הארנונה תתייקר ב-2009 ב-4.57%
חוק ההסדרים מצמיד את הארנונה למדד המחירים לצרכן ולשכר במגזר הציבורי. השנה שניהם רשמו עליה חדה, ולכן הארנונה תתייקר בשיעור גבוה. הנחמה: ייתכן שההעלאה תידחה עד אחרי הבחירות
מישהו אמר משבר כלכלי? בתחילת שנת 2009 העומדת בפתח, תעלה הארנונה בכל רחבי הארץ בשיעור של 4.57%. כך הודיע רוני פינצי, מנהל המינהל לשלטון המקומי במשרד הפנים, במכתב שנשלח השבוע לכל ראשי הרשויות המקומיות בישראל.
העלאת הארנונה היא מהלך אוטומטי, המתבצע מדי שנה לפי נוסחה הכוללת את מדד המחירים לצרכן ואת השכר במגזר הציבורי, במסגרת חוק ההסדרים. כיוון שהשנה גם המדד וגם השכר הציבורי עלו בשיעור גבוה - "זכו" התושבים השנה בהעלאה גבוהה במיוחד.
התוספת, המוערכת ב-400 מיליון שיתווספו לתקציבי הרשויות בכל הארץ, תגיע , כמובן, מכיסו של האזרח הקטן. זה ייאלץ לעמוד במתן תשלומי ארנונה מוגדלים, אף על פי שבמקומות רבים בארץ מחירי הארנונה מרקיעים שחקים בלאו הכי. עם זאת, יכולים התושבים להתנחם בכך שהשנה הארנונה תתייקר, כנראה, רק בין חודש מארס למאי במקום בינואר - בגלל העיכוב הצפוי באישור תקציב המדינה בשל הבחירות.
המרוויחים הגדולים מההעלאה הצפויה יהיו ראשי הערים והרשויות אשר ייהנו 'מ-מתנה' זו שתדשן את תקציב רשותם. חשוב לציין, כי אין ביכולתן של הרשויות המקומיות להתערב ולהשפיע על שינוי זה, התערבות יכולה להגיע רק מצד הכנסת.
חבר מועצת עיריית ירושלים, סער נתנאל (ירושלים של כולם) אמר: "האם זה מוגזם לצפות מהמחוקקים שלנו בכנסת שיבינו שבתקופה של משבר כלכלי כה חמור העלאה כה גבוהה ודרמטית של הארנונה אינה מתיישבת עם כל היגיון? נכון שהחוק קובע את שיעורי העלאת מיסי הארנונה אבל בתקופה כזו, העלאה כה גבוהה היא בלתי נסבלת, וחברי הכנסת יכולים וצריכים לשנות זאת", הבהיר נתנאל.
"בירושלים, לדוגמה, שהיא העיר הענייה ביותר בארץ, העלאת הארנונה בשיעור כה גבוה תהיה פשוט הרת אסון והתושבים לא יוכלו לעמוד בכך. כידוע, קיימים פערים גדולים מאוד בשכר במשק בין השכבות השונות שרק הולכים ומתרחבים ואילו העלאת הארנונה אינה מתחשבת בכך כלל וחלה על כולם!", אמר חבר המועצה.
ממשרד הפנים נמסר בתגובה: "ההנחיה נשלחה לרשויות המקומיות בהתאם לחוק ההסדרים (תיקוני חקיקה להשגת יעדי תקציב), לפיו שיעור עדכון הארנונה בכל שנה יעשה באופן אוטומטי על-פי נוסחא קבועה: שמונים אחוזים מהסכום המתקבל מחיבור מחצית שיעור עדכון מדד המחירים לצרכן ומחצית שיעור עדכון מדד השכר הציבורי".