שתף קטע נבחר
 

האיחוד האירופי: 100 ימים לתיקון המערכת

מנהיגי האיחוד קיימו פגישה מיוחדת בה קבעו תאריך יעד לקבלת החלטות בנוגע לרפורמות פיננסיות מקיפות בפסגה הגלובלית שתתקיים בוושינגטון ב-15 בנובמבר. סרקוזי: "אני לא מתכוון להשתתף בפסגה שבה מדברים בשביל לדבר"

מנהיגי האיחוד האירופי תמכו בהקצבת זמן של 100 ימים לכלכלות המובילות בעולם לקבל החלטות בנוגע לרפורמות פיננסיות גלובליות דחופות. כך אמר היום (ו') נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי.

 

סרקוזי, שעמד בראש פגישה מיוחדת של מדינות האיחוד, אמר כי המשבר הפיננסי וההאטה הכלכלית דורשים להגיע לעסקה מהירה לרפורמה כללית בפסגה שתתקיים ב-15 בנובמבר בוושינגטון, בה ייפגשו מנהיגי 20 המדינות המתועשות והמתפתחות הגדולות בעולם.

 

"אנחנו נמצאים במשבר כלכלי. צריך להתייחס לזה. אנחנו חייבים להגיב ואין לנו זמן לאבד", אמר סרקוזי לעיתונאים. לדבריו, "אני לא מתכוון להשתתף בפסגה שבה רק מדברים בשביל לדבר. אנחנו רוצים לשנות את כללי המשחק בעולם הפיננסי".

 

האיחוד האירופי קורא לפסגה גלובלית נוספת באביב הבא שתפרט ותבהיר את השינויים שיש לעשות באופן שבו מנוהלת הכלכלה העולמית. מנהיגי האיחוד מעוניינים בהגדלת הפיקוח על חברות פיננסיות גדולות, ודוחקים בממשלות לבצע בקרה ופיקוח משותפים על חברות אלו.

 

המנהיגים רוצים למנוע חזרה על התנפחות הבועה בוול סטריט שזרעה שמות בשוקי העולם, וכוללים בדיונים על עיצוב הסדר הכלכלי העולמי החדש גם כלכלות מתפתחות, בהן סין, הודו וברזיל.

 

מסמך שעליו הסכימו המנהיגים אומר כי הם מעוניינים במערכת אזהרה מוקדמת שתזהה בועות פיננסיות ותמנע "חוסר איזון עולמי", כמו התנפחות הגירעון המסחרי האמריקני.

 

בנוסף, מציעים מנהיגי האיחוד האירופי להפוך את קרן המטבע הבינלאומית למוסד הפיקוח הפיננסי העולמי, ולהעניק לה סמכויות וכוח נוספים להתגברות על משברים פיננסים, ותקציב נוסף לסיוע למדינות שנקלעות לקשיים.

 

האירופים רוצים גם לסגור פרצות שמאפשרות למוסדות פיננסיים להתחמק מרגולציה, ולהבטיח כי הפיקוח יחול על כל השחקנים הגדולים במגזר הפיננסי, כולל סוכנויות דירות אשראי. המנהיגים קוראים במסמך להגדלת השקיפות בשווקים.

 

הסכמה מיידית על חמישה עקרונות

מנהיגי האיחוד צפויים לקרוא בפסגה ב-15 בנובמבר להסכמה מיידית על חמישה עקרונות: פיקוח על סוכנויות דירוג אשראי; תיאום תקני חשבונאות; סגירת פרצות; קביעת קוד התנהגות למגזר הבנקאי; ופנייה לקרן המטבע בבקשה להציע דרכים להרגיע את הסערה.

 

ראש ממשלת בריטניה גורדון בראון אמר כי השיחות בוושינגטון צריכות להיות "רגע מכונן עבור כלכלת העולם". לדברי בראון, הגדלת הפיקוח על 30 המוסדות הפיננסיים הגדולים בעולם "יכולה להתבצע במהירות רבה".

 

עד כה הקצו ממשלות באירופה כ-2 טריליון אירו להזרמת כספים לבנקים, מתן ערבויות להלוואות ופיקדונות, כיסוי הלוואות בין בנקאיות והלאמה מלאה או חלקית של מוסדות. הנזק שנגרם ברחבי העולם מעורר את הדרישה להסכמי ברטון וודס חדשים – התייחסות להסכמים שנחתמו ב-1944 ובהם עוצבה המערכת הפיננסית הבינלאומית שקיימת עד היום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי: תאריך יעד לתיקון
צילום: AP
מומלצים