שתף קטע נבחר
 

מבקרת נדירה בישראל: דאה שחורת כתף

דאה שחורת כתף הנחשבת לאחד הדורסים הנדירים המבקרים בישראל, נחתה באזור כפר רופין. הצפר אביב וורולקר זכה למפגש מיוחד עם הציפור המרהיבה, שנצפתה כאן פחות מעשר פעמים בשנים האחרונות. "היא אוצר אמיתי עם כנפיים", הוא אומר

אביב וורולקר, צפר ואיש הייטק (30) מפתח-תקווה, לא שיער שסיור שגרתי שלו בשבוע שעבר באזור כפר רופין יחולל סערה בקרב חובבי הציפורים בארץ. וורולקר זכה למפגש מיוחד במינו עם אחד הדורסים הנדירים שחולפים בשמי ישראל - דאה שחורת כתף (Black-Winged Kite).

 

"כשהגעתי למקום, נזכרתי שהיא נצפתה באזור מספר פעמים ספורות, והתפללתי שאפגוש אותה", סיפר אביב. "כמה רגעים אחר כך חלפתי מתחתיה, בזמן שהיא עמדה על אחד העצים ולקח לי כמה שניות כדי לעכל שזה באמת קורה".   


דאה שחורת-כתף (צילומים: אביב וורולקר)

 

הדאה נחשבת לדורסת נדירה מאוד בישראל, ולדברי יואב פרלמן, צפר וחוקר בחברה להגנת הטבע, בשנים האחרונות היו פחות מעשר תצפיות מאושרות שלה בארץ.

 

"היא נפוצה בעיקר באזור אפריקה, הודו, מזרח אסיה, ואפילו נצפתה בפורטוגל וספרד", מסביר פרלמן. "הדאה אינה נחשבת לציפור נודדת, וישראל היא מחוץ לתחום המחייה שלה. משום מה, בשנים האחרונות היא מקבלת החלטות לא שגרתיות ומחליטה לפרוש כנפיים ולהגיע אלינו. משהו מושך אותה לפה".

 

כל ביקור - סיבה למסיבה בקרב הצפרים 

הביקורים המועטים של הדורס המרהיב הופכים כל ביקור למסיבה לצפרים ולחובבי טבע. אך לפרלמן זכור גם אירוע פחות חגיגי שנבע מביקורה של דאה שחורת כתף לפני כארבע שנים בקיבוץ גלאון.

 

"היא בילתה כאן את החורף ולמרבה הצער, ניצודה על ידי אדם שעסק בציד ופיחלוץ ציפורים. היא סיימה את חייה בצורה טרגית ונמצאת כיום באוסף הזואולוגי של אוניברסיטת בן-גוריון בבאר שבע".

 

פרלמן מעריך כי זהו אינו הביקור הראשון של הדאה שתיעד וורולקר בישראל.

 

"בשנת 2003 ביקר פרט דומה באותו עץ בכפר רופין, וגם בשנה שעברה הוא אותר באותו מקום", הוא מציין. "רוב הסיכויים שהוא חוזר אלינו שנה אחרי שנה ומסתובב לו ברחבי עמק בית-שאן".

 

קרב אווירי בכפר רופין

בחזרה לשטח: וורולקר עקב בסקרנות אחרי מעוף הציד של הציפור. "היא החלה להתעופף מסביב ולנחות על עצים במרחק של כ-50 מטר ממני. היא חיפשה מזון תוך הפגנה כישורי ציד ותעופה מרשימים ביותר".

 

הקורבן הראשון של הדאה היה מכרסם קטן שהתרוצץ באדמה. "היא קלטה אותו ועטה עליו. הבעיה היתה שגם בז מצוי שהיה באזור הבחין בו, ושניהם צללו ביחד לכיוונו. הדאה הצליחה לתפוס את המכרסם בטופריה, אבל מצאה גם את הזמן כדי לרדוף אחרי הבז ולהבריח אותו".

 


רודפת אחרי בז מצוי

 


וממשיכה בהברחת עורב אפור

 

גם עורב אפור שהגיע לחפש מזון נכנס הישר לזירה וניסה את מזלו, אך לדברי וורולקר הדאה נלחמה בו ללא הפסקה במשך מספר דקות עד שהוא התרחק. "לאחר מכן, היא נחתה על עץ ובלעה את המכרסם בביס אחד; לא היה לה זמן להתחיל לכרסם אותו".

 

אביב סיפר כי הצליח להתקרב עד למרחק של כעשרה מטר מהדורס. "בתום הארוחה, היא המשיכה לצוד בעלי חיים קטנים נוספים תוך כדי תנועות רפרוף באוויר וצלילה לעבר הטרף".

 

יותר מ-200 תמונות

התפריט של הדאה שחורת הכתף מורכב ברובו ממכרסמים קטנים, ציפורים ובעלי חיים קטנים. היא נוטה לרפרף רבות באוויר ופרלמן אומר כי נוצותיה הבהירות מעניקות לה הסוואה טובה מפני בעלי חיים המביטים לשמיים בניסיון לאתר טורפים מעל. "יש לה מעוף ציד בדומה לבז מצוי. ברגע שהיא תבחין בטרף, היא תצלול אליו עד שתלכוד אותו". 


 

 

מצבה של הדאה בטבע יציב למדי. מאז סוף שנות ה-80 לא נרשמו פגיעות קשות באוכלוסייתה  ועל פי איגוד השימור העולמי אין כרגע סיבה לדאגה לגבי המשך קיומה בטבע. על פי הערכות שונות אוכלוסיית הדאה שחורת הכתף העולמית מונה בין מיליון לעשרה מיליון פרטים.

 

שעתיים וחצי נמשכה התצפית על הדורס הנדיר וורולקר צילם יותר מ-200 תמונות. "לאחר שהיא צדה מספיק מזון, היא חזרה לאחד העצים ופשוט נחה עליו כשעה עד שהחליטה לתפוס זרם אוויר חם ונעלמה", הוא אומר.

 

למחרת הוא ניסה את מזלו בתקווה לתעד אותה שוב, אך ללא הצלחה. השמועה על המבקרת המרהיבה עשתה לה כנפיים בקרב קהילת הצפרים, אך למרות נסיונות לאתרה שוב באזור, לא נרשמו תצפיות נוספות. "אין צפר שלא ישמח לראות לפחות פעם אחת בחייו את הדאה המיוחדת הזו. היא פשוט אוצר עם כנפיים", מסכם וורולקר את החוויה. 


 


 


 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
דורס מלכותי ומיוחד במינו
צילום: אביב וורולקר
הדאה עם מכרסם
צילום: אביב וורולקר
מומלצים