הגרעין עושה קאמבק
העולם נחנק מזיהום האוויר, חושש מגזי החממה ושינוי האקלים, מודאג מנדנדת מחירי הנפט ומהתלות בספקיות מפוקפקות. מה הפלא שהאנרגיה הגרעינית חוזרת למרכז הבמה. כיום יש בעולם 439 תחנות כוח גרעיניות והמומחים מעריכים שתוך 40 שנה יהיו פי שלושה ויותר. המחלוקת באשר לבטיחות בעינה, אבל דווקא השכנים של הכורים לא מתנגדים
בתקופה בה נקראים כולם לחסוך באנרגיה כדי להפחית את פליטת גזי החממה, וכאשר מנסים לייעל את האמצעים להפקת אנרגיה מהשמש, הרוח ואפילו הגלים, שבה ועולה גם קרנה של האופציה הגרעינית.
על פי דו"ח של ה-OECD, הארגון לפיתוח ושיתוף פעולה כלכלי, כורים גרעיניים יפיקו כחמישית (22 אחוז) מצריכת החשמל העולמית עד שנת 2050, לעומת כ-16 אחוז כיום. המומחים מציינים כי הגידול בנתח החשמל "הגרעיני" הוא ניכר באופן יחסי, שכן צריכת החשמל העולמית אינה סטאטית אלא נמצאת במגמת עלייה, בשל ביקושים הולכים וגדלים בסין ובהודו.
המשמעות היא הקמה של עוד תחנות כוח גרעיניות: כיום פועלים בעולם 439 תחנות כאלה, ועל פי הערכות של ה-NEA, הסוכנות לאנרגיה גרעינית של ה-OECD, עד 2050 יהיו 1,400 כורים פעילים ברחבי העולם. עוד העריכו המומחים כי בין 2030 ל-2050 ייצטרכו להיבנות 54 כורים מדי שנה. בארה"ב לבדה הוגשו בשנים האחרונות בקשות להקמת 20 כורים, וסין מתעתדת להכפיל פי ארבע את כושר הייצור של הכורים הפעילים שלה עד שנת 2020.
על פי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית (IAEA), כ-50 מדינות שוקלות כיום לשלב תחנות כוח גרעיניות למשק האנרגיה שלהן, וכ-12 נמצאים כבר בשלב הביצוע. בין היתר מדובר במדינות כמו אבו דאבי, שאי אפשר לומר עליה שהיא חוששת מעלייה במחירי הנפט או חייבת לגוון את סל האנרגיה שלה ולא לפתח תלות בזהב השחור.
רעידת אדמה גרעינית
השנה, בצעד מפתיע, נכנסה מפיקת הנפט הצרפתית "טוטאל" לזירה הגרעינית. היא שילבה כוחות עם החברה הצרפתית "ארווה" (AREVA), המובילה בעולם בהקמת כורים גרעיניים, ויחד עם חברת "GDF סואץ" הן מבקשות להקים תחנת כוח גרעינית בנסיכות הנפט במפרץ. "זוהי רעידת אדמה", אמרה מנכ"לית "ארווה" אן לוברז'יון. "בפעם הראשונה מדינת במפרץ הפרסי מחליטה להיכנס לתחום הגרעין האזרחי".
גם הודו, שסובלת ממצוקת חשמל כרונית כמעט, מתכננת להשקיע כ-14 מיליארד דולר ברכישת כורים מארווה, ומהחברת האמריקניות ג'נרל אלקטריק ו-ווסטינגהאוס. שידוך זה התאפשר לאחר שהממשל האמריקני החליט להגמיש איסור בן שלושה עשורים המונע סיוע גרעיני אזרחי למדינות שאינן חתומות על האמנה לאי הפצת נשק אטומי - כמו הודו, פקיסטן וישראל.
חברת החשמל הצרפתית EDF, המפעילה הגדולה בעולם של תחנות כוח גרעינית, מגדילה גם היא את נפח פעילותה ושולחת זרועות אל מעבר לתעלה. בחודש שעבר היא הגישה הצעה לרכישת קבוצת "בריטיש אנרג'י" כדי להפוך למפיקת החשמל הגדולה גם בבריטניה.
