בדרך למושב החורף הקצר בהיסטוריה?
ממשלה צרה עם רשת ביטחון, ויתור והליכה לנשיא - או פיזור בהסכמה בדרך לבחירות? מושב החורף שייפתח ביום שני עשוי להפוך לאחרון של הכנסת ה-17. רגע, ומה עם אולמרט?
החלטתה של ש"ס שלא להיכנס לממשלת לבני טרפה את הקלפים. מושב החורף של הכנסת ה-17, שייפתח ביום שני השבוע, יהיה אולי המושב האחרון של הכנסת הנוכחית - וייתכן שאף הקצר בהיסטוריה. אז לאן הולכת כעת המערכת הפוליטית?
ש"ס יצאה בחוץ
- המשאל הטלפוני בין הרבנים הכריע: לא ללבני
- אלי ישי: ההחלטה שלנו סופית
- פלסנר: נתניהו הבטיח לש"ס בחוסר אחריות
אם תבחר יו"ר קדימה ציפי לבני להכריז על הקמת ממשלה צרה, היא תישען על 29 חברי הכנסת של קדימה, 19 של מפלגת העבודה, חמישה ממרצ, ואז תזדקק גם לששת חברי מפלגת הגמלאים - בנוסף לח"כ הבודד אלחנן גלזר - כדי להשיג את תמיכתם של 60 ח"כים. במקרה כזה, לבני תהיה חייבת לשכנע גם את יהדות התורה (6 ח"כים) להצטרף, או ליהשען על "רשת ביטחון" מ-10 חברי הכנסת מהסיעות הערביות.
ומה יקרה אם לבני לא תצליח להרכיב ממשלה, ותפעל לפי יועציה, הקוראים ללכת לבחירות? לנשיא המדינה שמעון פרס שמורה הסמכות לאפשר לחבר כנסת אחר לנסות להרכיב ממשלה בתוך פרק זמן של 28 ימים. עם זאת, לא קשה להעריך שבכנסת הנוכחית - ללא תמיכתה של קדימה - לא תוכל לקום ממשלה אחרת.
בהנחה תיאורטית על פיה יטיל פרס את המשימה על חבר כנסת אחר, וגם הוא לא יצליח להרכיב ממשלה - או שהנשיא יעריך כצפוי שאין אפשרות להשגת רוב בכנסת להקמת ממשלה חדשה - יוקדמו הבחירות וייערכו בתוך 90 יום. בפרק זמן זה תצא הכנסת לפגרת בחירות, ונראה שחלק לא מבוטל מחברי הכנסת, ייאלץ להיפרד לצמיתות מהחסינות ומהיוקרה. במקרה שכזה - מושב החורף עשוי להפוך לקצר בהיסטוריה.
חוק לפיזור הכנסת: בחירות תוך חמישה חודשים
פרט לאפשרויות הללו יכולים גם חברי הכנסת עצמם להשפיע על הנשיא. זאת אם 61 מהם יודיעו לו באופן רשמי - תוך 21 יום - כי הם תומכים בחבר כנסת אחד לתפקיד ראש הממשלה. במקרה זה, יוכל הנשיא להטיל על חבר הכנסת שיזכה לתמיכה את מלאכת הרכבת הממשלה. גם אופציה זו קלושה למדי.
אופציה נוספת הנראית סבירה, היא חקיקת חוק-בזק לפיזור הכנסת בו יקבעו הסיעות הגדולות בתיאום בניהן את מועד הבחירות. במצב דברים זה, הבחירות יתקיימו בתוך חמישה חודשים לכל היותר מיום העברת החוק בכנסת.
הפרופסור סוזי נבות, מומחית למשפט חוקתי, ציינה בשיחה עם ynet כי "לאחר הכרזת הנשיא על הליכה לבחירות, מתחיל מניין 90 הימים למועד הבחירות, ובתוכם לא תוכל הכנסת לקבוע בעצמה מועד מוסכם אחר לבחירות".
יש לקחת בחשבון גם תרחיש לפיו יוגש בקרוב כתב אישום נגד ראש הממשלה המכהן, אהוד אולמרט, בהתאם להמלצת המשטרה, והוא יחליט לצאת לנבצרות.
אז תהיה זו ממלאת מקומו, לבני, שתשמש בכל זאת כראש הממשלה עד לבחירות - עמדה הנחשבת כדאית עבורה.
מעבר לכך, עדיין לא ברור מי יישא את הנאום החגיגי בפתיחת המושב בתור ראש ממשלת ישראל: אולמרט או לבני? במידה שתצליח לבני להרכיב קואליציה, תצביע ככל הנראה הכנסת על אישור הממשלה טרם "נאום ראש הממשלה" - וכך תוכל לבני לשאת דברים במסגרת הדיון, במקומו של אולמרט, שיהפוך לראש הממשלה היוצא. עם זאת, אין להוציא מכלל אפשרות שאולמרט יבקש לשאת את נאומו האחרון כראש ממשלה בפני המליאה.