שתף קטע נבחר
 

מדינות ה-G7: נערוב לפיקדונות ונסייע לבנקים

ההצהרה כללה 5 הנקודות עליהן הסכימו: הן יגנו על בנקים מהתמוטטות,יספקו נזילות לשווקים, יסייעו למוסדות פיננסיים בגיוס הון, יגדילו את הביטוח על פיקדונות הציבור שבידי הבנקים, ויאוששו את שוק המשכנתאות

שרי האוצר ונגידי הבנקים המרכזיים מקבוצת מדינות ה-G7 נועדו אמש (ו') בוושינגטון בניסיון לבלום את הקריסה בשווקים הפיננסיים ולשקם את אמון הציבור בכלכלה העולמית ויצאו בהצהרה משותפת. השרים הבטיחו תגובה מתואמת למשבר הפיננסי, אך כבר עתה התגלעו מחלוקות בין המתכנסים באשר לאופן הטיפול במשבר. בהודעת הסיכום נאמר שהמדינות יינקטו בכל הצעדים הנדרשים על מנת להיחלץ מהמשבר. נציגי המדינות פירסמו הצהרה בעלת 5 נקודות .

 

לפי התוכנית המדינות "יינקטו בפעולות החלטיות וישתמשו בכל הכלים העומדים לרשותן" על מנת להשיג את התוצאות הרצויות". במסגרת תוכנית 5 הנקודות , המדינות הצהירו כי יגנו על בנקים גדולים מפני התמוטטות, וכן יסייעו בהספקת נזילות לשווקים. שתי נקודות נוספות הינן, לעזור למוסדות פיננסיים בגיוס הון להגדיל את הביטוח על פיקדונות הציבור שבידי הבנקים, ולאושש את שוק המשכנתאות החבוט.

 

בד בבד, שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, אמר היום (ש') כי הממשל יתחיל בביצוע תוכניתו לרכישת מניות של מוסדות פיננסים.

 

המחלוקות - טרם ההצהרה המשותפת

השרים דחו את הצעתו של שר האוצר הבריטי, אליסטר דרלינג, כי מדינות השבע יערבו להלוואות בין בנקים. שר האוצר האמריקאי, הנרי פולסון, לא פסל את ההצעה הזו אך הביע חשש כי צעד כזה יהיה בבחינת אפליה נגד מוסדות פיננסיים הנמצאים מחוץ למגזר הבנקאי. צרפת גם כן אינה בטוחה ביעילות ההצעה של דרלינג, כך לפי גורם צרפתי רשמי.

 

בינתיים, מתכנן פולסון ללכת בעקבות דרלינג בכיוון אחר - רכישת מניות במגוון בנקים בתוך שבועות, במסגרת תוכנית החילוץ, בהיקף של 700 מיליארד דולר, שאותה אישר הקונגרס בדוחק בשבוע שעבר.

 

 שר האוצר האיטלקי זעם על הודעת הסיכום המתגבשת ואיים כי ארצו לא תחתום עליה מכיוון שמדובר בהודעה "חלשה מדי". גורמים אירופים הדליפו לכתבים כי יש כוונה לכלול הודעה התחייבות שלא לאפשר שום קריסה של בנק חשוב. 

 

הורדות חסרות תקדים של שיעורי ריבית ברחבי העולם לא מנעו את הפניקה שפרצה היום בשווקים הפיננסיים, דבר שמאלץ את קובעי המדיניות לחפש מוצא אחר. "קובעי מדיניות גלובלים נדחקו לפינה. אין להם לאן לברוח", אמר מרקו אנונציאטה, כלכלן ראשי ביוניקרדיט בלונדון. "אין לזלזל בעוצמת המערכה שהם עומדים לנהל עכשיו".

  

הבכירים מארצות הברית, יפן, גרמניה, בריטניה, צרפת, קנדה ואיטליה מכונסים לראשונה מאז פרץ המשבר העולמי בחודש שעבר. ראשי קרן המטבע הבינלאומית, אשר הפעילה מנגנון חירום על מנת לסייע למדינות שנקלעו למשבר, ופורום היציבות הפיננסית, קיימו אתמול שיחות חירום עם גורמים רשמיים מ-27 מדינות על מנת לדון בתגובות אפשריות למשבר. פולסון סייע בניהול הפגישה.  

 

"זוהי הזדמנות לוודא כי הם חושבים באותו כיוון", אמר יו"ר הבנק הפדרלי לשעבר, פול וולקר. הוא הוסיף כי על כל המשתתפים "להודות עתה בעובדה כי הבנקים שלהם יזדקקו לתמיכה". נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ייפגש אף הוא עם נציגי ה-G7, כפי שעשה קודמו ביל קלינטון בזמן המשבר הפיננסי של 1998. גורמים רשמיים מקבוצת 20 המדינות צפויים להיוועד מחר.

  

הבעיה הניצבת עתה בפני ה-G7, היא שהשווקים ממשיכים לקרוס למרות פעולות חירום שננקטו, על רקע העובדה שהבנקים אינם ששים להלוות האחד לשני כסף.  "חוסר אמון ימשיך לעמוד ברקע", אמר ניק סטאמנקוביץ', אסטרטג מטבע בחברת קפיטל מרקטס באדינבורו. "בעוד הצעדים הם בכיוון הנכון, התגובה היתה פושרת במקרה הטוב".

פורסם לראשונה 10/10/2008 23:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
פועלים לפתרון המשבר. דיונים קודמים של G7
צילום: איי פי
מומלצים