יומיים לבחירות בארה"ב: התורים משתרכים
במדינות בהן מתקיימת הצבעה מוקדמת, ממתינים הבוחרים שעות ארוכות כדי להצביע. מגישת הטלוויזיה אופרה ווינפרי סיפרה כי המתינה יותר משעה והזהירה מפני מכונות ההצבעה האוטומטיות. ובכל זאת, ההיענות משחקת כנראה לידי אובאמה
במשך שמונה שעות עמדו אתמול (שבת) הבוחרים בקלפי אחת בפלורידה כדי להצביע בהצבעה מוקדמת - יום לפני מועד הבחירות הרשמי שיחול מחרתיים. באטלנטה נראו תורים אינסופיים כאילו מדובר בתור לארוחה חמה בבית תמחוי - גם שם השתרכו תורים של 8 עד 10 שעות. ארה"ב חוגגת את הדמוקרטיה שלה, אבל לפעמים אפשר לחשוב בטעות שמדובר במדינת עולם שלישי.
שמונה שנים אחרי השערוריה שהביאה לבחירתו של ג'ורג' בוש כנשיאה ה-43 של ארה"ב, בתום ספירה חוזרת של הקולות שנמשכה 36 ימים ואשר בסיומם הוכרעה המחלוקת בבית המשפט העליון - נראה שאמריקה לא למדה הרבה. עדיין אין האחדה של מכונות ההצבעה, כל מדינה פועלת לפי השיטה שלה. יותר מדי סיפורים על זיופים, רישומים כוזבים, הפחדת שחורים והרחקת בוחרים.
שיעור הצבעה חסר תקדים
ההצבעה המוקדמת ב-32 מדינות הייתה אמורה לשחרר את הלחץ ולהקל על תהליך ההצבעה, אולם בשלב זה נראה כי כל מה שאנו רואים כעת הוא רק הקדמה למה שצפוי להתרחש ביום שלישי. ההצבעה המוקדמת היא חסרת תקדים ועומדת לפי שעה על כ-30 אחוזים מציבור בעלי זכות ההצבעה. בבחירות הקודמות היו אלו המצביעים הרפובליקנים הנאמנים, שהקדימו להצביע כדי שיוכלו להיות חופשיים ולסייע למפלגתם ביום הבחירות עצמו. הפעם ניכר כי ההתלהבות היא בצד הדמוקרטי.
אובאמה בעצרת בחירות בניו מקסיקו (צילום ארכיון)
הקמפיין המופתי של המועמד הדמוקרטי לנשיאות, ברק אובאמה, הוציא אנשים רבים מבתיהם ושלח אותם להצביע. מדובר באזרחים שחורים רבים, שלא טרחו בעבר להשמיע את קולם, אך כעת נחה עליהם רוח חדשה. אחרים שרוצים להקדים כדי להימנע מהתורים המדכאים ביום הבחירות - ביניהם גם מגישת הטלוויזיה, אופרה ווינפרי, שסיפרה בתוכניתה כי היא עצמה יצאה כבר ביום חמישי כדי להצביע ונתקלה בקשיים לא מעטים.
לדבריה, היא המתינה בתור במשך שעה ו-12 דקות לפני שנכנסה לתא ההצבעה ועמדה לראשונה בחייה מול מכונת הצבעה אלקטרונית: "לא הקשתי חזק מספיק על המקש כדי לסמן את ההצבעה שלי לנשיאות, או שאולי לחצתי עליו יותר מדי זמן. כשחזרתי לבדוק את ההצבעה שלי התברר לי שהיא לא נרשמה בכלל". ווינפרי המליצה לצופיה לבדוק בקפידה כי ההצבעה שלהם אכן נרשמה במערכת.
המתינה יותר משעה. ווינפרי (צילום: AFP)
חוששים מתקלות
במדינות מערב וירג'יניה, קולרדו, טקסס וטנסי, נרשמו בעיות במכונות ההצבעה האלקטרוניות, וכעת מדברים בתקשורת האמריקנית על חשש לטעויות בהיקף רציני ברישום. משרד המשפטים צפוי לשלוח 800 פקחי בחירות שיעמדו על ההצבעה ב-23 מדינות שבהן ההכרעה אינה ברורה. הדעה הרווחת היא שמנגנון ההצבעה המוקדמת פועל הפעם לטובת אובאמה.
בפלורידה - מדינה שבה הפסד של המועמד הרפובליקני, ג'ון מקיין, ישים ככל הנראה סוף לחלום הנשיאות שלו - הצביעו עד כה כ-3 מיליון בני אדם, ולפי הרישום המפלגתי אובאמה מוביל בפער של 45 אחוזים לעומת 38 אחוזים בערך. במטה אובאמה אומרים כי הסימנים הראשונים הם של הצבעה ערה בקרב צעירים שזו להם הפעם הראשונה בקלפי.
יצליח בפלורידה? מקיין (צילום ארכיון)
במדינות שונות פעלו אנשי אובאמה במשך שבועות כדי לבצע רישום של בעלי זכות הצבעה, שכן בלי רישום מראש - לא ניתן להצביע. ואכן, הם קוצרים את הפירות: במדינת ג'ורג'יה הצליחו הדמוקרטים לרשום מאות אלפי אנשים, רבים מהם שחורים. 43 אחוזים מהדמוקרטים שהקדימו להצביע בנוואדה הם מצביעים חדשים – צעירים או בני מיעוטים. 19 אחוזים מהמצביעים המוקדמים בצפון קרוליינה לא השתתפו מעולם בבחירת המועמד המועדף עליהם לנשיאות.
לפי סקר חדש של מכון "זוגבי" שפורסם בסוכנות הידיעות רויטרס, אובאמה מוביל על יריבו ב-6 אחוזים ברחבי ארה"ב. מדובר בהרחבת הפער באחוז לעומת הסקר שנערך יום קודם לכן. לפי הסקר, אובאמה מוביל בקרב המצביעים שכבר הצביעו ברוב של 56 אחוז מול 39 אחוז.
בתוך כך העריכו אתמול מומחים כי שיעור ההצבעה בבחירות הנוכחיות לנשיאות יהיה מהגבוהים ביותר מזה כמה עשורים, אולי אפילו במאה האחרונה. אחד המומחים חזה כי אחוז המצביעים יהיה הגבוה ביותר בארבעים השנים האחרונות. לטענתו מדובר בנתון מרשים לנוכח העובדה שהמרוץ בסקרים אינו צמוד - מצב אשר אינו מעודד הצבעה.