שתף קטע נבחר

 

חוקר ישראלי: נמצא רכוש שנשדד בליל הבדולח

במהלך חיפוש בווילה של הרמן גרינג, בכיר במשטר הנאצי, נודע לתחקירן ישראלי על אתר פסולת סמוך, ששימש את הנאצים. בחיפוש שם הוא מצא בקבוקי זכוכית ועליהם חקוק מגן דוד ומזוזות של יהודים שנשדדו בליל הבדולח בנובמבר 1938. "זו התרגשות ענקית", סיפר ל-ynet

70 שנה אחרי ליל הבדולח, גילה תחקירן ישראלי רכוש יהודי שנשדד במאורעות באתר פסולת צפונית לברלין. האתר בברנדנבורג, בגודל של ארבעה מגרשי כדורגל, מכיל כמות גדולה של פריטים אישיים וטקסיים, שנשדדו מבתי כנסת ועסקים יהודיים בליל 9 בנובמבר 1938.

 

את האתר גילה התחקירן ירון סבוראי, שסיפר ל-ynet כי תוך כדי חיפוש בווילה של הרמן גרינג, מפקד חיל האוויר של גרמניה הנאצית ומפקד הגסטאפו, נודע לו על אתר הפסולת. "לא הרחק מהמקום שגרינג גר היה מצבור ענק, ששימש מ-1900 כמזבלה מושכרת בתשלום של העיר ברלין. פגשתי את בנו של שומר המזבלה באותן שנים, שסיפר לי שזרקו את שאריות ליל הבדולח במקום". 


סבוראי אוחז בשרידים (צילום: יובל ארז, Cinemax Productions)

 

לאחר שנפגש בארץ עם מנכ"ל מוזיאון קיבוץ לוחמי הגטאות, שמחה שטיין, התברר לו על חשיבות החפצים שיכולים להימצא באתר. סבוראי חזר לגרמניה עם מתנדבים. "לבשנו כפפות ובלי אפילו כלי חפירה, בתוך חפירה ידנית של שעה מצאנו בקבוק ועל תחתיתו מגן דוד", סיפר סבוראי. "היתה התרגשות ענקית - כי הסיכוי שיהיה בקבוק כזה אחרי המלחמה הוא אפסי. במרחק של ארבעה מטרים, מתחת לשיח דרדר, אני שולף משם צלב קרס ענק ממתכת. ואז אני מבין שיש פה סיפור ענק".

 

סבוראי - שמדגיש כי הוא חושף עדויות מהמשטר הנאצי רק לצרכי מחקר - נפגש עם גבר בן 73 שעבד בשטח, שלטענתו הגיע למקום כדי לקטוף פטריות. "התברר שהוא היה שומר היער מטעם המדינה. שאלתי אותו על האזור - אמר שפה זרקו את החפצים של היהודים".

 

"הסיפור גדול עליי בחמש מידות. נדרשת חפירה ארכיאולוגית"

בין יתר הפריטים נמצאו במקום בקבוקי זכוכית ועליהם חקוק מגן דוד, מזוזות, מפתני חלונות מסותתים,

וידיות מכיסאות שהיו שייכים לבתי כנסת. עיטור בצורת צלב קרס נמצא אף הוא. החיפושים נמשכים כעת, כאשר סבוראי נתון לשמירה מתמדת של שומרי ראש, לטענתו - בשל איומים על חייו.  


שרידי ליל הבדולח (צילום: Gettyimages Imagebank)

 

עד כה הוא נמנע לפרסם את המצאות האתר, מחשש שהוא יהפוך לאתר עלייה לרגל לציידי אוצרות ניאו-נאצים. "אין פה אוצרות של ממש", הסביר, "אבל עדיין ישנה סכנה שהמקום יהפוך לקרקס מכירות פומביות של גלוחי הראש. מתחיל עניין רב, אנשים חופרים".

 

סבוראי הסביר כי יידרש כוח גדול יותר לגילוי כלל הממצאים: "הסיפור הזה הוא גדול עליי בחמש מידות. צריך לארגן חפירה ארכיאולוגית".

 

הוא גם סיפר על פגישות שערך עם ראש העיירה באזור - שהתכוון להקים מוזיאון ציד לזכרו של גרינג, על השטח בו נמצאים החפצים שנשדדו מהיהודים. סבוראי ושותפיו הזמינו את ראש העיר לישראל, אך לאחר ביקור בארץ הוא המשיך בעמדתו להקים מוזיאון לפושע הנאצי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גרינג. החיפוש בביתו הוביל לחפצים
צילום: אי פי איי
מומלצים