דילמה: חוף פתוח ומלוכלך או חוף מוכרז ונקי
רצועת חוף בתולית ליד שמורת חוף הבונים עומדת במוקד מחלוקת בין ארגוני הסביבה. הנופשים השוהים במקום ימים ולעיתים שבועות ברציפות גורמים לליכלוך ופגיעה בטבע. רשות הטבע והגנים רוצה לצרף את החוף לשמורה ולבנות בו מתקנים. החברה להגנת הטבע רוצה להשאירו פתוח ורק להגביר את האכיפה
רצועת חוף בתולית מצפון לשמורת הבונים באזור הכרמל, הפכה בשנים האחרונות לאלטרנטיבה הים-תיכונית לסיני. החוף הפתוח והמבודד משך אליו נופשים רבים, ששהו בו לפרקי זמן ארוכים של ימים ולעיתים אף שבועות. השילוב בין נופשים והיעדר פיקוח ואכיפה יצרו מפגעים סביבתיים חמורים: הררי אשפה, בעיות תברואה ופגיעה מתמשכת בחי ובצומח.
וכך הפכה רצועת החוף הצרה והפראית למוקד מחלוקת בין ארגוני הסביבה סביב השאלה - להסדיר או לא להסדיר. המועצה האזורית חוף הכרמל רוצה לעשות סדר באווירת "המערב הפרוע", להגדיר את החוף כמוכרז ולצרפו לשמורת חוף הבונים. היא פנתה לגורמים הרשמיים כדי שיאשרו בנייה מתאימה במקום. מנגד, החברה להגנת הטבע רוצה להשאיר את החוף פתוח, ורק להגביר את האכיפה והפיקוח שימנעו את המפגעים במקום.
בשלב זה נראה שידה של המועצה האזורית על העליונה: הוועדה לשמירת הסביבה החופית (הוולחו"ף), שאישרה תוכניות בנייה במקום, צפויה לדחות את הערר שהגישה בנושא החברה להגנת הטבע. הדיון בנושא צפוי בקרוב, אולם מתשובת הוועדה, שהגיעה לידי ynet, עולה כי הוולחו"ף תבקש "להשאיר את החלטתה על כנה".
על פי התוכנית שעברה את אישור הוולחו"ף, רצועת החוף תיכלל בשמורת חוף הבונים, כאמור, ויפותחו בה שני מוקדי שירותים, האחד בהיקף של 120 מ"ר בחוף המוכרז כיום, והשני בהיקף של 340 מ"ר בחוף הפרוץ, שיוסדר לגישת רוחצים באמצעות מגרשי חנייה.
החברה להגנת הטבע מתנגדת לפיתרון המוצע. בחברה טוענים כי הפתרון צריך לבוא מניתוב הנופשים הרבים לחופי רחצה אחרים באזור ולא בהתאמת החוף הפראי לקליטת רוחצים באמצעות בניית מתקנים כמו מסעדות ומקלחות. בחברה טוענים כי הבנייה תפגע בחי ותפריע לצבי ים המטילים ביצים באזור.
"אין כל הצדקה למקם שני מוקדי פיתוח בשטח חוף שהוא מהרגישים והייחודיים בחופי הארץ", נכתב בערר שהגישה החברה להגנת הטבע להחלטת הוולחו"ף. "אנו סבורים כי ניתן לתת מענה לצורך הציבורי בחופי רחצה על ידי הרחבת חופים מפותחים וקיימים במרחב חוף הכרמל, בנווה ים ובדור, וכך לאפשר את האיזון הרצוי בין שימור הסביבה החופית ובין התועלת והנאת הציבור".
בחברה להגנת הטבע נשנעים על חוות דעת של לשכת התכנון המחוזית והמשרד להגנת הסביבה, שקבעו כי "המוקד הצפוני וחוף הרחצה המוצע יפגעו במשאבי טבע ובמערכות אקולוגיות נדירות הקיימות בתא שטח זה".
נכון להיום, חלופת האפס - השארת המצב הקיים - אינה מועדפת על אף אחד מהצדדים. ברור לכולם כי המשך שהיית הנופשים במקום גורמת לפגיעה חמורה בסביבה. המחלוקת היא, אם כן, האם להגביר את שימור החוף באמצעות אכיפה או באמצעות הסדרת הגישה באופן רשמי תוך פגיעה מינימלית בטבע.
בחברה להגנת הטבע אומרים כי "הדרך היחידה להבטיח את שימור ערכי הטבע והנוף בסביבה חופית שבאזור הבונים היא להותיר רצועת חוף טבעית, באורך של כ-5.5 ק"מ בין נווה ים לדור, ללא כל מוקדי בינוי או חופי רחצה מפותחים נוספים על הקיים היום".
ברשות הטבע והגנים הודפים את טענות החברה להגנת הטבע, ומסבירים כי מדובר בהבדל בגישות בין הגישה המציאותית לבין התעקשות על עקרונות בלתי מציאותיים. "השורה התחתונה היא שהשטח המוכרז של השמורה גדל. מבחינתנו אין הבדל בין חוף רחצה מוכרז לחוף שאינו מוכרז, אבל יש הבדל מהותי בין שמורה מוכרזת לשטח שאינו מוכרז כשמורה. בפועל, יש לנו יותר כלים לשמור על הטבע", אומרים ברשות.
על פי הערכות רשות הטבע והגנים מגיעים לקטע חוף זה כ-100 אלף מבקרים בשנה. בחוות הדעת שכתב ד"ר יהושע שקדי, המדען הראשי של הרשות, הוא סבור כי אין בעיה אקולוגית למקם את חוף הרחצה בשטח הצפוני של השמורה המוכרזת כיום. הוא כותב עוד: "הסדרת החניה היא תנאי לשליטה בהתנהגות הקהל", ולכן יש מקום לבצעה.
הוועדה לשמירת הסביבה החופית מצדדת בשלב זה בעמדת הרשות. "מהות התוכנית אינה איתור חוף רחצה, אלא הסדרת חוף הבונים, כך שיוכלו להגיע אליו גם מבקרים המעוניינים בשהות בחיק הטבע החופי הבלתי מפותח וגם מבקרים המעוניינים באתר מעט מוסדר יותר", נכתב בתשובת הוועדה לערר שהגישה החברה להגנת הטבע.
"זהו מקרה קלאסי של איזון ראוי בין צרכי הציבור הרחב לשימוש בחוף הים ובמשאבי הנוף והטבע, לבין שמירת ערכי הטבע וצמצום הפגיעה בהם... הוולחו"ף ראתה דווקא בתוכנית כמקבעת נורמות חדשות של שמירת הטבע, על ידי קביעת הוראות מחמירות לגבי השימושים המותרים והאסורים בכל מקום והרחקת המתרחצים והנופשים מערכי הטבע".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "תוכנית חוף הבונים נידונה בוולחו"ף ומגיעה לדיון בועדת ערר של המועצה הארצית. מכיוון שהמשרד חבר בהרכב ועדת הערר, הבעת עמדה כעת תפסול אותנו מהשתתפות בדיון על כן לא נוכל להעביר את עמדתנו".
משרד הפנים, שאחראי על הוועדה לשמירת הסביבה החופית, מסר בתגובה: "נושא חוף הבונים נמצא על סדר היום של ועדת המשנה לעררים... כל דיון נוסף יעשה בפניה...".