שתף קטע נבחר

 

שלום שנה א': "עכשיו יש סיבה לקום בבוקר"

אחרי שנפתרו המחלוקות עם משרד האוצר נפתחה הבוקר שנת הלימודים האקדמית כסדרה. נשיא אוניברסיטת תל-אביב הביע סיפוק, אך הבהיר, "קיבלנו אוויר לנשימה בדמות תוספת התקציב, אבל זה לא מספיק"

בדרך לתואר: מאות אלפי סטודנטים נכנסו הבוקר (יום א') לשערי האוניברסיטאות ושאר המוסדות האקדמיים ופתחו, הפעם ללא שיבושים והשבתות, את שנת הלימודים - לאחר שהסכם בין האוניברסיטאות לאוצר נחתם ברגע האחרון. עם זאת, ייתכנו שיבושים בהמשך שנת הלימודים, שכן הסגל האקדמי הזוטר חידש בסוף השבוע את איומי ההשבתה שלו בשל טענות לאי עמידה בהסכמי השכר החדשים שנחתמו לפני חודשים ספורים.

 

הקמפוס באוניברסיטת תל-אביב היה מלא בסטודנטים ביום הראשון לסמסטר א'. נשיא האוניברסיטה פרופסור צבי גליל, ניצל את השנה החדשה כדי לרדת לקפיטריה ולדבר עם הסטודנטים. גליל התייחס למאבק על הגדלת התקציבים לאוניברסיטאות, "קיבלנו חמצן, אוויר לנשימה בדמות תוספת התקציב, אבל זה לא מספיק", אמר גליל, "מדובר בתקציב לשנה אחת בלבד וכדי לנהל אוניברסיטה צריך תקציב חמש שנתי, בלתי אפשרי אחרת".

 

לגבי האיום בשביתה של הסגל האקדמי הזוטר, אמר גליל: "יש לנו עדיין בעיה תקציבית. אני מאוד מקווה שהסגל הזוטר לא ישבש את הלימודים ונצליח למצוא לזה פיתרון, כל שנה יש שביתה אחרת או שיבושים אחרים וזה פשוט אסון לסטודנטים".

 

מי שהתקשה לקום הבוקר ללימודים הוא דניאל בלנקט, סטודנט שנה א' לתיאטרון, "אני לא כל כך מתרגש משום שזו פעם שנייה שאני עושה את שנה א'. בגלל השביתה אפשר להגיד שלא הצלחתי בשנה שעברה ורציתי לשפר השנה. שמחתי שהלימודים התחילו ואין שביתה כי עכשיו יש לי סיבה לקום בבוקר".

 

כ-270,000 סטודנטים צפויים ללמוד השנה לקראת תואר אקדמי במוסדות להשכלה גבוהה. מדובר בגידול של 2% לעומת השנה שעברה במספר הסטודנטים. 213,350 סטודנטים ילמדו לתואר ראשון, 44,980 לתואר שני, 10,500 לדוקטורט ו-1,215 סטודנטים בלימודי תעודה.

 

במשך השנים ועם התפתחות המכללות האקדמיות, חלה ירידה במספר הסטודנטים הלומדים לתואר ראשון באוניברסיטאות - מספרם של הלומדים לתואר ראשון באוניברסיטאות ירד משיא של 78,715 סטודנטים בשנת 2004 ל-75,475 בשנה שעברה. גם מספרם של הלומדים לתואר שני באוניברסיטאות נמצא במגמת ירידה. בשנה שעברה למדו 34,000 סטודנטים לתואר שני באוניברסיטאות לעומת 35,840 בשנת 2004, ירידה של 5.1% בארבע השנים האחרונות. עם זאת, נרשם גידול מסוים במספר הסטודנטים הלומדים לתואר דוקטור. בשנה שעברה הגיע מספרם  ל-10,300, לעומת 9,995 בשנת 2007 - גידול של 3.1% בשנה האחרונה.

 

להבדיל מהמגמות שאפיינו את מספרי הלומדים לתואר ראשון ושני באוניברסיטאות, המשיך מספר הסטודנטים לתואר ראשון במכללות האקדמיות לגדול ב-7.8%. גם מספרם של הלומדים לתואר שני במכללות האקדמיות גדל והוא הגיע בתשס"ח ל-5,540 סטודנטים.

 

במשך כשלושה עשורים רצופים ועד לשנים האחרונות עלה אחוז הנשים הלומדות לקראת תואר ראשון במוסדות להשכלה גבוהה. מגמה זו הגיעה לשיאה לפני בשנת 2000, כאשר 57.5% מהסטודנטים לתואר ראשון היו נשים. בשנים האחרונות התייצב שיעורן על כ-55% מהלומדים לתואר ראשון בכלל המוסדות להשכלה גבוהה. בשנת 2004 חצה לראשונה מספר הנשים בקרב מקבלי התואר השלישי את ה-50% ולפני שנתיים מספרן הגיע ל-53% מבין מקבלי התואר השלישי והמגמה נמשכת גם השנה.

 

אחוז הסטודנטים הערבים מבין הלומדים לקראת תואר ראשון עדיין נמוך מאוד, אך נמצא במגמת עלייה ברורה. לפני שנתיים עמד שיעור זה על 11% מהלומדים לתואר ראשון ושיעור זהה נרשם גם השנה. גם יותר נשים ערביות הולכות ללמוד במוסדות להשכלה גבוהה. בתחילת שנות ה-90, רק כ-40% מבין הסטודנטים הערבים היו נשים - ואילו בשנת 2006 הגיע מספרן לכ-60%.

 

אולמרט בירך על ההסכם

ההסכם בין האוניברסטאות לאוצר, שהושג ברגע האחרון, עלה בישיבת הממשלה. ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר: "אני שמח שהדבר התאפשר בעקבות ההחלטה שלי על העברת תקציב בסך 515 מיליון שקלים".

 הוא הוסיף: "לא מדובר כאן בתוספת מעבר למה שהיה, אלא בחלק ממה שהאוצר היה מוכן לתת לפני הדיון, זאת מבלי לפרוץ את תקרת ההוצאה של הממשלה בתקציב 2009".

 

ראש הממשלה ציין כי החינוך עומד בראש סדר העדיפיות של הממשלה. "אמרנו לכל אורך הדרך, שהחינוך עומד בראש סדר עדיפות עליון של מדינת ישראל. ההשכלה הגבוהה היא בנפשנו, החזרת חוקרים ישראלים שנמצאים במדינות זרות והחזרת מיטב המוחות לכאן, היא חלק בלתי נפרד מכל מה שאנחנו עושים. כל עוד אני ראש ממשלה, אעשה כל דבר שיידרש בעניין זה. זאת החובה המוטלת עלינו, זה סדר יום האמיתי של מדינת ישראל".

 

בהכנת הידיעה השתתף רוני סופר
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חוזרים ללמוד, היום
צילום: אוהד אבידן קינר
אין שביתה. בינתיים
צילום: אוהד אבידן קינר
מומלצים