק מתכוון, איפוא, להתערב בשווקים או לא? בשיחה עם כתב ynet, מסביר בכיר בבנק ישראל: "הכוונה היא שבמידה והמצב יורע בנק ישראל אכן יתערב בשווקים כדי למנוע פגיעה במערכת הפיננסית שתשפיעה על ציבור המפקידים. קיימת היערכות לכך – במידת הצורך".
בנק ישראל אמור להמשיך ברכישות המט"ח, 100 מיליון דולר ביום, עד סוף נובמבר. עם זאת, בהודעת הבנק הבוקר נכתב כי בשל התגברות אי הוודאות לגבי מצב המשק הבינלאומי, שוקל בנק ישראל את האפשרות להמשיך ברכישות המט"ח לתקופה מסוימת גם לאחר השלמת תכנית הגדלת יתרות המט"ח". כלומר: הבנק מתכוון להמשיך ברכישות המט"ח או לא?
"בתנאים הקיימים, של אי הוודאות בשווקים הגלובליים, תימשכנה רכישות בנק ישראל", מסביר בכיר בבנק, "זאת, על אף שנגיע ליעד שקבענו לעצמנו בהודעה ממרץ השנה - של צבירת 40 מיליארד דולר ביתרות המט"ח"
מה השתנה, בעצם, שמצריך את המשך צבירת יתרות מט"ח?
"גדלה אי הוודאות בשווקים... יש להבין שיתרות מט"ח גבוהות יותר משמען יציבות פיננסית גבוהה יותר למשק; הגידול ביתרות משפיע לחיוב אף על דירוג האשראי של ישראל. וישנו גורם נוסף במערך השיקולים - תמיכה בשער החליפין".
"רכישת הדולרים מקנה תמיכה לדולר מול השקל. ביום הודעת בנק ישראל על רכישת 100 מיליון דולר ביום, זינק המטבע האמריקני ב-7% לעומת נקודת המוצא שלו קודם להודעה. המשך רכישת המט"ח נועדה לפיכך גם לסייע ליצואנים ולפעילות העסקית במשק (שחלק משמעותי ממנה מתבסס על ייצוא, ג.ק.)".
בעצם לא מדובר על חיזוק נוסף של הדולר מול השקל, אלא רק בתמיכה בשער החליפין הקיים?
"נכון".
ומה מתכוונים בבנק לעשות בקשר לריבית?
"ההתכנסות ליעד האינפלציה נותרה בראש סדרי העדיפויות של הבנק. עם זאת. אם נעריך שתתרחש התכנסות ליעד המחירים בטווח של 12 חודשים קדימה – על אף הפחתת ריבית – נוריד את שיעור הריבית".
הצהרה זו,שלכאורה ברורה מאליה, מאותתת כי במצב הנוכחי אכן קיימות הערכות לכך שגם אם תקוצץ הריבית, עדיין עליית המחירים בישראל תרד אל מתחת לתקרת יעד האינפלציה, העומדת על 3% , במשך השנה הקרובה.