חברות מנצלות את המשבר לצמצום הוצאות השכר
חברות הייטק, פיננסים ושירותים עסקיים מבצעות "טיוב עובדים" ומחליפות את העובדים היקרים, גם אם טרם נפגעו מהמצב, בעובדים ששכרם נמוך יותר
גל הפיטורים של אחרי החגים לא הגיע לכלל המשק, אבל האווירה בקרב עובדים רבים רחוקה מלהיות נינוחה. החשש הוא שמנהלי חברות ההייטק, הפיננסים והשירותים העסקיים ינצלו את המצב גם כדי לעשות בדק בית במצבת העובדים, גם אם רמת ההכנסות של החברה לא השתנתה מהותית, מה שנקרא בלשון מקצועית "טיוב עובדים".
- משבר בשווקים - סיקור מיוחד ב-ynet
אורית נאור, מנכ"לית חברת ההשמה CPS, אומרת: "זה הזמן של החברות לזהות את ההבדל בין השורדים והמצטיינים. על עובדים טובים לא מוותרים, גם אם הם משתכרים יותר. אבל יש חברות שלא מפטרות כי יש קיצוצים אלא כי האווירה מאפשרת זאת".
מנכ"ל של חברת מחשבים גדולה הודה כי הוא מתכנן לטייב את עובדיו: "אני טרם חש בהשפעות המשבר, אבל תמיד רצוי לרענן את השורות. גלי השמועות על פיטורים מאפשרים לי לשחרר עשרות עובדים בלתי יעילים בלי לפגוע בהם. אין לי ספק שאותות המיתון יגיעו גם אליי, כך שאולי אני מקדים את המאוחר, אך מבצע את ההכרחי".
אבי ניר, לשעבר מנהל משאבי אנוש באפלייד מטריאלס ובאורבוטק וכיום יועץ לענייניי שכר ותגמולים בחברות הייטק, אומר שהטיוב הוא גיוס עובדים ששכרם זול יותר ב-5%–15%. הטיוב אינו פוסח גם על הבכירים, מציינת נאור: "בעלי החברות מחפשים מנכ"לים זולים יותר, ובעלי הכישורים המתאימים מבינים שלא יוכלו לקבל את המשכורות שהיו נהוגות עד כה". יונה אדיר, מנכ"לית חברת ההשמה דנאל, אומרת כי כבר עתה בכירי החברות הפסיקו לחפש משרות חדשות או לנסות לשפר את תנאי העסקתם.
מלבד פיטורים עומדות בפני המנהלים ובעלי החברות ארבע אפשרויות לטיוב השכר: הפחתה במשכורת, בתנאים נלווים (הפרשות סוציאליות לסוגן), בבונוסים או אופציות. הפחתת שכר מנוגדת לחוק הכנת השכר. אנשי המקצוע סבורים שהקיצוץ הראשוני ייעשה בתנאים הנלווים.
מצמצמים את השכר
צילום: גבי מנשה
מומלצים