שתף קטע נבחר
 

אושר בוועדה: קצבאות הזיקנה יעלו ב-3.5%

ועדת העבודה והרווחה אישרה את הצעתו של ח"כ יצחק גלנטי, לפיה הקיצבה, שכיום עומדת על 1,213 תעלה ב-0.5% השנה, ב-1% בשנת 2009 וב-1% בשנת 2010. ח"כ גלנטי: "מחזירים לקשישים את מה שנגזל מהם"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת אישרה היום (ד') לקריאה ראשונה תיקון להצעת חוק הביטוח הלאומי, הכולל העלאה של קצבת הזיקנה ב-3.5%. לפי ההצעה, שיזם יו"ר הוועדה, ח"כ יצחק גלנטי (גימלאים), תעלה הקצבה בשלוש פעימות: 0.5% כבר בשנת 2008, 1% בשנת 2009 ו-1% נוסף בשנת 2010. מדובר בהצעת חוק תקציבית שכדי להעביר אותה במליאה נדרשת תמיכתם של 51 חברי כנסת לפחות.  

 

קצבת הזיקנה בישראל, הנמוכה בעולם המערבי, עומדת על 1,213 לחודש ליחיד. זוג קשישים מקבל קצבה משותפת של 1,823 לחודש. קשיש בן 80 ומעלה מקבל קצבה של 1,287 שקלים לחודש וזוג קשישים מעל גיל 80 מקבל 1,897 שקלים לחודש. מהקצבה הזאת נגבה דמי ביטוח בריאות של 166 שקלים לחודש ליחיד ו-240 שקלים לחודש לזוג. מדובר בפחות מהמינימום הנדרש לקיומו הבסיסי של אדם בישראל.

 

עם זאת, חלק מהקשישים - בהתאם לקריטריונים השונים של הביטוח הלאומי - מקבלים תוספת השלמת הכנסה, והכנסתם מגיעה בכך ל-2,265 שקלים ליחיד ו-3,359 שקלים לזוג. גימלאים שעדיין מגדלים ילדים מתחת לגיל 18 מקבלים תוספת נוספת.

 

קצבת הזיקנה משולמת לאנשים מעל גיל 70. מבוגרים שיצאו לפנסיה זכאים לקבל עד גיל 70 קיצבה חלקית, ומבוגרים שמוותרים על הזכות הזאת, מקבלים קצבה מוגדלת אחרי שהם מגיעים לגיל 70. גימלאים שמקבלים קצבאות אחרות מאבדים אותן כאשר הם מתחילים לקבל קצבת זיקנה - פרט לקצבת שארים, שמקוצצת במחצית לאחר התחלת קבלת קצבת הזיקנה. לאחרונה התקבלה בכנסת הצעת חוק ממשלתית שכוללת העלאה קטנה של הקצבאות. ההצעה הפרטית שאושרה היום בוועדה מתייחסת לקצבת הזיקנה מעבר להעלאה שכבר התקבלה בכנסת.

 

הממשלה התנגדה להצעת החוק הפרטית, בטענה שעלותה התקציבית גדולה מדי. דב בארי מאגף התקציבים באוצר, שהשתתף היום בדיון בכנסת, העריך את עלות יישום ההצעה בכ-3.5 מיליארד שקלים. בארי ציין כי בתקציב המדינה לשנת 2009 הוקצו 350 מיליון שקלים לעדכון קצבאות הזקנה לקשישים מעל גיל 70.

 

"מחזירים לקשישים את מה שנגזל מהם"

אנחנו נחזיר לקשישים את הכספים שגזלו מהם, כשקוצצו בגזרות שהטיל שר האוצר לשעבר, בנימין נתניהו", אמר ח"כ גלנטי בדיון בוועדה.

 

גם ח"כ אברהם רביץ (יהדות התורה) אמר: "אכן, מדובר בהחזרה של מה שנגזל מהקשישים במשך שנים". ואילו ח"כ רן כהן (מר"צ) הזכיר שהקיצוץ בקצבה החל הרבה לפני תקופתו של נתניהו: "כח"כ מאז שנת 1984, אני זוכר שהקצבה הזאת נשחקה ונשחקה בעקביות ובאופן מתמשך והרסני. הקצבה הזאת היא כיום הקצבה הבעייתית ביותר שיש במדינה וצריך להעלות אותה עוד יותר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום אילוסטרציה
צילום: ירון ברנר
מומלצים