קליפורניה בוחרת: האם לשים קץ לנישואי הגייז?
לא רק ברק אובאמה וג'ון מקיין מעניינים את תושבי קליפורניה היום, אלא גם ההצבעה על "הצעה 8" - ההצעה לשנות את החוקה המקומית באופן שלא ייאפשר עוד נישואים חד-מיניים
תוצאות ההצבעה היום יראו באופן נחרץ עד כמה השתנו העמדות בנוגע להומואים ולסביות ברחבי ארצות-הברית. נכון לעכשיו, הסקרים חוזים מרוץ צמוד, עם הבדל של פחות מחמישה אחוזים לטובת מתנגדי ההצעה. באופן פרדוכסלי, תומכי ההצעה, רפובליקנים ברובם, מקווים דווקא להודעה מוקדמת על ניצחונו של אובאמה בבחירות לנשיאות. זאת, משום שבמקרה כזה, לפי ההערכות, רבים ממתנגדי ההצעה כלל לא יטרחו להגיע לקלפי.
קליפורניה, אגב, לא לבד. הצבעות דומות נערכות גם בפלורידה ובאריזונה. ההבדל הוא שבקליפורניה קבע בית המשפט העליון כי יש להתיר להומואים ולסביות להתחתן, וסלל את הדרך לזוגות רבים שביקשו להינשא כחוק. אם תעבור ההצעה במדינה, היא תבטל את החלטת בית המשפט, ומלבד ההדים הציבוריים, תכניס ללימבו חוקי את הזוגות שכבר הספיקו להינשא.
המאבק על הנישואים צבר תאוצה והפך במהרה לאחד מנושאי המפתח בסיקור התקשורתי הנרחב לו זכו הבחירות. כוכבים הוליוודיים, דוגמת סטיבן ספילברג ובראד פיט התייצבו לצדם של המתנגדים להצעה, לעומת כוחם העולה של התומכים בה, ובראשם חברי הכנסייה המורמונית, על פלגיה השונים.
"שוויון אמיתי הוא שוויון בכל"
דנה ג. פלג, עיתונאית ישראלית המתגוררת בסנטה קרוז עם בת זוגה וילדן המשותף, הסבירה ל-ynet: "יוזמי הצעה 8 טוענים שאין הבדל בין משק בית משותף - ההסדר המשפטי שמיועד לזוגות גייז - לבין נישואים. ההבדלים המשפטיים הם לא כבירים, מדובר בסך הכול בזכויות מס מסוימות.
ילד נושא שלט:"שמח שהסבתות שלי התחתנו" (צילום: AP)
"ההבדלים המשמעותיים הם אחרים, ובהם טמונה חשיבות זכות הנישואים עבורי: קודם כל, זכות הנישואים מחייבת הענקת כל זכות שניתנת לכל זוג נשוי אחר, בכל מקום. למשל, אוניברסיטה שמעניקה זכויות לזוגות נשואים לא יכולה לשלול אותם מאף זוג, נקודה. אם בת הזוג שלי מתאשפזת, כבנות זוג בלתי נשואות, בית החולים יכול להגיד לי 'לכי חפשי את החברים שלך', ועל אף הדימוי הליברלי, דברים כאלה קרו בקליפורניה. כבנות זוג נשואות, אין לו זכות כזאת.
"המשמעות השנייה היא ברמה הפדראלית. הנישואים שלנו אינם מוכרים ברמה הפדראלית, עדיין. אני מדגישה, עדיין, כי זה הפחד הגדול של יוזמי הצעה 8, שרובם מורמונים מיוטה, לפי מיטב הבנתי. קליפורניה היא המדינה הגדולה ביותר, ואחת המשפיעות ביותר בארה"ב. אם נישואי גייז מוכרים בקליפורניה, זה בהחלט עשוי להוביל להכרה ברמה הפדראלית, כלומר בארה"ב כולה, גם במדינות הדתיות והשמרניות ביותר. ומה שרלוונטי לגבי: אני אוכל לקבל גרין קארד ואזרחות אמריקנית בזכות נישואי לזוגתי שהיא אזרחית אמריקנית.
"המשמעות השלישית היא ההכרה הפוליטית בשוויון שלנו. על זה מושתת הקמפיין שלנו, מתנגדי הצעה 8. בארה"ב, לפני שבוטלה ההפרדה הגזעית, הייתה ידועה הסיסמה "נפרדים אבל שווים", שהייתה עלה תאנה לאפליה בוטה של אפריקנים-אמריקנים. נדרש מאבק קשה בשנות השישים כדי לבטל את ההפרדה הזאת. היום ידוע שנפרד הוא לא שווה. שוויון אמיתי הוא שוויון בכול, בוודאי ברמה החוקית ההצהרתית".
הקמפיין החברתי היקר בהיסטוריה
תומכי ההצעה מכירים אף הם בחשיבות ההצבעה היום. "זה הדבר החשוב ביותר בבחירות האלה", אמר נשיא המועצה לחקר המשפחה, טוני פרקינס, בראיון שהעניק לסוכנות הידיעות "רויטרס". לדבריו, "עשינו בעבר בחירות גרועות לנשיאות, אך שרדנו כאומה. אבל אם נידרדר לעבר פירוק מוסד הנישואים, לא נוכל להתגרש לאחר מכן מתוצאות המעשה".73 מליון דולר. זה סכום העתק שהוצא עד כה במלחמה על הצעה 8. למען ההשוואה, מדובר בסכום כפול מזה שהוצא על הצעות דומות ב-24 מדינות שונות מאז 2004. מי גייס יותר כספים? נכון לעכשיו אלו הם מתנגדי ההצעה (שוב – תומכי הנישואים החד-מיניים), שגייסו סכום שיא של 37.6 מליון דולר.
כלי התקשורת בקליפורניה אף ציינו כי מדובר בקמפיין החברתי היקר ביותר בתולדות ארצות הברית. סוכנות הידיעות AP דיווחה כי כ-30 אחוזים מהתרומות, כ-22 מליון דולר, הגיעו מחוץ למדינת קליפורניה. מרבית תרומות אלה, המיועדות לתומכי ההצעה, הגיעו ממדינת יוטה, מעוזה של "כנסיית קדושי הימים המאוחרים", פלג של הכנסייה המורמונית שידוע, בין היתר, בתמיכתו בביגמיה.