פאניקה בארגנטינה: הבורסה צנחה ב-17.3%
זאת על רקע חששות המשקיעים כי נשיאת ארגנטינה מתכננת להשתמש ב-29 מיליארד דולר הנמצאים בקרנות הפנסיה שהולאמו לצורך מימון חובותיה של הממשלה, על מנת למנוע ממנה להגיע לחדלות פרעון
בורסת ארגנטינה מתקרבת היום (ד') לשפל של קרוב לשלושים שנה. זאת על רקע חששות המשקיעים והציבור כי הלאמת קרנות הפנסיה נעשת על מנת לממן את חובותיה של הממשלה העומדת על סף חדלות פרעון שנייה בעשר שנים.
נשיאת ארגנטינה, כריסטינה קירשנר, הודיעה אתמול על כוונת הממשלה להשתלט על עשר קרנות פנסיה המנהלות יחדיו כ-29 מיליארד דולר. קירשנר הכחישה כי בכוונת הממשל להשתמש במזומן לצורך מימון חובותיה של המדינה והדגישה כי ההלאמה נעשית על מנת להגן על הפנסיונרים מהמשבר הפיננסי העולמי.
מדד המרבל בבורסת בואנוס איירס נפל ב-17.3%. ירידת מחירי הסחורות גורמת לירידה בהכנסות של ארגנטינה מיצוא הסחורות, ולפיכך להאמרת היקף חובותיה. עיקר הפגיעה נרשמה בענפי היצוא המסורתיים כגון חיטה, סויה ותירס.
מתחילת השנה ירדו מחירי הסחורות ב-43% מהשיא אליו הגיעו ביולי האחרון. מאז שנת 2001 נחסמה בפני ארגנטינה האפשרות לגיוס חוב בשווקים הבין לאומיים לאחר שהגיעה למצב של חדלות פרעון. לכן, החשש הוא כי הממשלה תשתמש בכספי הפנסיה למימון חובותיה.
הסערה הפוקדת את שוקי ארגנטינה התפשטה כמו אש בשדה קוצים לשווקים מתעוררים אחרים. המטבע של ברזיל, הריאל, צנח היום ב-6% וגם הלירה הטורקית ירדה ב-6.6%.
מערכת הפנסיה הארגנטינאית הוקמה בשנת 1994 על מנת לחזק את השווקים הפיננסיים במדינה. על פי דיווח של RBC הקנדי יתפחו חובותיה של ארגנטינה בשנה הבאה לכדי 14 מיליארד דולר.
נשיאת ארגנטינה, כריסטינה קירשנר
צילום: רויטרס
מומלצים