שתף קטע נבחר
 

בוש: נקנה מניות הבנקים ב-250 מיליארד דולר

נשיא ארה"ב הודיע על כך בהצהרה שמסר בבית הלבן. מדובר בתחילת יישום תוכנית החילוץ בהיקף של 700 מיליארד דולר. שר האוצר הנרי פולסון: מצטערים שעלינו לנקוט בצעדים אלו, אך אין ברירה

נשיא ארצות-הברית, ג'ורג' בוש, הודיע אחר הצהריים (יום ג') כי הממשל האמריקני יקנה מניות של בנקים בהיקף של 250 מיליארד דולר. זאת, כחלק מתוכנית החילוץ בהיקף של 700 מיליארד דולר שעליה דווח בתחילת החודש.

 

לדברי הנשיא האמריקני, צעד זה ונוספים ישיבו את האמון ו"יחזירו את כלכלתנו לנתיב הצמיחה והשגשוג". הוא אמר את הדברים בהצהרה שמסר בגן הוורדים שבבית הלבן, בתום התייעצות בוקר (לפי שעון ארה"ב) עם צוות יועציו הכלכליים.

 

ההצהרה של בוש נמסרה יממה לאחר שממשלות באירופה פתחו אתמול בפעולה מרוכזת לחילוץ הבנקים, והודיעו על הקצאת כשני טריליון דולר לרכישת אחזקות בבנקים ביבשת וצעדים נוספים.

 

אתמול נפגשו מנהלי הבנקים הגדולים בארה"ב עם נציגי משרד האוצר והפדרל ריזרב. לפי מקורות המקורבים לעניין, כמחצית מהסכום צפויה לשמש לרכישת אחזקות בתשעת הבנקים הגדולים ביותר במדינה.

 

לפי הערכות, משרד האוצר האמריקני ירכוש אחזקות בבנק אוף אמריקה, בוולס פארגו, בסיטיגרופ, בג'יי פי מורגן צ'ייס, בגולדמן זאקס, במורגן סטנלי ובבנק אוף ניו יורק מלון קורפ.

 

לפי דיווח בעיתון "ניו יורק טיימס", ארבעה בנקים - סיטי, ג'יי פי מורגן צ'ייס, בנק אוף אמריקה ו-וולס פארגו - יקבלו השקעות של 25 מיליארד דולר כל אחד, וגולדמן זאקס ומורגן סטנלי יקבלו 10 מיליארד דולר כל אחד.

 

נוסף על רכישת אחזקות בבנקים, מתכוון הממשל לבטח באופן זמני, באמצעות תאגיד ביטוח הפיקדונות הפדרלי (FDIC), את ההלוואות שבנקים מעניקים אחד לשני.

 

פולסון: הבנקים יגבילו שכר בכירים

שר האוצר האמריקני הנרי פולסון אמר במסיבת עיתונאים שהתקיימה זמן קצר לאחר דברי בוש: "הפעולות בהן נקטנו היום הן הדבר שצריך לעשות כדי להחזיר את האמון למערכת הפיננסית שלנו". לדבריו, "אנו מצטערים שעלינו לנקוט בצעדים אלו, שאינם מה שרצינו לעשות אי פעם".

 

לדברי פולסון, "אחזקות ממשלתיות בכל חברה אמריקנית פרטית היא דבר שמעורר התנגדות אצל רוב האמריקנים, כולל אותי. אך האלטרנטיבה של להותיר את העסקים והצרכנים בלי גישה למימון אינה מתקבלת על הדעת".

 

פולסון אמר עוד שמוסדות שימכרו אחזקות לממשלה יידרשו לקבל הגבלות על שכר הבכירים, בהם איסור על "מצנחי זהב" (חבילות פרישה שמנות) במהלך התקופה שבה משרד האוצר מחזיק במניות שהונפקו במסגרת תוכנית החילוץ.

 

לדבריו, הממשל מצפה מכל הבנקים שמשתתפים בתוכנית להמשיך לחזק את המאמצים לסייע לבעלי בתים שנמצאים בקשיים להימנע מעיקול ביתם.

 

ברננקי: מקדם בברכה את הצעדים

בתוך כך הודיע הפדרל ריזרב היום כי הוא מתכוון להתחיל לרכוש כמויות גדולות של חוב לטווח קצר ב-27 באוקטובר, בניסיון נוסף לשחרר את שוקי האשראי התקועים. יו"ר הפד ברננקי קידם בברכה את כל הצעדים החדשים, ואמר שהוא מאמין כי הם יסייעו להקל על הבעיות שפוקדות את השווקים הפיננסים ומאיימות על הכלכלה.

 

ברננקי אמר שקובעי המדיניות ימשיכו לנקוט בפעולות נדרשות כדי להיאבק במשבר. לדבריו, "האסטרטגיה שלנו תמשיך להתפתח ולהתכוונן עם ההסתגלות להתפתחויות החדשות והמכשולים הבלתי נמנעים. אבל לא נפסיק עד שהשגנו את המטרות שלנו – רפורמה במערכת הפיננסית והחזרת השגשוג לכלכלה שלנו".

 

פעולה גלובלית

יפן הצטרפה היום למאמץ הגלובלי, והודיעה שתזרים כספים לבנקים אזוריים כדי להבטיח שחברות קטנות יוכלו לקבל הלוואות. אתמול הציעו בריטניה, גרמניה וצרפת הזרמות הון ישירות לבנקים, וכן הציעו לבטח הלוואות בין-בנקאיות.

 

גרמניה אישרה תוכנית חילוץ לבנקים בהיקף של כ-500 מיליארד אירו (679 מיליארד דולר), וצרפת אישרה תוכנית דומה בהיקף של 360 מיליארד אירו.

 בריטניה התחייבה כבר להקצות 250 מיליארד ליש"ט לביטוח הלוואות בין בנקים, והקצתה 37 מיליארד ליש"ט לרכישת אחזקות בבנקים מתקשים. אפילו מדינות המפרץ הפרסי העשירות בנפט פועלות - איחוד האמירויות יזרים 70 מיליארד דירהם (19 מיליארד דולר) למגזר הבנקאי.

 

שוקי המניות הגיבו בחיוב לתוכניות החילוץ הגלובליות. הבורסות באסיה זינקו הבוקר - ניקיי ביפן זינק ביותר מ-14%, העלייה היומית החדה ביותר בהיסטוריה של המדד. בורסות רבות איבדו עד 20% בשבוע שעבר. לדברי מומחים, למרות שתוכניות החילוץ עשויות למנוע קריסה פיננסית, הן לא יסייעו למנוע מיתון עולמי.


פורסם לראשונה 14/10/2008 10:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים