פישר הוריד את הריבית ב-0.25% ל-3.5%
הסיבות להחלטה: החשש מהאטה במשק על רקע המשבר הכלכלי העולמי ומדד ספטמבר שלא עלה ולא ירד, והפחית את החשש מאינפלציה
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, הודיע היום (ב') כי הוא מפחית את ריבית החובה במשק ב-0.25% לרמה של 3.5%. זאת, על רקע המשבר הכלכלי העולמי, וכשבועיים בלבד לאחר שקיצץ באופן פתאומי את הריבית בשיעור של 0.5% בתחילת החודש. ההקלה במדיניות המוניטרית התאפשרה על רקע מדד ספטמבר הנמוך שמיתן את החששות מהמשך ההאצה באינפלציה. ההערכות בשוק עמדו על קיצוץ של 0.25%-0.5% בריבית.
מבנק ישראל נמסר כי: "ההחלטה להוריד את הריבית בנובמבר מתיישבת גם עם היעד של החזרת האינפלציה ליעדה - 1%-3% וגם עם המטרה לחזק את יכולתו של המשק להתמודד עם השלכות המשבר הכלכלי העולמי באמצעות תמיכה בפעילות הריאלית".
נגיד בנק ישראל נוהג לקבוע את הריבית במשק פעם בחודש, ביום שני האחרון של החודש. הריבית לחודש ספטמבר עלתה ב-0.25%, על רקע החשש מהתפרצות אינפלציונית עקב המדדים הגבוהים שנרשמו בקיץ, והריבית לאוקטובר נשארה ללא שינוי. ב-8 לאוקטובר החליט פישר במפתיע להוריד את הריבית ב-0.25%, יום לפני שכמעט כל הבנקים המרכזיים בעולם ביצעו מהלך דומה.
מטרת הקיצוץ בריבית הינה לתרום לפעילות היצרנית במשק ולתמוך בדולר על מנת לצמצם את הפגיעה בענף הייצוא - שנפגע הן מההאטה הגלובלית והן מחולשת הדולר. הבנק המרכזי בארה"ב צפוי לקצץ את הריבית על הדולר בשיעור חד של 0.5% ביום רביעי, ובתחילת נובמבר צפויה החלטת ריבית אף בגוש האירו.
הורדת ריבית עשויה לגרום להאצה באינפלציה אך בשל ירידת מחירי הסחורות והתמתנות הביקושים הבנק המרכזי צופה התכנסות ליעד עליית המחירים של 3%-1%; מדד ספטמבר שהצביע על יציבות מחירים והירידה הצפויה במחירי הדלק תורמים להערכה זו.
עוד נמסר מבנק ישראל: "מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר נותר ללא שינוי לעומת תחזיות החזאים לעליה של 0.4%. ב-12 החודשים האחרונים עלה מדד המחירים לצרכן ב-5.5%, שיעור גבוה באופן משמעותי מהגבול העליון של יעד האינפלציה שעומד על 3% לשנה. (עם זאת), הנתונים שהתקבלו החודש מצביעים על האטה בקצב ההתרחבות של הפעילות הריאלית.
המדד המשולב לחודש ספטמבר ירד ב-0.3% לאחר שהמדדים לחודשים יוני ואוגוסט תוקנו כלפי מטה וקיבלו ערכים שליליים. תקבולי מס הבריאות והמע"מ על הייצור המקומי הואטו, התקבולים מהמיסים הישירים ירדו נומינלית בשיעור של כ-7% לעומת הרביע השלישי אשתקד. לפי התחזיות המקרו כלכליות המעודכנות של בנק ישראל, הצמיחה ב-2009 תסתכם ב-2.7% בלבד. בנוסף, מסתמנת עצירה בירידת שיעורי האבטלה שהתרחשה בשנים האחרונות.
המצב בשווקים הפיננסיים בעולם ממשיך להתדרדר. ממשלות ובנקים מרכזיים נקטו בפעולות חסרות תקדים והודיעו על תוכניות הצלה רחבות היקף, כולל הזרמת נזילות מסיבית לשוקי הכסף ותוכניות להלאמת בנקים חדלי פרעון או למימון מחדש של בנקים חלשים. לצורך כך הקציבו המדינות השונות סכומי כסף גדולים המסתכמים בכ-3.3 טריליון דולר. האמון בכלכלה הגלובלית צנח בחודש האחרון לאחר שהקיפאון בשווקים הפיננסיים והעליה באי הודאות בהם העמיקו והעלו את ההסתברות למיתון עולמי. הכלכלה הגלובלית נכנסת לתקופה של האטה משמעותית בצמיחה במדינות המפותחות, עד כדי מיתון במספר מדינות, והאטה ניכרת גם בצמיחה במשקים המתפתחים. וגם הלחצים האינפלציוניים בעולם החלו להתמתן על רקע הירידה החדה במחירי הסחורות והנפט.
מה חזו האנליסטים?
עוד לפני הודעת בנק ישראל, הכלכלן והאסטרטג הראשי בבית ההשקעות מיטב, רון אייכל, העריך שפישר יקצץ 0.25% בריבית. לעומתו, הכלכלנית הראשית של בית ההשקעות IBI, איילת ניר העריכה שהחששות מההאטה במשק יביאו את בנק ישראל לקצץ 0.5% בריבית. כלכלן המאקרו בבית ההשקעות כלל פיננסים, אמיר כהנוביץ', העדיף לתת טוו של של 0.5%-0.25% בשיעור הקיצוץ בריבית.
ניר אמרה ש"היום כבר חוששים ממיתון בארה"ב ולא מהאטה; ירידת המחירים כבר קיימת בתמיכת התמתנות הביקושים - הציבור צופה בירידת ערך נכסיו ומקטין בצריכה, עם חשש למקום העבודה והערכה לעלייה בשיעור האבטלה - הדבר גורר קיטון בצריכה הפרטית במשק. והריביות בעולם ירדו וימשיכו ככל הנראה לרדת". זאת, כשכל אלו גורמים התומכים בקיצוץ בריבית.
ומה יקרה בשוק מטבע החוץ?
אייכל אומר כי "הפחתת ריבית בדרך כלל תומכת במטבע האמריקני ומסייעת להתחזקותו מול השקל", אך הוא מסייג: "כיוון שביום רביעי צפויה הפחתת ריבית של 0.5% בארה"ב, כנראה שההשפעה תהיה מינורית, אם בכלל" . כהנוביץ אומר ש"החוזים העתידיים על הריבית בארה"ב מאותתים על סבירות הולכת וגדלה להורדה משמעותית יותר אף מחצי נקודת האחוז. כמובן שקיצוץ חד יותר בריבית (בארה"ב) יגדיל את פער הריביות לטובת השקל ויפחית מאטרקטיביות המטבע האמריקני".