שתף קטע נבחר
 

בנק לאומי מזהיר מירידה ברווח

הבנק הודיע לבורסה כי בעקבות המשבר הפיננסי העולמי, הירידות בבורסות וקריסת ליהמן ברדרס, צפויה ירידה ברווחי הרבעון השלישי של 2008. האנליסט יובל בן זאב: עצם פרסום ההודעה החריגה מעיד כי חומרת הפגיעה גבוהה יחסית

קברניטי המשק מודיעים שוב ושוב שהבנקים הישראליים אינם בסכנה בשל המשבר הפיננסי העולמי ואף אינם צפויים לרשום הפסדים, אך המשבר כבר מכרסם ברווחיהם. כך מודיע היום בנק לאומי כי הוא צפוי להרוויח ברבעון השלישי הרבה פחות מהסכומים הדמיוניים שהרוויח עד כה.

 

 

הבנק הודיע היום לבורסה כי: "בעקבות העמקת המשבר הפיננסי העולמי, ירידות השערים המתמשכות בבורסות העולם ובישראל, קריסתם של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס והבנק האמריקני וושינגטון מיוטואל, הרעת המצב במשק הישראלי והשפעתם של כל אלה על עסקיו של הבנק, הבנק מעריך כי תהיה פגיעה משמעותית בתוצאות העסקיות של הבנק לרביע השלישי של שנת 2008, בהשוואה לחציון הראשון של שנת 2008".

 

עם זאת, "מכסה" הבנק את עצמו ומוסיף להודעתו כי: "הערכת הבנק בדבר הפגיעה בתוצאות העסקיות לרביע השלישי של שנת 2008 מהווה מידע צופה פני עתיד. הדיווח מבוסס על הערכות ונתונים לא סופיים המצויים נכון להיום בידי הבנק, ואשר טרם עובדו סופית, לפיכך נתונים אלו עשויים להשתנות. כמו כן, עשויה התוצאה העסקית להיות שונה מזו החזויה במועד דיווח זה, בין היתר בגין ההתפתחויות בשווקים הפיננסים, כפי שיהיו בפועל".

 

הכרסום ברווחי הבנק החל כבר בתחילת השנה - עם תחילת המשבר הכלכלי העולמי. ברבעון השני של השנה רשם הבנק רווח נקי של 889 מיליון שקל, ירידה קלה של 2.6% לעומת 913 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד . הרווח הנקי מפעולות רגילות הסתכם ברבעון השני של 2008 ב-639 מיליון שקל, לעומת 913 מיליון שקל ברבעון השני של 2007 - ירידה של 30%.

 

ירידה בשווקים מורידה את רווחי הבנק

בנק לאומי מחזיק תיק נוסטרו בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, שמושקע בארץ ובעולם במאות גופים פיננסיים. מטבע הדברים, עליות בשוק ההון מגדילות את רווחי הבנק וירידות מקטינות אותו. הרווח הנקי של בנק לאומי ברבעון השלישי של שנת 2007 היה כ-900 מיליון שקלים. השנה, ברבעון המקביל, צפוי הבנק לרשום רווח נקי קטן מאוד, בשל הירידות בשוק ההון. עם זאת, למזלו של הבנק, מרבית כספו מושקע באיגרות חוב של ממשלות ארה"ב וישראל, ולכן אין סכנה שהוא ייקלע להפסדים.

 

חלק מהכרסום ברווח נובע בחשיפה ישירה של הבנק לבנקים שקרסו. בעקבות קריסת ליהמן ברדרס, נחשף כי בנק לאומי מכר מכשירים פיננסיים שהונפקו על ידי ליהמן בשווי של 88 מיליון דולר, אולם התמורה בגינן עדיין לא התקבלה. בנוסף החזיק לאומי פיקדון בליהמן בהיקף של 102 מיליון דולר ושחרר אותו מספר ימים לפני קריסת הבנק, אך בשל המצב המשפטי שאליו נקלע ליהמן לא ברור אם לאומי יקבל את התמורה בקרוב. הבנק הטיל עיקול על הכסף ופתח בהליכים משפטיים שצפויים להימשך זמן רב.

