האם רוסיה ואיראן יקימו קרטל גז כמו אופ"ק?
נציגי רוסיה, איראן וקטאר קיימו היום דיון רציני ראשון ברעיון שהעלו מנהיגיהן לפני שנה וחצי - להקים קרטל משותף שיקדם את ייצוא הגז הטבעי. הרעיון מרגיז את המערב, החושש מהגברת ההשפעה הרוסית על אירופה ומעליית מחירי האנרגיה
איראן, רוסיה וקטאר דנות בהקמת קרטל לייצוא גז טבעי בסגנון של קרטל הנפט אופ"ק, בהשתתפות מדינות נוספות המייצאות גז טבעי. שלושת המדינות מחזיקות במאגרי הגז הטבעי הגדולים בעולם. את הרעיון העלו המנהיג הרוחני של איראן, איתולה עלי חמינאי, וראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין (אז נשיאה), בתחילת 2007, אך הוא נדון ברצינות לראשונה היום (ג') בפגישה שקיימו נציגי שלושת המדינות בטהרן.
שר הנפט האיראני, גולהם חוסיין נוזארי, אמר היום ששלושת המדינות יקחו על עצמן ברצינות לדחוף להקמת ארגון של המדינות מייצאות הגז". נוזארי אמר את הדברים בטלוויזיה הממשלתית אחרי שנפגש עם עמיתו הקטארי, עבדאללה בן חאמד אל-עטיה, ועם יו"ר חברת האנרגיה הרוסית המולאמת גזפרום, אלכסיי מילר. לדברי נוזארי, שלושת המדינות החליטו להמשיך לדון ברעיון גם בפגישה הבאה של שרי החוץ שלהן.
רעיון הקמתו של קרטל הגז מרגיז את יבואניות הנפט - ארה"ב והאיחוד האירופי, שרוסיה מספקת לו כמעט 50% מהגז הטבעי. מוסקבה, ששולטת גם בצינורות שבהם מגיע הגז לאירופה ממדינות מרכז אסיה, כבר החלה להקשיח את תנאי האספקה. מנהיגי האיחוד האירופי מאשימים את רוסיה כי היא משתמשת באנרגיה בנשק פוליטי, בעיקר במהלכיה מול שכנתה אוקראינה. מנהיגי האיחוד הודיעו כי יתייצבו נגד כל מהלך רוסי ליצירת קרטל גז, מחשש שהוא יגרום גם לעלית מחירי האנרגיה וגם לחיזוק השפעתה הפוליטית של רוסיה.
גם ארה"ב הגדילה בשנים האחרונות את יבוא הגז הטבעי, ושר האנרגיה שלה, סמואל בודמן, הצהיר כי הוא מתנגד להקמת קרטל גז.
מחקר שביצעו כלכלני נאט"ו בשנת 2006 הזהיר כי רוסיה חותרת להקים קרטל גז שיכלול את אלג'יריה, קטאר, לוב, מדינות מרכז אסיה ואולי גם איראן, וכי הוא יחזק את האיום הרוסי על אירופה.
עם זאת, מומחים רבים סבורים כי קשה להקים קרטל גז שיפעל באופן דומה לאופ"ק, וכי השפעתו של קרטל גז, אם יקום, תהיה קטנה. זאת, כיוון שהגז נמכר בהסכמים קשוחים שנקבעים 25 שנים מראש, בניגוד לנפט, שמחירו מתעדכן מדי יום לפי ההיצע והביקוש בשווקים. גורם נוסף שיקשה על פעילותו של קרטל כזה היא העובדה שגז, בניגוד לנפט, מוגבל להובלה בצינורות ולא באוניות ולכן קשה יותר לתמרן במכירתו.