שתף קטע נבחר
 

שוק האג"ח - ענתבי שיפוצים קוסמטיים בע"מ

החלטת הממונה על אגף שוק ההון באוצר, ידין ענתבי, לאפשר לקופות גמל וקרנות פנסיה לקנות אג"ח מבלי לשערך אותן במקרה של הפסדים היא טיפול קוסמטי בלבד למצב שרק מחמיר; לא להתערבות כזו קיווה שוק ההון

הבוקר החליט הממונה על אגף שוק ההון באוצר, ידין ענתבי על התערבות עקיפה בשוק אגרות החוב. מהיום מותר לגופים המוסדיים (קופות גמל, קרנות פנסיה וביטוח מנהלים) לקנות אגרות חוב בהיקף מוגבל, ולא לשערך אותן במקרה של הפסדים כתוצאה מקניות אלה. רוצה לומר - אם יפסידו המוסדיים כתוצאה מהשקעה באגרות הם יוכלו להציג את מחיר הקנייה - ולא את מחיר השוק של נייר הערך. כך, כשיציגו את תשואותיהם החודשיות הן לא יישקפו ירידת ערך של אג"ח אלו - במידה ותתרחש.

 

 

הצעד הנוכחי הוא בבחינת מתן טיפול קוסמטי לחולה שמצבו הולך ומתדרדר מרגע לרגע. רבים וטובים בשוק ההון מאמינים כי ההתערבות של המדינה בשוקי ההון היא צעד בלתי נמנע. אבל, אם האוצר מעוניין להתערב - שיעשה צעדים ממשיים ולא יסתפק במשבי רוח מרעננים לשווקים. האפשרות לשערך את ערכי אגרות החוב לטובת הקופות אולי תשפר במשהו את מצבם של הגופים המוסדיים - כיוון שהם יוכלו לשפר את התשואות שיציגו - אולם היא רחוקה מלטפל בשורש הבעיות בשוק המקומי.

 

מדובר בבעיית אמון

הבעיות החמורות של השוק המקומי הם בעיקר בעיות של חוסר אמון. אלו יכולות בקלות לדרדר את השווקים במהירות. הבעיה החמורה ביותר כיום בשוק היא שישנו סדק ההולך ומתרחב באמון הציבור במערכות הפיננסיות. הסדק הזה גורם לציבור להזרים פדיונות אדירים לגופי החיסכון השונים, והציבור מעדיף את כספו מתחת לבלטה, אפילו אם הדבר גורם לו להפסדים בטווח הקצר.

 

גם הבנקים אינם טומנים ידם בצלחת והם מציעים כיום לציבור שהפסיד את כספו בקופות הגמל לפדות את הכספים ולהעבירם לתוכניות חיסכון לטווח הבינוני שתוך מספר שנים יחזירו לו חלק מן הכספים שאיבד. האינטרס של אלה ברור, גם אם הם גורמים לציבור לממש הפסדים ולבטל את הטבות המס שמעניקה להם המדינה.

 

הצורך בכרית ביטחון של תשואה

כדי להחזיר את האמון הבסיסי צריכים הרגולטורים להפשיל שרוולים ולהביא לצעדים בוני אמון משמעותיים בהרבה מאלה הננקטים כרגע. האוצר חייב לייצב את מערכת החיסכון לטווח ארוך באופן מיידי. הצעד החשוב ביותר בכיוון הוא לתת לבתי ההשקעות והקרנות כרית ביטחון של תשואה. משמע הבטחת תשואה מינימלית  - של החוסכים כי לא ימשכו את כספם במשך טווח זמן קצוב. צעד כזה יפסיק את המשיכות המיותרות הציבור הרחב וירגיע את השווקים.

 

אם לא תיושם תוכנית שכזו מצבו של שוק האג"ח יתדרדר עוד יותר. שכן תסריט סביר מאוד מדבר על רגע שבו יודיע אחד הטייקונים במשק הישראלי כי איננו מסוגל להחזיר את חובותיו - במקרה כזה יצנחו שעריהן של אגרות החוב לשערים נמוכים בהרבה מאלה שנרשמו בתקופה האחרונה. צעד כזה גם ייתן "לגיטימציה" לגופים נוספים להודיע שאינם יכולים לשלם את חובם. היחידים שיכולים כרגע לעצור את הגלגל ההרסני הזה הם הרגולטורים.

 

 

עו"ד גיל שבתאי הינו יועץ השקעות ויועץ פנסיוני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הערך ירד? לא לפי הספרים
צילום: Index Open
מומלצים