טי רקס- אלוף המריחים
פליאונתולוגים ערכו השוואה בין חושי הריח של דינוזאורים טורפים שונים והכריעו: לטי-רקס היה חוש הריח המפותח ביותר
בכל הנוגע לחוש הריח, טירנוזאורוס רקס (Tyrannosaurus rex) התעלה על כל הדינוזאורים האחרים. מדענים מקנדה ערכו השוואה בין פקעית ההרחה של דינוזאורים טורפים ממינים שונים. פקעית ההרחה היא איבר מוחי בצורה של פקעת, שאחראי על קליטת האותות המגיעים מאיברי ההרחה והעברתם לתאי המוח. החוקרים ערכו מדידות וצילומי CT של מאובני גולגולות והכריעו כי לטי-רקס, ששלט במרחבי צפון-אמריקה עד סוף עידן הקרטיקון העליון (לפני כ-65 מיליון שנה) היה חוש הריח המפותח ביותר, יותר מלג'יגנטוזאורוס (Giganotosaurus) הדרום-אמריקאי ולקרקרודונטוזאורוס
(Carcharodontosaurus) האפריקאי.
המחקר הנוכחי אינו הראשון שמתאר את חוש הריח המפותח של הטי-רקס, אך זו הפעם הראשונה שמדרגים את הדינוזאורים הטורפים על פרמטר זה. פרנסיס ת'ארין (Therrien), אחד החוקרים, ציין כי ללא ספק חוש הריח היה מהותי בהפיכתו של הטי-רקס לטורף כה יעיל ודומיננטי. עם זאת הוא דחה את טענותיהם של פליאונטולוגים אחרים, ששיערו על סמך חוש הריח המפותח כי הוא היה טורף נבלות, יותר מאשר צייד.
"כשאנחנו מסתכלים על חיות מודרניות, אנחנו מבינים שלהשערה הזו אין בסיס" אמר ת'ארין, "לטורפי נבלות אין בהכרח חוש ריח יותר מפותח מאשר לטורפים-ציידים. ישנם טורפי נבלות כמו הנשר אדום-הראש (turkey vulture), שיש להם חוש ריח מפותח מאוד. מנגד ישנם טורפי נבלות כמו נשר ה-Old World vulture, הנעזר בחוש ראייה מפותח במיוחד כדי לאתר טרף וחוש הריח שלו סטנדרטי למדי".
עוד דינוזאורים שדורגו גבוה על ידי הפליאונטולוגים מקנדה הם: ולוצירפטור (Velociraptor), טורף קטן יחסית אבל קטלני ביותר, שחי באזור מונגוליה עד לפני כ-70 מיליוני שנים. לצד חוש הריח המפותח, התברך הולוצירפטור בטפרים בצורת מגל מושחז בקצות רגליו האחוריות. חוקרי המאובנים משערים שבאמצעות טפרים חדים אלה היה קוצר את טרפו.
גם הארכיאופטריקס (Archaeopteryx), זוחל מעופף שהתקיים עד לפני כ-150 מיליון שנה ונחשב לאחד האבות הקדומים של הציפורים המודרניות, דורג כטורף בעל חוש ריח מפותח.
טי-רקס. הרחרחן הקטלני מכולם
צילום: Gettyimages Imagebank