מתי נלך לקלפי? מדריך לאזרח המבולבל
יריית הפתיחה למערכת הבחירות הקרובה נורתה הלילה. מה לוחות הזמנים הצפויים? מתי נלך אל מאחורי הפרגוד ונשלשל פתק? מדריך לבוחר
אזרחי ישראל צפויים למצוא עצמם מאחורי הפרגוד בקלפי פעמיים - בתוך שלושה חודשים. ב-11 בנובמבר יבחרו התושבים את ראשי הערים והרשויות המקומיות, אך בחירות גורליות לא-פחות מתקרבות וייערכו, ככל הנראה, בפברואר 2009.
יו"ר קדימה, ציפי לבני, מתכוונת ללכת לנשיא שמעון פרס ולהודיע כי לא הצליחה במלאכת הרכבת הממשלה. לבני אמרה לאנשיה בעקבות כשלון המו"מ: "נמאס לי מהסחטנות. נראה את כל הגיבורים האלה בעוד תשעים יום". זמן קצר לאחר מכן כבר החלה המתקפה הפוליטית.
לאחר שתעדכן את הנשיא - רשאי פרס בתוך שלושה ימים להטיל את המשימה על חבר כנסת אחר, שלרשותו יעמדו 28 ימים להרכיב ממשלה. אפשרות זו נראית בעלת סיכוי קלוש משום שללא קדימה, לאף ח"כ אין סיכוי אמיתי להרכיב ממשלה. לחילופין, יצטרך פרס להודיע ליו"ר הכנסת שאינו רואה אפשרות להקמת ממשלה.
אז יחל מניין 21 ימים שבהם יכולים חברי הכנסת עצמם להשפיע על הנשיא, אם 61 מהם יודיעו לו באופן רשמי כי הם תומכים בחבר כנסת אחד לתפקיד ראש הממשלה. במקרה זה, יוכל הנשיא להטיל על חבר הכנסת שיזכה לתמיכה את מלאכת הרכבת הממשלה. אולם גם אופציה זו נראית קלושה למדי.
לאחר מכן, תלך ישראל לבחירות בתוך 90 יום. בכנסת יצטרכו להכריע בקרוב, האם 21 הימים ייספרו כחלק מ-90 הימים או בנפרד. אם ייקבע ש-21 הימים נספרים בנפרד - על פי חישובי התאריכים, נראה כי הבחירות ייערכו באמצע חודש פברואר 2009. אופציה נוספת הנראית סבירה, היא חקיקת חוק-בזק לפיזור הכנסת בו יקבעו הסיעות הגדולות בתיאום ביניהן את מועד הבחירות. במצב דברים זה, הבחירות יתקיימו בתוך חמישה חודשים לכל היותר מיום העברת החוק בכנסת.
סוגיה נוספת עליה יצטרכו לענות בקרוב הגורמים המקצועיים היא האם ניתן יהיה לחוקק חוק לפיזור הכנסת במהלך 90 הימים. בנוסף, כאמור, בכנסת יצטרכו להכריע האם 21 הימים נספרים כחלק מ-90 הימים או בנפרד, וייתכן שסוגיה זאת אף תתגלגל לפתחו של בג"ץ.