בלארוס מבקשת סיוע חירום מקרן המטבע
ממשלת המדינה ונגיד הבנק המרכזי פנו לקרן בבקשה לסיוע בסך 2 מיליארד דולר כדי להגן על הכלכלה המקומית מפני משבר האשראי. גם פקיסטן פנתה היום לקרן בבקשת סיוע
ממשלת בלארוס ונגיד הבנק המרכזי של המדינה פנו היום (ד') לקרן המטבע הבינלאומית בבקשה למתן סיוע חירום בסך של 2 מיליארד דולר.
הם ציינו כי זקוקים להלוואה דחופה על מנת להגן על הכלכלה המקומית מפני משבר האשראי, אך הדגישו כי המשבר לא הגיע בינתיים לבלארוס.
מוקדם יותר דווח כי בלארוס ביקשה אשראי מרוסיה, גם כן על סך 2 מיליארד דולר, ושר האוצר הרוסי אלכסי קודרין אף אישר את העברת הכספים למדינה השכנה. כעת תוהים מדוע מדינה אשר מדגישה כי כלכלתה יציבה וכי היא אינה חוששת מהמשבר מבקשת סיוע מכל גורם אפשרי.
אנליסטים מטילים ספק בנכונות קרן המטבע לסייע לבלארוס, בגלל יחסיה הלא פשוטים עם המערב. בשנת 1990 היא העניקה סיוע בסך 270 מיליון דולר למינסק, אך לאחר מכן שיתוף הפעולה עם המדינה הופסק בעקבות סירוב הממשלה המקומית לבצע רפורמות ולהפוך את הכלכלה לליברלית יותר.
בראשית 2000 ההנהגה הבלארוסית הודיעה בגלוי כי תוותר על כל עזרה מצד קרן המטבע, ועד לשלב זה שומרת הממשלה על מעמדה הריכוזי בכלכלה המקומית.
אך נראה כי בעקבות היחלשות הכלכלה - תחזיות על 14% אינפלציה השנה וירידה ביתרות מט"ח ל-4.1 מיליארד דולר (כ-40% מהחוב החיצוני שיש לבלארוס) - תזדקק המדינה לעזרה חיצונית ותיאלץ להגמיש את עמדותיה כלפי המערב.
מדינות נוספות פונות לקרן
בלארוס היא לא הראשונה מבין מדינות חבר העמים אשר פונה לקרן המטבע בבקשת סיוע. לפניה עשתה זאת אוקראינה השכנה, אשר הודיעה כי היא זקוקה לאשראי בסך 14 מיליארד דולר על מנת להיחלץ מהמשבר הכלכלי אליו נקלעה.
עוד דווח היום כי גם פקיסטן פנתה לקרן המטבע בבקשת סיוע, כדי להימנע מקריסה כלכלית אפשרית על רקע מחירי הדלק הגבוהים, ירידה בהשקעות הזרות והתגברות האלימות במדינה. גורמים בפקיסטן אמרו בעבר כי המדינה תפנה לקרן המטבע רק כמוצא אחרון.
כלכלנים בפקיסטן אמרו לסוכנויות הידיעות שהמדינה זקוקה לעד 5 מיליארד דולר רק כדי להימנע ממצב של חדלות פירעון על חובותיה, ובסך הכל עשויה להזדקק ל-8 מיליארד דולר. פקיסטן פנתה גם בבקשה לקבלת הלוואות ממדינות עשירות וסוכנויות בינלאומיות כמו הבנק העולמי. לדברי אנליסטים, בקשתה צפויה להיענות בגלל תפקידה במלחמה בטרור.
אתמול דיווח ה"פיננשל טיימס" כי איסלנד, שהגיעה לסף פשיטת רגל כתוצאה מהמשבר הפיננסי העולמי, תקבל חבילת חילוץ בהיקף של 6 מיליארד דולר מקרן המטבע הבינלאומית ווממספר בנקים מרכזיים.
לפי הדיווח, קרן המטבע תספק מיליארד דולר, ושאר הסכום יגיע מהבנקים המרכזיים של מדינות סקנדינביה ומהבנק המרכזי היפני. לא ידוע אם רוסיה תיקח חלק בתוכנית. איסלנד היא המדינה המערבית הראשונה שמבקשת הלוואה מקרן המטבע מאז שבריטניה קיבלה סיוע מהקרן בשנת 1976.
גם הונגריה, שספגה פגיעה קשה מהמשבר הגלובלי, מנסה לגייס כספים מקרן המטבע הבינלאומית ומהבנק המרכזי האירופי.