שתף קטע נבחר

 

איסור נישואי הומואים בארה"ב: השחורים אחראים?

בקליפורניה חוששים שהאיסור המעודכן יפגע גם בנשואים כחוק, ויש מי שמצביע דווקא על האפרו-אמריקנים כלשון המאזניים שהכריעה. "האמריקאים מפחדים יותר מהשונה", אומר מי שהתחתן עם בן-זוגו בקנדה. וגם הדת, כמובן, משחקת תפקיד

היד הליברלית מצביעה אובאמה והיד השמרנית מתנגדת לנישואי הומואים ולסביות. הציבור הגאה בארצות הברית ציפה אולי כי בחירתו של ברק אובאמה לנשיא תביא עימה מהפכה ליברלית. למרות זאת, אם צריך לשפוט על-פי יום הבחירות עצמו, נראה שהציפיות היו מוקדמות מדי.

 

הקהילה ההומו-לסבית הפסידה בכמה הצבעות מקומיות בהן התבקשו תושבים של מדינות שונות להכריע אם לאשר נישואים חד-מיניים. ההפסד הצורב ביותר נרשם בקליפורניה, אחת משתי המדינות היחידות בהן נישואים חד-מיניים אושרו ואף בוצעו בעבר.

 

תושבי המדינה אישרו ביום הבחירות את סעיף 8 הקובע כי נישואים חד-מיניים יהיו מעתה אסורים. 52 אחוזים מהמצביעים תמכו בסעיף הזה לעומת 48 אחוזים שהתנגדו. כעת מנסים בארה"ב להבין מה גרם לשינוי המדיניות, למרות סקרים שהעידו אחרת.


זוג שמיהר להתחתן לפני האיסור. ומה עכשיו? (צילום: רויטרס)

 

אחד ההסברים שהוצעו להחלטת תושבי קליפורניה, טמון בקהל המצביעים השחור. מסקרים שנערכו לאחרונה עולה כי מצביעים אפרו-אמריקנים נוטים לבוא לכנסייה יותר מאשר חבריהם הלבנים. יותר מכך, התברר כי מרביתם מרגישים לא בנוח אל מול נישואי ההומואים והלסביות. סקר של רשת CNN קבע כי 69 אחוזים מהמצביעים השחורים במדינות השונות הצביעו בעד אובאמה, ונגד נישואים חד-מיניים.

 

עוד בעיות משפטיות בדרך

למעשה, המצביעים בקליפורניה יצאו נגד בית המשפט העליון במדינה, ופסיקתו מחודש מאי האחרון, בה נקבע כי איסור נישואים חד-מיניים מנוגד לחוקה. כעת, פעילי זכויות אדם יחד עם זוגות שתכננו להינשא בקרוב, הגישו עתירה לאותו בית משפט עצמו, בטענה כי אי-אפשר להעביר הצעת חוק שתתקן את החוקה באופן לא תקין.

 

"קשה לחזות מה בית המשפט יחליט לעשות", אמר לעיתון "מרקיורי ניוז" ארווין צ'מרינסקי,

 דיקן בית הספר למשפטים באוניברסיטת קליפורניה. לדבריו, "בנושא הזה, החוק לבדו לא יכול להצביע על תחזית".

 

העתירות שהוגשו לא דנות במעמדם החוקי של כ-18 אלף זוגות של הומואים ולסביות שכבר נישאו בקליפורניה, ומצבם המשפטי צפוי לעלות על-פני השטח בעתירות ותביעות משפטיות שונות. התובע הכללי, ג'רי בראון, אמר אומנם כי יגן על הזוגות הנשואים, אך בקהילה הגאה ישנו חשש שתוקף הנישואים יוטל בספק. זאת, מכיוון שסעיף 8 שולל מהיסוד את ההכרה בנישואים גאים.

 

"האמנו בכל מה שכתוב בספר החירות"

גם בישראל לא ציפו לאישור סעיף 8 האוסר על הנישואים. "אני הופתעתי, חשבתי שהחוק לא יעבור", אומר היום ראסל לורד, הישראלי הראשון שנרשם במשרד הפנים וקיבל יחד עם בן זוגו את הסטטוס "נשוי" בתעודת הזהות. לורד התחתן בקנדה לפני שלוש שנים וחצי ולאחר מאבק בן שנה וחצי בבג"ץ - יחד עם חמישה זוגות נוספים - הם זכו להכרה של נשואים מטעם הממסד. "בינואר אני חי עם החבר 27 שנים, יש לנו בית ביחד וחיים ביחד ומערכת יחסים לא פחות מכובדת מהשכנים שלנו, וזה מה שרצינו".

 

החתונה התקיימה בקנדה משום שזו המדינה היחידה בעולם שמחתנת זוגות חד-מיניים שאינם אזרחיה. "למרות החוק, אני לא רואה שכל החברה הקנדית מתפרקת. קנדה ממשיכה להיות כמו שהיא. בארה"ב זה ייקח עוד קצת זמן, אני מאמין שבסופו של דבר זה יעבור".

 

ראסל מצר על שקורה בארץ הולדתו אותה עזב בשנות ה-80 בגיל 22, "זה היה מרכז העולם של הליברליות וראש פתוח, כל מה שכתוב בספר החירות - האמנו בזה. ובשנים האחרונות, במיוחד בשמונה האחרונות, הם כל-כך סגרו את עצמם, מפחדים מהעולם, מפחדים מהשונה ודוחים אותו. זה המצב, חוץ מבערים הגדולות".

 

בניגוד אליו, מנכ"ל אגודת ההומואים הלסביות הביסקסואלים והטראנסקסואלים, מייק המל, לא מביע פליאה על קבלת החוק. "זה לא כל-כך מפתיע אותי,

 חייתי בארצות הברית כמה שנים, היא מדינה מאוד דתית. גם אובאמה שנבחר הוא עדיין אדם מאוד מאוד דתי. מצד אחד יש הפרדה של דת ומדינה, ומצד שני הגורמים מושפעים".

 

המל מסביר שההכרה בנישואין חד-מיניים הפכה למרכיב מרכזי בקהילה ההומו-לסבית, מכיוון שזה המחסום העיקרי בפני שוויון זכויות מלא. "ההכרה בזוגיות החד מינית, יש בה איזשהו אלמנט. היום יש אולי קבלה ברמה האישית, האלמנט של הזוגיות, המשפחה, זה מחסום שלחברה הסטרייטית קשה מאוד לקבל. מוסד הנישואין נחשב כמשהו מקודש ועם אלמנטים דתיים. הקהילה מחפשת להגיד - אנחנו בדיוק כמו אחרים, אל תשימו אותנו בגטו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראסל לורד ובן זוגו. בסוף זה יעבור
צילום: יורי שקלנקו
מייק המל. הנישואים - מחסום מקודש
צילום: יורי שקלנקו
מומלצים