ראשי הערים "ירוקים"? שלא יעבדו עליכם...
כל המועמדים בבחירות המקומיות הרימו דגל ירוק; זה לא אומר שכולם יחבקו עצים בעוד חודש. היזהרו ממי שמבטיח להחליף את תאורת הרחוב כדי להתמודד עם ההתחממות הגלובלית; זכרו שקל יותר להתקין תאים סולאריים על גג העירייה מאשר להתעמת עם יזמי נדל"ן או מפעל מזהם שמשלם ארנונה של חמש ספרות
מספיק מבט חטוף בקמפיינים של המתמודדים בבחירות המקומיות כדי לראות שכולם מניפים דגל ירוק, כולם מחבקים עצים וכולם מבטיחים לדאוג ולשמור על הסביבה לכשייבחרו. את הישראלים לא צריך ללמד מה אפשר לעשות עם הבטחות של ימי בחירות, אבל בכל הנוגע להבטחות "ירוקות" - זה אפילו בולט יותר; כי חשוב שתדעו שלירוק יש הרבה גוונים, ורק למעט ההבטחות בנושא יש באמת השפעה על סביבת החיים שלנו.
ברמה המקומית, איכות הסביבה משמעותה במידה רבה איכות חיים. הפחתה של פליטת הגזים הרעילים מהמפעלים הסמוכים, מעבר לתחבורה ציבורית וצימצום השימוש במכוניות פרטיות תורמים באופן ישיר לאוויר הנקי שהתושבים נושמים ולבריאות שלהם. תיכנון אורבני לטווח ארוך, אסתטי אך גם יעיל, תחבורה ידידותית למשתמש ושמירה על שטחים פתוחים צריכים להיות חלק מסדר היום הירוק של כל מועמד לרשות מקומית.
הבטחות בגובה הדשא
הרמה הלאומית של סדר יום ירוק מביאה לידי ביטוי שיקולים של תכנון בר-קיימא לטווח הבינוני והארוך. ישראל היא מהמדינות הצפופות בעולם, ועליה לנקוט משנה זהירות בניצול המשאב הנדיר ביותר שלה – קרקע פנויה. ברמה הלאומית נקבעת גם המדיניות בנושאים כמו מים, אנרגיה, סלילת כבישים בינעירוניים, תחבורה ציבורית ושמירת טבע.
הקשר בין הרמה הארצית לרמה המקומית ברור וקרוב. אם ברמה הארצית מחליטים לסגור את הברזים ולהעלות את מחירי המים, התכנון הנופי ביישוב צריך לעבור התאמות. אם משרד התחבורה מחליט לסלול כביש בינעירוני או מסילת ברזל - ברור שהדבר ישפיע על האופי של היישוב. לפיכך, אם המועמד שלכם מבטיח לכם דשאים מפה ועד אמריקה, חיבור לרשת הרכבות וכבישים מהירים לעיר השכנה - קבלו את ההבטחות שלו עם שק ענק של מלח. דשא זה לא ירוק, ולגבי כבישים - הכי הרבה שהוא יוכל לעשות זה להשתדל אצל מקבלי ההחלטות האמיתיים.
עם כל הכבוד לקרח בקוטב...
וישנה עוד רמה ירוקה - זו העולמית. הרמה הזו מנותקת כמעט לגמרי מחיי היומיום של העיר, ובהתחשב בגודלה של ישראל - גם משיקולי תכנון המשפיעים על אופיה של המדינה. ישראל היא מדינה קטנה, והיכולת שלה להשפיע על תהליכים גלובליים כמו התחממות כדור הארץ כמעט זניחה. גם אם כל תושבי רמת גן יפסיקו לנסוע במכוניות, הפשרת הקטבים לא תעצר, וגם אם ראש העיר יחליף את הנורות ברחוב לנורות ידידותיות לסביבה, ספק אם תהיה לכך השפעה על איכות האוויר בעיר, או על מפלס המים בחופים. אם בנאום ההכתרה שלו יקרא ראש העיר להקפדה על כיבוי אורות ומזגנים בבית העירייה, זה יתרום קודם כל לתקציב האחזקה שלו - ולא לשינוי משמעותי בהיקף פליטת גזי החממה של ישראל.
ויחד עם זאת, צעדים חשובים ונכונים אלה יש להם ערך חינוכי שאין לזלזל בו – ולכן יש לקדמם בברכה. כי הרי ראש העיר אמור לשמש דוגמא לתושביו, ואם הוא מודע לבעיות הסביבה העולמיות ופתוח לשינוי אורח החיים שלו כאדם, כך יעשו גם תושביו.
אבל חשוב שהרמה המקומית תהיה לנגד עיניו בראש ובראשונה. כי הרי להתקין תאים סולאריים על גג העירייה קל יותר מאשר להתעמת עם בעלי אינטרסים על ייעוד הקרקעות, לעצור השתלטות על השטחים הפתוחים או לשמור על האוויר של התושבים שלו ממפעל שמשלם ארונה בסכומים של חמש ספרות.
דווקא מכיוון שמערכת הבחירות הזאת היא ירוקה מקודמותיה, אנו יכולים לבחור בזהירות ובחוכמה את המועמד שיש לו סדר יום ירוק אמיתי. צריך להיזהר מירוק מזויף, מירוק בהיר ומכל מיני גוונים ומועמדים שמנסים להתחכם ולרכב על הגל.
- הכותבת היא מנהלת החברה להגנת הטבע בירושלים, ופעילה במסגרת קמפיין "ירוק עכשיו
" לקידום סדר יום סביבתי בבחירות המקומיות