משבר כלכלי? על ארגוני הטרור זה לא משפיע
הנה פרדוקס: הקהילה הבינלאומית הטילה סנקציות על ארגוני הטרור, שלא יכלו עוד לנצל את הבנקים על-מנת להעביר כספים. כעת נפלו הבנקים, וכספיהם של מי נותרו ללא פגע?
נפילת המערכת הכלכלית העולמית ריסקה את הכלכלה, אבל ייתכן כי דילגה על ארגוני הטרור, ובראשם אל-קאעידה. הארגון, שנתמך על-ידי אלי נפט במפרץ הפרסי וברוני הסמים באפגניסטן, נחשב לבעל גישה ישירה ורציפה למקורות מימון שונים – ולכן הצליח להינצל מהמפולת שרמסה תחתיה גופים כלכליים רבים.
אחת הסיבות בשלן ארגוני הטרור לא נפגעו מהתרסקות הכלכלה היא שהם אולצו למשוך את כספיהם מהבנקים המרכזיים, ולהסתמך על העברות כספים בדרכים אחרות. כך הסתבר שהסנקציה שנועדה להעניש את הטרוריסטים בעצם הצילה אותם מהתרסקות. עם זאת, מדובר עדיין בדרכי העברת כספים איטיות ופחות יעילות, כך שבכל מקרה פעילות הטרור תואט.
העולם סובל
קרוגמן: "העולם צועד לקראת מיתון ארוך"
סוכנויות הידיעות
זוכה פרס נובל לכלכלה אינו מאמין שתוכניות ההצלה יפתרו את המשבר הכלכלי. מה בכל זאת משמח אותו? "יש תחושה של נקמה מתוקה בממשל בוש"
על-אף מאמצים אלה, תורמים עשירים בקרנות הצדקה המוסלמיות במדינות המפרץ העשירות, בעיקר בערב הסעודית, ממשיכים להיות מקור בלתי-נדלה למימון הטרור. הסעודים טוענים מזה זמן רב כי הם עושים ככל שביכולתם על-מנת לעצור את מימון הטרור, ובכירים אמריקנים אף היללו מאמצים אלה.
למרות השליטה הגוברת בארגוני הצדקה הרשמיים הגדולים, שליטה בכספי הצדקה המוסלמים היא בלתי-אפשרית. מאות אלפי ארגוני צדקה קטנים קיימים וניזונים מכספי ה"זכאת" – עקרון הצדקה שבבסיס האמונה המוסלמית, המחייב כל מאמין לתרום מכספו לצדקה. כספים אלה, לעתים קרובות, מגיעים לידי ארגוני הטרור.
שדות הנפט והאופיום
ערב הסעודית ומדינות נוספות במפרץ הפרסי נהנו בשנתיים האחרונות מזינוק היסטרי במחירי הנפט, שעלו מ-60 דולרים לחבית בתחילת שנת 2007 לסכום דמיוני כמעט של 145 דולרים לחבית באמצע 2008. מחירי הנפט צנחו אומנם ביותר מחצי במהלך החודשים האחרונים, בתגובה למשבר הכלכלי הכולל במשק, אך לא לפני שהמשקיעים שלשלו לכיסם סכומים של מאות מיליארדי דולרים.
לטענת כלכלנים בכירים, לא ניתן לדעת בוודאות אם משמעות עליית מחירי הנפט היא עליה בסכומי התרומות לאל-קאעידה, אך ניתן להניח כי אם ישנם יותר רווחים, ישנה עליה מקבילה בכל תחומי ההשקעה, חוקיים ובלתי-חוקיים כאחד.
תחום פיננסי אחר עליו נשענים ארגוני הטרור הוא סחר הסמים באפגניסטן, שממדיו גדלו פלאים לאחר פלישת ארצות הברית בשנת 2001. גם עסק זה, בשל אי-החוקיות המאפיינת אותו, לא צפוי להיפגע מהמשבר הכלכלי. מנתוני סוכנות האו"ם המופקדת על מניעת סמים ופשע עולה כי סחר האופיום נחלש אומנם השנה, אך הוא עדיין גבוה פי 20 ממה שהיה בשנת 2001.
בדו"ח שכתב בחודש יולי האחרון הגנרל האמריקני בארי מקפרי, שעובד כיום עבור הברית הצפון-אטלנטית, צוין כי אל-קאעידה והטליבאן "ממומנים בבסיסם מכ-800 מליון דולרים לשנה, שמופרשים מהרווחים השנתיים העצומים של הסחר באופיום וקנביס, שעומדים על כ-4 מיליארד דולרים.
עשיר. בין לאדן
צילום: רויטרס
כבר לא. משקיע אמריקני
צילום: AFP
מומלצים