 

בנוסף דיווח הבנק בספטמבר כי נחשף לאג"ח של וושינגטון מיוצ'ואל - הבנק האמריקני השביעי בגודלו שקרס גם הוא בגלל המשבר בהיקף של כ-50 מיליון דולר. כשמחברים את כל אלה מגיעים לכרסום של כ-250 מיליון דולר ברווח של הבנק, או כ-500 מיליון שקלים פגיעה ברווח הנקי. בנוסף, מעריכים גורמים בשוק ההון כי הבנק הפסיד עשרות.

 

יובל בן זאב: אנחנו לא באמת יודעים מה היקף הפגיעה

יובל בן זאב, מנהל המחקר של כלל פיננסים ברוקראז', אמר בתגובה, כי הודעת הבנק היתה צפויה, אם כי נוסח אזהרת הרווח משאיר מספר שאלות ללא מענה ומותיר אי וודאות רבה באשר להיקף הפגיעה המדויק של הבנק.

 

"חשיבות ההודעה של בנק לאומי נובעת משילוב של כמה דברים: קודם כל בנק לאומי לא נוהג לפרסם תחזיות רווח ואזהרות רווח, ועצם פרסום אזהרת הרווח הוא מאד חריג. מתוך זה אני מסיק שחומרת הפגיעה גבוהה יחסית.

 

"באזהרת הרווח יש שני מרכיבים משמעותיים: המרכיב הראשון הוא חשיפת בנק לאומי לבנקים הזרים ליהמן ברדרס וושינגטון מיוטואל. זהו מרכיב חשוב, כיוון שהבנק המעיט בחשיבות החשיפה לשני הבנקים האלה בזמן שדיווח עליה, ועכשיו פתאום מסתבר שזה לא כל כך פשוט כפי שהבנק ניסה להציג בהתחלה.

 

"המרכיב השני של אזהרת הרוח הוא אמירה כללית על הרעת מצב המשק הישראלי. לקורא הסביר נראה שזה צפוי ושהכל בסדר, אבל גם בדו"חות הרבעון השני הבנק הדגיש שמצב המשק הישראלי פחות טוב, ושאין לצפות לתוצאות שהיו לנו בעבר.

 

"עצם העובדה שאזהרת הרווח כוללת אמירה כללית כזו, משאירה מגרש מאד רחב שיכול להשפיע על התוצאות, וזהו לדעתי החלק היותר מדאיג. עצם הדגשת הסעיף הזה מחמירה, לדעתי, את אזהרת הרווח, כי אנחנו לא באמת יודעים מה היקף הפגיעה, מה גם שהבנק לא מוסיף לאזהרת הרווח שום מספר. אנחנו לא יודעים למה הבנק מצפה בשורה התחתונה, אין שום טווח פחות או יותר, וזה קצת מטריד".

 

בן זאב מדגיש, כי פרסום אזהרת הרווח אינו מעיד על חשש ליציבות הבנק: "בין הדיווח שפורסם היום, לבין חשש למצבו של בנק לאומי או בנק אחר בישראל, המרחק גדול מאד". עם זאת אומר בן זאב, כי הירידה ברווחים עשויה להביא לפגיעה במשקיעים: "זה לא אומר בהכרח שערך המניה ירד, אבל זה עלול לפגוע במחזיקי מניות בנק לאומי, שעלולים למשל לקבל פחות דיבידנד".

 

אלון גלזר: אין הרעה דרמטית, אלא מחיקה נקודתית

אלון גלזר מלידר שוקי הון אמר בתגובה להודעה: "אין פה הרעה דרמטית במצב הבנק, אלא מחיקה נקודתית שהיתה צפויה וידועה מראש. יש כנראה גם איזו הרעה בתיק האשראי של הבנק ואולי גם חשיפה למכשירים מתקדמים בחו"ל, אבל בגדול הסיבה העיקרית היא ההפסדים הגדולים בגין החשיפה לליהמן ברדרס ולוושינגטון מיוטואל, שלהערכתי נעים סביב סכום של 800 מיליון שקלים".

 

"בנוסף, צריך לזכור שבנק לאומי יציג ברבעון השלישי נתונים חיוביים שימתנו את ההפסדים: התוצאות המצוינות של החברה לישראל, שבנק לאומי מחזיק ב-18% ממניותיה, והרווח החד פעמי שיציג הבנק ממכירת מניות סלקום. בשורה התחתונה, אזהרת הרווח אינה מלמדת על כך שהבנק מתחיל להיכנס לרבעונים של הפסדים – אלא מדובר באירוע נקודתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנק לאומי: צפי לירידה ברווחים
צילום: ישראל סאן
מומלצים