רבעון שיא לטבע: רווח של 600 מיליון דולר
ההכנסות עלו ב-20% ל-2.84 מיליארד דולר - מתחת להערכות האנליסטים שצפו לה הכנסות של 2.89 מיליארד דולר
בשורה העליונה, הכנסותיה של טבע רשמו ברבעון השלישי צמיחה של 20% לרמה של -2.84 מיליארד דולר – מעט מתחת להערכות האנליסטים שצפו לה הכנסות של 2.89 מיליארד דולר - אך מדובר בהכנסות שיא שרשמה טבע ברבעון בודד.
השוק העיקרי של טבע ממשיך להיות השוק האמריקני שתרם 60% מהמכירות, או 1.6 מיליארד דולר. למרות החששות ממיתון הצליחה טבע להגדיל את מכירותיה בשוק זה ב-23%. בניגוד לרבעון השני של השנה שבו רשמו המכירות הגנריות בארה"ב ירידה של כ-3%, ברבעון השלישי ייחודה של טבע כחברה הגנרית המובילה באה לידי ביטוי בצמיחה של כ-12% בהיקף שוק התרופות הגנריות במדינה. הגידול במכירות הגנריות נבע משתי השקות בלעדיות של תרופות ברבעון השלישי: תרופת הריספרדל ותרופת הלמיקטל.
בשוק האירופי, השני בחשיבותו עבור טבע, רשמה טבע צמיחה של 25% במכירות לרמה של 685 מיליון דולר. שוק זה נחשב לאחד ממנועי הצמיחה של טבע בשנים הקרובות. ברבעון השלישי השלימה טבע רכישה אסטרטגית ביבשת של חברת בנטלי תמורת 360 מיליון דולר.
גידול חד עוד יותר של 32% רשמה טבע במכירותיה הבינלאומיות לרמה של 395 מיליון דולר בזכות גידול במדינות אמריקה הלטינית, רוסיה, ישראל וטורקיה. ברבעון השלישי הכריזה טבע על שותפות אסטרטגית ביפן עם חברת Kowa שבו ישווקו לשוק היפני תרופות גנריות. השוק היפני הוגדר על ידי טבע כשוק מפתח בשל רצונה של הממשלה להעמיק את הגנריקה במדינה.
בשורה התחתונה רשמה טבע ברבעון השלישי גידול של 14% ברווח הנקי המתואם (Non-GAAP) של 599 מיליון דולר שהם 72 סנט למניה. רווח זה מנטרל הכנסות והפחתות חד פעמיות שבוצעו ברבעון. טבע עקפה את תחזיות האנליסטים שצפו לה רווח של 580 מיליון דולר שהם 70 סנט למניה.
הרווח הנקי החשבונאי (GAAP) הסתכם ברבעון השלישי ב-637 מיליון דולר שהם 77 סנט למניה - גידול של 21% בהשוואה לרבעון המקביל. רווח זה כולל פיצוי חד פעמי בשיעור של 100 מיליון דולר מבנק ההשקעות השוויצרי, קרדי סוויס, על ההשקעה באיגרות חוב מגובות משכנתאות (ARS). כמו כן רווח זה כולל מחיקה חד פעמית של 33 מיליון דולר הקשורים לרכישת חברת התרופות הספרדית, בנטלי, שרכישתה הושלמה ברבעון.
תיק ה-ARS ממשיך להתייצב
ברבעון השלישי המשיך תיק ה-ARS של טבע להתכווץ והיא מחקה 26 מיליון דולר נוספים - מתוכם 19 מיליון כלולים בדו"ח רווח והפסד. שווי תיק ה-ARS של טבע בסוף הרבעון השלישי עמד על 261 מיליון דולר, בהשוואה ל-445 מיליון דולר בתחילת השנה. עד כה מחקה טבע 96 מיליון דולר מההשקעה בדו"ח רווח והפסד: 83 מיליון דולר הוגדרו כמחיקות "בעלות אופי זמני" ו-5 מיליון דולר הצליחה טבע למכור בשוק.
תרופת הדגל של טבע, תרופת הקופקסון המשיכה לצמוח ומכירותיה הסתכמו ברבעון השלישי ב-562 מיליון דולר, גידול של 28% בהשוואה לרבעון המקביל. מכירות התרופה בארה"ב עלו ב-25% ל-352 מיליון דולר ומחוץ לארה"ב עלו המכירות ב-32% ל-210 מיליון דולר.
גם תרופת המקור השנייה של טבע, תרופת האזילקט המיועדת לטיפול בחולי פרקינסון המשיכה לצמוח והכנסותיה של טבע מהתרופה הסתכמו ב-46 מיליון דולר,
גידול של 38% בהשוואה לרבעון המקביל. לפני מספר חודשים, פרסמה טבע כי בניסוי שביצעה התברר שהאזילקט היא התרופה היחידה שלא רק מטפלת בתסמינים למחלת הפרקינסון, אלא גם מאטה את התפשטותה. על בסיס תוצאות הניסוי טבע מתכוונת להגיש בקשה למינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) שירחיב את השימוש בתרופה. בטבע מעריכים שתרופת האזילקט יכולה להפוך לתרופה של מיליארד דולר תוך מספר שנים.
תזרים המזומנים של טבע ברבעון השלישי הצביע על יכולתה של חברת התרופות הגנרית לייצר כסף. טבע ייצרה ברבעון, תזרים מזומנים חזק של 710 מיליון דולר, יותר מכפול מהתזרים אותו רשמה ברבעון המקביל של השנה. לאחרונה השלימה טבע את היערכותה הפיננסית לקראת רכישת חברת התרופות הגנרית באר תמורת 7.5 מיליארד דולר, כשתזרים המזומנים החזק יוסיף לאיתנותה של טבע.
הרבה תרופות בתור ל-FDA
צבר התרופות של טבע הממתין לאישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) ממשיך להראות חוסן. נכון לסוף חודש אוקטובר לטבע היו 145 בקשות הממתינות לאישור סופי של מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) הכוללים 41 אישורים מותנים.
היקף המכירות השנתיות של בקשות אלו במונחי מכירות שנתיות של מוצרי מקור עמד על 96 מיליארד דולר. מתוך סך בקשות אלו, 86 היו בהליך הקרוי Paragraph IV שבו מאתגרת טבע פטנט קיים ואם היא הראשונה שעושה זאת, היא זוכה לבלעיות של 180 יום בשיווק התרופה. טבע מאמינה שהיא הראשונה שהגישה את הבקשה ב-58 מבין 86 הבקשות המשקפים מכירות שנתיות במונחי מקור של תרופות בהיקף של 42 מיליארד דולר. בשוק האירופאי היו לטבע בסוף הרבעון השלישי 2865 בקשות לשיווק תרופות הממתינות לאישור סופי ב-30 מדינות אירופה.
שלמה ינאי, מנכ"ל טבע: "זה היה רבעון מצוין עבור טבע. על רקע הזעזועים הפוקדים את הכלכלה העולמית טבע שוב הוכיחה את היתרונות הטמונים במודל העסקי המאוזן ואת חוסנה הפיננסי. ברמה האסטרגית רשמנו הישגים חשובים ברבעון: הודענו על שותפות אסטרטגית חשובה ביפן, השוק הפרמצבטי השני בגודלו בעולם, השלמנו את רכישת בנטלי בספרד והבטחנו את המימון הדרוש להשלמת רכישת באר הצפויה להסתיים עד סוף 2008".