שתף קטע נבחר

 

הממשלה שוב לא תדון בתוספת תקציב למיגון

העימות בין ברק לבר-און עוד ברקע, התקציבים הנוספים מחכים לאישור וראשי ישובי עוטף עזה זועמים על חוסר הפעולה בזמן הרגיעה השברירית. "נדרוש התערבות של ראש הממשלה", אומרים בלשכת שר הביטחון

הממשלה לא תדון היום (א') בתביעת שר הביטחון, אהוד ברק, וסגנו, מתן וילנאי, להקצות עוד חצי מיליארד שקלים להקמת חדרי ביטחון בבתי תושבי עוטף עזה. דווקא הם ויתרו על העלאת הנושא - "כי נמאס מדיונים עקרים", לפי לשכת ברק. זאת בעוד שר האוצר, רוני בר-און, מסרב "למגן את עצמנו לדעת".

 

במשרד הביטחון מאשימים את האוצר בכך שאינו מוכן למצוא את המשאבים למיגון הבתים בטווח 4.7 ק"מ מגבול הרצועה. "צריך לקבל החלטה, וזה בידי ראש הממשלה", אמר אמש ל-ynet גורם רשמי בכיר בלשכת ברק. "דחפנו לרגיעה כדי לאפשר בין היתר את מיגון הבתים. עתה אנו מצפים מכל הגורמים הרלוונטים, ובראשם ראש הממשלה, לפעול לפתרון בעית המיגון".

 

ביום חמישי האחרון התעורר מאבק פוליטי סביב התביעה של ברק ווילנאי לתוספת של 500 מיליוני שקלים לבניית חדרי הביטחון. מדובר ב'מנה תקציבית שניה', לאחר שבעבר אישרה הממשלה סכום בן 370 מיליוני שקלים.

 סכום זה מספיק למיגון בתים מצפון ומצפון מזרח לרצועת עזה, כולל כ-2,500 יחידות דיור בשדרות. בכירי מערכת הביטחון טענו שיש בידי הממשלה רזרבות כספיות מהן אפשר למצוא כסף זה בטרם תופר הרגיעה.

 

בר-און האשים את ברק באי שימוש נכון בכספים שבידיו לעצור את הקסאמים וטען שמדובר בחלק מקמפיין הבחירות. אליו הצטרף חבר הכנסת שי חרמש, חבר קיבוץ כפר עזה. לשכת ברק מצידה האשימה את בר-און בכך שהוא מקפח את ביטחונם של תושבי עוטף עזה מתוך מניעים פוליטיים נטו. על רקע כל אלה אמור היה הנושא לעלות לדיון בישיבת הממשלה היום.

 

לדברי אנשי ברק, לאחר שהאוצר התנגד בתוקף להוצאה, התברר גם כי הממשלה כלל לא הייתה אמורה להצביע בנושא. ביום חמישי התקשר וילנאי אל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, רענן דינור, וביקש להסיר את הנושא מסדר היום של הממשלה.

 

ממשרד האוצר נמסר שאינם מעורים כלל בויכוח, ולא ידעו שדרישה לחצי מיליארד שקלים נוספים עומדת לדיון בממשלה. עוד טוענים באוצר שעד כה הועברו כמיליארד שקלים למימון ישובי עוטף עזה. מלשכתו של השר רוני בר-און נמסר: "עמדת השר כמתנגד למיגון עצמנו לדעת ידועה. עם זאת הממשלה צריכה לדון בנושא ולקבוע את סדרי העדיפויות שלה. כך או כך, לאוצר לא היה כל קשר להורדת הנושא מסדר היום של הממשלה הבוקר".

 

"קו העימות בעדיפות אחרונה"

ראשי מועצות והישובים בעוטף עזה לא ידעו אמש על דחיית הדיון, והופתעו לשמוע על כך - גם לאור הנחיית בג"ץ לדון בנושא במהלך נובמבר. עם זאת, לסחבת הם כבר רגילים - לשם כך די לראות את ההתנהלות בנושא המיגון בתוך העיר שדרות, שם הוקפאו כמעט לחלוטין העבודות בשל סכסוך ביורוקרטי בין עיריית שדרות למשרד השיכון ומשרד הפנים.

 

ראש מועצת אשכול, חיים ילין, נשמע כעוס מאוד, וסירב להאמין שעוד עיכוב בדרך. "הממשלה הבאה תהיה כבר הרביעית שדנה בנושא, ולאף אחת לא היה את האומץ לקבל הכרעה ברורה. נושא קו העימות נמצא בעדיפות אחרונה", אמר. "צריך לזכור שהצבא הוא זה שמצייר תמונה שללא מיגון לא לשמור על המצב הקיים, אנו במצב קשה מאוד".

 

אופיר ליבשטיין מקיבוץ כפר עזה, ממגישי העתירה לבג"ץ בנושא, מזכיר ש"על פי החלטת בג"ץ הממשלה מחוייבת לדון בכך - ואם הם לא יעמדו בהתחייבות אנו התושבים נצטרך לפעול", ומדגיש שהמצב הפוליטי לא אמור לשנות דבר בהקשר זה.

 

העתירה היא של תושבים בקיבוצים מאזור עוטף עזה, המרוחקים ארבעה ק"מ וחצי מגבול הרצועה. הרשויות נתבעות למגן לאלתר כ-3,000 בתים, בעלות משוערת של 500 מיליון שקל.

 בהחלטת ממשלה קודמת בעניין, שאושרה ב-24.2, דובר על תוספת חדרי ביטחון בשלושה שלבים, שיתפרסו על פני שלוש-ארבע שנים.

 

נציגי הקיבוצים כפר עזה, אור הנר, סעד, עלומים, נירים, ניר עוז, עין השלושה, סופה, חולית, יד-מרדכי וניר יצחק, טוענים כי ההחלטה הייתה נכונה לשנת 2007, עת היה איום של קסאמים - ולא גם של מרגמות 122 מ"מ, שהטווח שלהן גדול ומדויק יותר, ושגם מערכת "כיפת ברזל", שתהיה אמורה להגיב על הירי, לא תוכל לתת עליהן מענה הולם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מיגון בשדרות. סחבת
צילום: זאב טרכטמן
ברק. דורש תקציב
צילום: אריאל חרמוני, משרד הבטחון
בר און. "ברק היה צריך לעצור את הקסאם"
צילום: ירון ברנר
מומלצים