שתף קטע נבחר

פעילים חסמו חוף בכנרת במחאה על דמי הכניסה

פעילי ארגון הסטודנטים "מגמה ירוקה" חסמו את הכניסה לחוף צמח במחאה על גביית תשלום מהולכי רגל. לדבריהם, פעילים שלהם שבאו ברגל לחוף נדרשו לשלם בכניסה והדבר מנוגד לחוק. מפעילי החוף: "מי שמגיע רק עם מגבת ובגד ים יכול להיכנס לחוף". הבעיה: אין חוק מפורש שמבטיח מעבר חופשי ופרצות מאפשרות גביית תשלומים שונים

פעילי ארגון הסטודנטים "מגמה ירוקה" חסמו היום (ה') את הכניסה לחוף צמח בכנרת במחאה על גביית דמי כניסה לחוף מהולכי רגל.

 

שלושה מהסטודנטים קשרו עצמם בשלשלאות ברזל לקופות בכניסה לאתר, ולדבריהם אילצו את המפעילים לסגור את הקופות ולהתיר כניסת הולכי רגל למתחם; שאר המפגינים ירדו לחוף בתהלוכה.

 

המחאה במקום אורגנה לאחר שהארגון קיבל מידע לפיו מפעילי האתר גובים דמי כניסה מהולכי רגל בניגוד לחוק. הפעילים שלחו נציג מטעמם למקום, שהגיע בגפו וללא רכב. כשהתבקש לשלם דמי כניסה החליטו בארגון לצאת ולחסום את הכניסה לאתר במחאה.


פעילי "מגמה ירוקה" בכניסה לחוף צמח (צילום באדיבות "מגמה ירוקה")

 

מנהל החוף, אילן כהן, דוחה את טענות המפגינים. "בעיקרון אנחנו נותנים למי שבא רק עם מגבת ובגד ים להיכנס לחוף". לדבריו, נציג הארגון שניסה להיכנס היה מצויד בתיק, והיה חשש כי הוא מתכוון להשתמש בשירותים נוספים שיש בחוף ועל כן לא נתנו לו להיכנס.

 

אנשי "מגמה ירוקה" מוחים בתוקף. "הטענה שלהם לא נכונה" אמרה ל-ynet מיכל זלוטניק, פעילת הארגון, שסיפרה כיצד לפני שבועיים היא נדרשה לשלם עבור הכניסה לחוף כשהגיעה למקום ברגל.

 

"עברתי בחוף צמח ורציתי לקפוץ לומר שלום לחברה שהשתתפה בצליחת הכנרת. לא היה לי בגד ים, לא היה לי ציוד, הייתי רחוקה מלהיראות כמישהי שעשויה להשתמש במתקני החוף, אפילו חיכו לי באוטו, אבל בכל זאת לא נתנו לי להיכנס", אמרה זלוטניק. "לא הייתי מודעת לכך שיש לי את הזכות להיכנס או רק להשתמש במים. אנשים צריכים לדעת שהחוק מקנה להם את הזכות להיכנס לחוף", הוסיפה.

 

מצב חוקי לא ברור

המצב החוקי של הנושא אינו חד משמעי. באופן עקרוני אסור לגבות תשלום עבור הרחצה בחופים, ולא עבור שרותים כגון הצללה, הצלה, שירותים ומקלחות. מנגד, ניתן לגבות תשלום עבור חנייה הסמוכה לחוף. אך אי בהירות בחוק מאפשרות לרשויות המקומיות לגבות דמי כניסה ב-35 מבין 145 חופים מוכרזים במדינת ישראל. משרד הפנים מתנה אישור שכזה בהשארת חלק מהחוף פתוח לציבור.

 

סביב הכנרת המצב סבוך עוד יותר. שם ישנם מקרים רבים בהם החופים נמצאים בשליטה של גורמים בלתי מורשים או שמעמדם החוקי אינו ברור, והם גובים תשלום שאינו מועבר לקופת הרשות המקומית. סביב הכנרת התבסס הנוהג לפיו מתירים בדרך כלל כניסת הולכי רגל לחופים אך גובים תשלום מנופשים הנכנסים עם רכב, תחת סעיף "חנייה" - ואולם בהעדר אכיפה הנוהג אינו אחיד ונתון לפרשנות.

 

בשנת 2005 הגישה עמותת "אדם טבע ודין" עתירה לבג"ץ, בדרישה לחייב את שר הפנים להסביר מדוע אינו פועל לאכיפת החוק האוסר על רשויות מקומיות לגבות דמי כניסה לחופים. אולם למרות שבית המשפט העליון אימץ את עמדת העמותה, בפועל המצב בישראל לא השתנה.

 

בתוך כך הגיש השנה ח"כ דב חנין (חד"ש) הצעת חוק שקוראת לאסור את גביית התשלום עבור חנייה בכניסה לחופים בהם אין אפשרות לחנות במקומות אחרים. לעניין גביית התשלומים בכנרת אמר חנין ל-ynet כי חוק הגנת הכנרת שעבר בכנסת והקים את מנהלת הכנרת, אמור לפעול להסדרת הנושא. לדברי חנין, המנהלת אמורה להבטיח מעבר חופשי של הציבור לרחצה בחופים, ולאשר גביית תשלום רק עבור שימוש במתקנים מיוחדים כגון מגלשות מים וכ"ד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעילי "מגמה ירוקה" בחוף צמח
באדיבות "מגמה ירוקה"
מומלצים