שתף קטע נבחר
 

כל הכסף שאבד - לאן הוא הלך?

כלכלנים מסבירים שהכסף שנמחק משוקי המניות ומשווי הנכסים בארה"ב לא היה בעצם קיים ממש, אלא רק בצורה של כסף פוטנציאלי, וכמות העושר בעולם פשוט ירדה, ולא עברה לידיו של איל הון סעודי או "חתול שמן" מוול סטריט

טריליוני דולרים בשווי שוק - נעלמו. טריליוני דולרים בחסכונות לפנסיה - הלכו לאיבוד. חלק גדול מהכסף שאמריקנים שילמו על ביתם, הכסף שחסכו לקולג', הכסף שהמעסיקים שלהם היו צריכים לתשלום משכורות - נעלם.

 

ימי מסחר סוערים

ביום רביעי: וול-סטריט סיימה בנימה אופטימית

היום: ישראל נחלצה ממפולת

 

שוקי המניות הצונחים וירידת ערך הבתים בארה"ב גרמה לרבים לאבד את רוב הכסף שהיה רשום בדפי המאזנים שלהם רק לפני כמה חודשים בקרן פנסיה, תוכנית חיסכון וכדומה. אבל לאן הלך כל הכסף שאבד? ל"חתולים השמנים" בוול סטריט? לאיל נפט כלשהו בסעודיה? לממשלת סין? או אולי הכסף פשוט נעלם?

 

אם אתם מנסים לאתר את הכסף החסר, לגלות אצל מי הוא נמצא עכשיו ואולי לנסות לדרוש אותו בחזרה - אתם עלולים להתאכזב כאשר תגלו שמלכתחילה לא היה מדובר בכסף אמיתי.

 

רוברט שילר, כלכלן באוניברסיטת ייל, מנסח את זה בבוטות: הרעיון שאיבדת כסף רב כששוק המניות צונח הוא "מופרך". לדבריו, מחירה של מניה לעולם לא היה זהה לכסף - המחיר הוא פשוט "הניחוש הטוב ביותר" של ערכה של המניה.

 

"זה הכל בראש", מסביר שילר. "אנחנו מתעדים מדד שבודק כמה אנשים חושבים שהמניה שווה. באיזה מחיר האנשים שמוכנים לסחור היום - מספר קטן מאוד של אנשים - באמת סוחרים בה. אנחנו מבצעים הערכות ומסיקים שאולי זה המחיר שכולם חושבים שהמניה שווה".

 

כסף לא אמיתי יכול להיעלם

משהו אכן נעלם כשערכי המניות והנדל"ן צונחים. אפילו אם מניות אינן חבילת שטרות בארנק ושווי הבתים אינם משהו שאפשר לממש בכל זמן, אפשר לאבד כסף פוטנציאלי - כסף שהייתם יכולים לבזבז אם הייתם מוכרים את הבית או מרוקנים את החסכונות עכשיו. אך אין לבלבל בינו לבין כסף אמיתי.

 

כסף אמיתי לא צפוי להיעלם כלא היה. הכסף שהיה יכול להיות לך אילו רק היית מוכר את ביתך או מרוקן את הקרן שלך לפני שנה - בהחלט יכול להתאדות באוויר.

 

בתהליך הצניחה, האנשים מאבדים עושר. אבל האם משמעות הדבר היא שמישהו אחר מרוויח אותו? האם בעולם קיימת כמות קבועה של עושר, שעוברת בין אנשים, מדינות ומוסדות על גלי השפל והגיאות של הכלכלה? לדברי דייל יורגנסון, פרופסור לכלכלה בהרווארד, התשובה היא לא. כמות העושר בעולם "פשוט יורדת במצב כזה".

 

יורגנסון מזהיר מפני ההנחה שהפסדי המשקיעים משמעם רווחים עבור מישהו אחר, כמו למשל ספקולנטים עשירים שמנסים להרוויח באמצעות הימורים על צניחת השוק. לדבריו, "האנשים האלו מפסידים בקצב מהיר. הם לקחו סיכון גדול ועכשיו הם סובלים מהתוצאות. כמובן שהיו להם חיים נהדרים, כל זמן שזה נמשך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירידות בבורסה: לאן הולך הכסף
צילום: רויטרס
מומלצים