האפיפיור וסטיבן הוקינג נפגשו
מנהיג העולם הקתולי נפגש בסוף השבוע עם אחד המדענים המפורסמים בעולם בכנס שערכה האקדמיה האפיפיורית למדעים. השניים שוחחו על היחסים בין הכנסייה הקתולית למדע, 400 שנה אחרי פרשת גליליאו ו-150 שנה אחרי הצגת התיאוריה הדרוויניסטית
במפגש הקצר ביניהם, התפעל האפיפיור מהטכנולוגיה המאפשרת להוקינג לדבר. הוקינג סובל ממחלה ניוונית המשתקת את גופו, לרבות את מיתרי הקול. האפיפיור הביע גם הערכה לפועלו של הוקינג ושל המדע בכלל, אותו תיאר כניסיון להגיע להבנה עמוקה יותר של יצירת האל.
"האופן שבו האמונה הנוצרית מבינה את בריאת העולם אינו סותר את ממצאי המדע" אמר בנדיקט ה-16 בנאום הפתיחה של הכנס. "גם גליליאו ראה את הטבע כספר, שמחברו הוא האל". כזכור, גליליאו עמד פעמיים לפני משפט האינקוויזיציה במהלך המאה ה-17, בשל תמיכתו בקוסמולוגיה של קופרניקוס, שטען כי כדור הארץ סובב סביב השמש. בשל דעותיו הושם גליליאו במעצר בית ונמנעה הדפסת ספריו. רק ב-1992 זיכה קודמו של בנדיקט ה-16 בתפקיד, יוחנן פאולוס ה-2, את גליליאו מאשמת כפירה.
הישראלי זוכה פרס נובל לכימיה, אהרון צ'חנובר, מתקבל לחברות באקדמיה האפיפיורית למדעים (צילום: Photography Service - L'Osservatore Romano)
כיום, נוקטת האקדמיה האפיפיורית למדעים בגישה של "אבולוציה תאיסטית"- כלומר, הכרה באבולוציה כגישה מדעית לגיטימית לתיאור בריאתו של האל- עם סייגים מסוימים. הכנסייה מכירה ביכולתו של מין להתפתח ממין אחר, אך מסרבת להכיר באבולוציה כהסבר למקור העולם והחיים. הכנסייה מקבלת את עיקרון מוצא המינים בנוגע לצמחים ובעלי חיים שאינם האדם, אך מתעקשת שהאדם, ובעיקר נשמתו, נוצרו במהלך אלוהי אחד. כמו כן, נפסל על ידי הכנסייה הרעיון שחומר דומם יכול להוות מקור לאורגניזם חי. לבסוף, מבחינה הנצרות הקתולית בין אבולוציה לדרוויניזם, אותו היא פוסלת בגלל עיקרון הברירה הטבעית.
בראיון לסוכנות רויטרס לפני שנה, התייחס סטיבן הוקינג להשקפתו בנוגע לדת. "אני מאמין שהיקום נשלט על ידי חוקי המדע" אמר המדען הנערץ, "יכול להיות שהאל חוקק את החוקים הללו, אך מאז הוא לא מתערב בעולם על מנת לשנותם".
הכנס שמארגנת האקדמיה האפיפיורית למדעים ימשך שבוע ובמהלכו ירצו צדענים ואנשי דת על נושאים מגוונים. אין ספק שהופעתו של הוקינג באירוע, ופגישתו עם האפיפיור, מסמלים את הדרך הארוכה שעשתה הכנסייה הקתולית מימי גליליאו ועד ימי הוקינג, בכל הנוגע ליחסה אל המדע.