מלחמה בקונגו: כ-30 אלף פליטים הגיעו למקלט
אנשי שבט הטוטסי מאשימים את צבא קונגו בשיתוף פעולה עם בני ההוטו ברואנדה, שטבחו בהם לפני יותר מעשור. כעת הם נעים לעבר בירת המחוז הצפוני-מזרחי, זורעים הרס בדרכם
30 אלף פליטים, שנמלטו משדות הקרב בין כוחות הממשלה למורדים בקונגו, הגיעו עד כה למקלט הזמני שהוקם במזרח המדינה. כך דיווחה אחר הצהריים (יום ג') סוכנות הפליטים של האו"ם. דובר הסוכנות, רון רדמונד, אמר כי הפליטים הגיעו למחנה קיבאטי, 10 קילומטרים צפונית לגומא, וכי הנתונים המספריים מבוססים על הערכת אנשי הצוות במקום.
במקביל, האו"ם הודיע כי יפנה כ-50 עובדי סיוע זרים מאזור גומא, בירת מחוז צפון-קיבו אליה מתקדמים כוחות המורדים משבט טוטסי. המורדים עשו דרכם למקום, זורעים הרס ברוטשורו, כ-100 קילומטרים צפונית לעיר. כעת הם נמצאים במרחק משוער של 10 קילומטרים מגומא.
לדברי רדמונד, המצב ההומניטארי במקום החמיר, משום שנחילי הפליטים שילשו את מספר השוהים במקום בתוך שעות ספורות. עם זאת, הוא הבהיר כי במקום נשמרת רגיעה. "נעשה כל שביכולתנו עבורם", אמר.
מלחמה בקונגו
כוח האו"ם תקף המורדים
סוכנויות הידיעות
שעות ספורות לאחר שאלפי אזרחים זועמים רגמו באבנים משרדי או"ם במזרח קונגו במחאה על מה שכינו אוזלת ידו של כוח השכנת השלום של האו"ם - תקפו כוחות האו"ם באמצעות מסוקי קרב עמדות מורדים. דוברת האו"ם בניו יורק הודיעה כי מפקד כוח המשקיפים בקונגו החליט להתפטר מתפקידו שבעה שבועות בלבד לאחר מינויו
כוח המשקיפים של האו"ם במקום הצטרף אף הוא ללחימה, ומסוקים מטעמו תקפו אמש עמדות של המורדים צפונית לגומא. "נעשה שימוש בכל האמצעים על-מנת להגן על רוטשורו, סאקה וגומא", אמר מישל בונרדו, מפקד הכוח. מדובר בחייל הגדול ביותר שמפעיל האו"ם, במסגרתו פועלים 17 אלף איש, רובם במזרח המדינה.
כעת נוהרים לגומא אלפי פליטים מרוטשורו, רבים מהם תושבים שמצאו בה מקלט לאחר שנאלצו לברוח מבתיהם במהלך שנתיים של מלחמה עקובה מדם. בנוסף אליהם נמצאים בדרכם לגומא אלפי פליטים מקיבומבה– העיר שהותקפה אמש על-ידי המורדים החמושים.
המורדים, אנשי "הקונגרס להגנת העם" בהנהגתו של לורן נקונדה, מאשימים את צבא קונגו בשיתוף פעולה עם "הצבא הדמוקרטי לשחרור רואנדה" ארגון המורכב, בין היתר, מלוחמי שבט ההוטו וחיילים לשעבר בצבא רואנדה, האחרים לרצח העם שבוצע בשנת 1994, במהלכו נטבחו בני הטוטסי והמתונים שבבני ההוטו. בני הטוסטי מהווים מיעוט של כ-3 אחוזים מכלל אוכלוסיית קונגו.
מנתוני האו"ם עולה כי יותר ממיליון בני אדם איבדו את בתיהם באזור במהלך הלחימה המתרחשת לסירוגין מזה כשנתיים. כ-250 אלף מביניהם נאלצו להימלט מאז חודש אוגוסט האחרון, אז התמוטט הסכם השלום שנחתם בינואר בין הצדדים הנצים. זאת, בעוד קונגו מנסה להתאושש ממלחמת האזרחים שהתרחשה במדינה בין 1998 ל-2003, וגררה עמה אסון הומאניטארי שהוביל למותם של כ-5.4 מליון בני אדם.
מלחמה בקונגו
צילום: AP
הפליטים נמלטים
צילום: AP
מומלצים