שתף קטע נבחר

 

אובאמה מפחד משאננות, מקיין מחכה לנס

שבועיים נותרו עד ל-4 בנובמבר ומערכת הבחירות בארה"ב נכנסת לישורת האחרונה שלה. אובאמה, שזכה לחיזוק משמעותי מצדו של קולין פאוול, שומר על פער יציב בסקרים ובספירת האלקטורים. מקיין, שמפגין התנהלות מגומגמת בתחום הכלכלי ומלקק את פצעי בחירתו בפיילין, יתפלל לנס מאחורי הפרגוד

בעלי טורים בארה"ב כבר החלו לכתוב בימים האחרונים בזהירות על ברק אובאמה ביום שאחרי הבחירות בעוד שבועיים. ברשתות הטלוויזיה נערכים לאפשרות של ליל בחירות קצר שיסתיים בתבוסה מוחצת לג'ון מקיין ומי שבוחן את מפת האלקטורים מבין שהאפשרות הזו קיימת.

 

אובאמה עצמו מזהיר את תומכיו מפני שאננות. הוא מזכיר להם שתי מילים: "ניו-המפשיר" - שם הוא למד את הלקח שלו מהתבססות על סקרים. בפריימריז לראשות הדמוקרטים העניקו הסקרים בניו-המפשיר יתרון ברור לאובאמה על הילארי קלינטון אך הוא הפסיד שם לבסוף.



 

כשנשאל אובאמה בתוכנית הבוקר הפופולארית "טודיי שואו" של רשת NBC, אם הוא חושב על היום שאחרי ה-4 בנובמבר, הוא ענה שהוא חושב על שתי האפשרויות – על ניצחון ועל הפסד. אובאמה יודע כי כדי לממש את היתרון שמעניקים לו הסקרים, הוא חייב להביא את התומכים לקלפיות. אך יש בקרב תומכיו של אובאמה שני מרכיבים בלתי אמינים בעליל: מצביעים צעירים ושחורים - שאינם נוהרים בהמוניהם לקלפיות בימים כתיקונם והפעם הם אלה שעשויים לחולל את השינוי.

 

היסטורית, הפערים מצטמצמים ככל שמתקרבים ליום הבחירות, ואובאמה דואג בהופעותיו האחרונות לחזור ולשנן זאת בקרב תומכיו. כל מה שקורה עכשיו מבחינת אובאמה זה התארגנות לקראת יום הבחירות עצמו. "ים הסקרים" משגע את תומכי מקיין, שטיפחו תקווה אחרי שסקר של מכון "זוגבי" הצביע על כך שיתרונו של אובאמה הצטמצם לשלושה אחוזים בלבד. אך מכון זוגבי מעניק לאובאמה יתרון מצומצם לאורך כל הקמפיין וגם הוא "התיישר" הבוקר (יום ב') על פער של שישה אחוזים, שזהו פחות או יותר הפער הריאלי על פי ממוצע הסקרים.

 

הנשיא הבא של ארה"ב לא ייבחר על ידי ספירת כל קולות המצביעים בארה"ב, אלא בכל מדינה בנפרד. קולות אלה יתורגמו לאלקטורים. הבעיה של מקיין היא שהוא חייב לנצח בתשע מדינות שבוש ניצח בהן ב-2004, אך נכון לעכשיו אובאמה מוביל או נמצא בשוויון עמו בכל אחת מהמדינות הללו. די לאובאמה לנצח באחת או שתיים מתשע המדינות האלה והוא הנשיא הבא של ארה"ב.

 

אובאמה השתלט על משדרי התעמולה

הרפובליקני ניוט גינגריץ', יו"ר בית הנבחרים לשעבר, אמר בסוף השבוע כי "אם לא ישתנה כלום – ברק אובאמה ינצח". גם המרצה דייויד גרגן, יועצם של נשיאים רפובליקנים אמר כי "העימות האחרון היה הסיכוי הכמעט אחרון של מקיין". עם לא די בכך, למצבו הקשה של מקיין נוספו בסוף השבוע עוד שתי בשורות קשות: תמיכתו של מזכיר המדינה לשעבר, קולין פאוול, באובאמה, שהעובדה כי המועמד הדמוקרטי הודיע כי הצליח לאסוף בחודש האחרון תרומות בהיקף מדהים של 150 מיליון דולר. מקיין, לשם השוואה, ויתר על איסוף תרומות כדי לקבל מימון פדרלי בסך 89 מיליון דולר לכל מסע הבחירות מאז שננלעה הוועידה הרפובליקנית בתחילת ספטמבר.

 

גיוס הכספים מאפשר לאובאמה להשתלט על מסכי הטלוויזיה בתשדירים מתוחכמים הקושרים את מקיין לבוש. הוא מסביר בקצרה את תוכניותיו ומוצג כפטריוט אמריקני כשמאחוריו דגל הלאום, או כילד ליד אמו הלבנה או הסבא והסבתא מקנזס. לתמיכתו של פאוול תהיה השפעה עצומה בעיקר במדינות כפלורידה וצפון-קרולינה, בהן שוכנים בסיסי צבא רבים ופאוול, שהיה מפקד הכוחות המזויינים במלחמת המפרץ הראשונה, זוכה בהן להערצה.

 

גורמים רפובליקנים אומרים בסתר את מה שפאוול העז לומר בגלוי על התנהלותו המגומגמת של מקיין מאז פרוץ המשבר הפיננסי ועל חוסר האחריות הלאומית שהפגין בבחירה של שרה פיילין לסגניתו. סקר שפרסמה רשת ABC קובע כי 52 אחוזים סבורים שהבחירה בפיילין החלישה את הביטחון שלהם בכושר השיפוט של מקיין. 60 אחוזים אמרו כי הניסיון של מטה מקיין לקשור את אובאמה לחבר ארגון קיצוני שפעל בשנות ה-60 - "אינו נושא לגיטימי".

 

כל מה שנותר לתומכי מקיין כעת זה להתפלל שהנושא הגזעי ישפיע על הבוחרים מאחורי הפרגוד. ישנם מומחים הטוענים כי בקרב תומכיו של אובאמה, ישנם כאלה שבימים כתיקונם לא היו מעיזים להצביע עבור מועמד שחור לנשיאות, אבל הפעם בגלל מצבם הכלכלי הקשה הם יבלעו את רוק ויצביעו עבור מי שהם חושבים שיוכל לטפל בבעיות האישיות שלהם טוב יותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אובאמה. מפחד משאננות
צילום: רויטרס
פיילין היתה לרועץ. מקיין
צילום: AP
מומלצים