פרס נובל בכלכלה לפרשן ה"ניו יורק טיימס"
הזוכה בפרס היוקרתי הוא פרופ' פול קרוגמן, מרצה יהודי-אמריקני באוניברסיטת פרינסטון ובעל טור בעיתון הנחשב. במאמר שפירסם בסופ"ש, תחת הכותרת "רגע האמת", קרא קרוגמן - מבקר חריף של בוש וממשלו - לפעולה בינלאומית של הממשלות השונות בטיפול במשבר הכלכלי
בתגובה ראשונה אמר קרוגמן שהופתע: "רצתי למקלחת כדי שאוכל להשתתף במסיבת העיתונאים. התקשרתי לאשתי ולהוריי. עוד לא הספקתי לשתות כוס קפה".
קרוגמן הוא מרצה לכלכלה וליחסים בינלאומיים באוניברסיטת פרינסטון שבארצות-הברית, ובעל טור בעיתון "ניו יורק טיימס". הפרס יוענק לו בשל פועלו ב"ניתוח דפוסי המסחר ומוקדי הפעילות הכלכלית", כפי שהודיעה הוועדה.
ההכרזה על זכייתו של קרוגמן, אתמול בשטוקהלם (צילום: AFP)
האקדמיה המלכותית למדעים בשבדיה הודיעה כי הפרס בסך 10 מיליון כתרים (1.4 מיליון דולר) יוענק לחוקר האמריקני כהכרה בתרומתו לניסוח תיאוריה חדשה שעונה על שאלות בתחום התהליכים האורבניים חובקי-עולם. "קרוגמן שילב בין תיאוריות שונות בתכלית - של סחר בינלאומי וגיאוגרפיה כלכלית", מסרה ועדת הפרס בהודעתה. קרוגמן חקר, בין היתר, את השפעות הגלובליזציה והמסחר החופשי.
פרס נובל לכלכלה, או בשמו המלא "פרס ריקסבנק השבדי במדעי הכלכלה לזכרו של אלפרד נובל", מוענק מאז שנות ה-60 של המאה ה-20, ואינו נמנה עם הקבוצה המקורית של תחומי הפרס על פי צוואתו של נובל מ-1895. הפרס מוענק בשטוקהולם מדי שנה ב-10 בדצמבר, יום מותו של נובל.
"רגע האמת"
במאמר האחרון שפירסם עד כה ב"ניו יורק טיימס", ביום שישי שעבר, 10 באוקטובר, תחת הכותרת "רגע האמת", קרא קרוגמן לפעולה בינלאומית של הממשלות השונות בטיפול במשבר הכלכלי.
"תוצאות נפילת ליהמן בראדרס נראו בתוך ימים, אבל קובעי המדיניות ביזבזו את ארבעת השבועות האחרונים. כעת הם הגיעו לרגע האמת: עליהם לעשות משהו בקרוב - למעשה, כדאי שיכריזו על תוכנית הצלה משותפת בסוף השבוע הזה - או שהכלכלה העולמית תעמוד בפני השפל הגדול ביותר מאז המיתון הגדול".
במאמרו שאל קרוגמן: "מדוע אנו זקוקים לשיתוף פעולה בינלאומי? משום שיש לנו מערכת פיננסית גלובלית שבה המשבר החל בבועת נדל"ן בפלורידה ובקליפורניה, וגרם לאסון מוניטרי באיסלנד. כולנו נמצאים באותה סירה וזקוקים לפתרון משותף".
"דבר משעשע קרה לי הבוקר..."
קרוגמן נולד ב-1953 למשפחה יהודית בלונג-איילנד. הוא למד לתואר ראשון בכלכלה באוניברסיטת ייל, וקיבל תואר דוקטור מ-MIT ב-1977. הוא לימד בייל, ב-MIT, בברקלי, בלונדון סקול אוף אקונומיקס ובסטנפורד לפני שהצטרף לסגל של אוניברסיטת פרינסטון ב-2000. קרוגמן נשוי לרובין וולס, מרצה עמיתה בפרינסטון. אלו הם נישואיו השניים, ואין לו ילדים.
המודל שפיתח קרוגמן נקרא "מודל ליבה-פריפריה", ומראה שהקשר בין יתרונות הגודל (economies of scale) לעלויות התחבורה יכול להסתכם בהתרכזות או פיזור של קהילות. בתנאים מסוימים,
הכוחות שתורמים לריכוזיות הם הכוחות השולטים. דבר זה מעורר חוסר איזון אזורי, ורוב האוכלוסיה מתרכזת בליבה עתירת טכנולוגיה, כאשר חלק קטן מהאוכלוסייה מיישב את הפריפריה ומתפרנס מחקלאות.
מנגנון כזה עשוי לעמוד מתחת לתהליכי האורבניזציה המואצים שבהם אנו חוזים כיום ברחבי העולם. המודל של קרוגמן מסביר גם תהליכים הפוכים של פיזור אוכלוסייה. נוסף על המחקר האקדמי, קרוגמן נחשב מרצה מוערך שכתב כמה ספרי לימוד. כמו כן הוא פעיל מאוד כבלוגר, ואת הפוסט ששיגר בבוקר (לפי שעון ארה"ב), לאחר שנודעה לו הבשורה המשמחת פתח במלים: "דבר משעשע קרה לי הבוקר..."