החברה הצרפתית, שמפעילה 58 כורים בצרפת, מתכננת להקים עוד ארבעה כורים "מהדור השלישי", החל משנת 2017. ממשלת בריטניה כבר העניקה לכורים אלה "אור ירוק", בתקווה שהם יסייעו לה להפחית את התלות בנפט מזרח תיכוני ובגז מהים הצפוני, ובעיקר יאפשרו לה לעמוד ביעדי הפחתת גזי החממה, בהתאם למדיניות הכלל-אירופית.
הקמת תחנת כוח גרעינית אורכת, על פי הסוכנות, כ-62 חודשים בממוצע, אך תהליך ההכנה ארוך ומורכב. "דרושות לפחות 10 שנים כדי להציב את התשתית הבסיסית במקומה; זהו לא תחום בו אפשר 'לעגל פינות'", אמר מוחמד אל-בראדעי, ראש הסוכנות.
הייתם מסכימים לגור ליד כור גרעיני?
ואכן מדינות העולם - ובמיוחד התנועה הסביבתית - אינן ממהרות לאמץ לחיקן את האופציה הגרעינית, ובוחנות את צעדיהן בחשש מופגן. הן מכירות ביתרונות האנרגטיים של הגרעין אולם הנושא עדיין טעון ושנוי מאוד במחלוקת.
הפקת חשמל מתחנות כוח גרעיניות נחשבת נקייה משום שאינה פולטת זיהום אוויר וגזי חממה. מנגד, תהליך כריית האורניום מזיק לסביבה, הפסולת הרדיואקטיבית עלולה להפוך לאסון אקולוגי אם לא תטופל כנדרש וגם הבטיחות של הכורים היא סוגיה שמעוררת מחלוקת. רק בחודשיים האחרונים אירועו בצרפת שני אירועי דליפה שהוגדרו "קלים"; בספרד הייתה דליפה "קלה" וביפן פרצה שריפה בכור גרעיני מרכזי.
על רקע המחלוקת הזו, וההקמה המתוכננת של עוד כורים בבריטניה על ידי EDF, עלו לכותרות בממלכה תוצאותיו של סקר לפיו אנשים המתגוררים ליד תחנות כוח גרעיניות דווקא לא מתנגדים להקמה של כורים נוספים בסביבתם.
המחקר בן חמש השנים, אותו הובילו אוניברסיטת קארדיף ואוניברסיטת איסט-אנגליה בנוריץ', גילה עם זאת כי לא מדובר בתמיכה גורפת, ולשכנים של הכורים יש עדיין חששות והסתייגויות לא מעטות. "זה לא פשוט כמו 'בעד' או 'נגד'", אמר אחד ממנהלי המחקר, פיטר סימונס מאוניברסיטת איסט-אנגליה.
כשליש מהתושבים ברדיוס של 16 ק"מ מתחנות הכוח אמרו כי הם סבורים שהכורים בטוחים והם סומכים על מפעיליהם. 40 אחוז מהנשאלים אמרו כי הם רואים בכורים סיכון, אך מוכנים לקבל אותם כשכנים כדי להאבק בשינוי האקלים ולשמור על עצמאות משק האנרגיה הבריטי. 12 אחוז אמרו כי הם לא רואים סיבה לחשוש ומנגד 16 אחוז אמרו כי הסיכונים מכורים גרעיניים רבים ומשמעותיים יותר מכל יתרון. מגזר זה של הנשאלים הביע אמון מועט מאוד במפעילי הכורים ובממשלה.
המחקר מצא גם כי קהילות שבסמוך אליהם לא פועלת תחנת כוח גרעינית הביעו התנגדות עזה להקמה של תחנה שכזו באזורן. זו הסיבה שבגללה על פי התוכנית, הכורים החדשים בבריטניה ייבנו סמוך לכורים הפעילים כיום.