שתף קטע נבחר

ברק: לבדוק כיצד ניתן להגיב לירי הקסאם

שר הביטחון אמר כי כיום אין אישור להשיב אש, מכיוון שהמחבלים בעזה מסתתרים ליד בתי מגורים ובתי ספר. במקביל, השרים דנו בבקשת משרד הביטחון להוסיף כחצי מיליארד שקל לתקציב המיגון. משרד האוצר מתנגד, וההחלטה תתקבל ביום רביעי

בימים האחרונים נורו עשרות רקטות קסאם ופצצות מרגמה לעבר הנגב המערבי, ובעקבות חידוש הירי ביקש היום (א') שר הביטחון, אהוד ברק, בישיבת הממשלה לבדוק כיצד ניתן לקבל אישור להשיב אש למקורות הירי. לדבריו, כיום אין אישור להשיב אש, מכיוון שהמחבלים בעזה מסתתרים ליד בתי מגורים ובבתי ספר.

 

בדיון שהתפתח בנושא הפרת הרגיעה אמר שר המשפטים, דניאל פרידמן, שגם הפעולה ההגנתית שנקט צה"ל, אינה נותנת לפלסטינים רישיון לירות על אזרחים. השר בנימין בן אליעזר ביקש שבדיון בקבינט - שיערך ביום רביעי - ייבדק האם יש אופציה לנתק את החשמל לעזה ומאוחר יותר גם את המים במקרה של ירי. ואילו המשנה לראש הממשלה, חיים רמון, ביקש לנהל דיון בקבינט על היום שאחרי תום הרגיעה ברצועת עזה - הצפויה להסתיים ב-18 בדצמבר.

 

בתוך כך, הקבינט לביטחון לאומי ידון ביום רביעי בבוקר גם בדרישתו של משרד הביטחון לתוספת תקציב בסך חצי מיליארד שקל למיגון והשלמת הקמת חדרי ביטחון ל-4,400 יחידות דיור בעוטף עזה.

 

השר לביטחון פנים אבי דיכטר, המתגורר אשקלון, אמר בישיבת הממשלה כי "היכולות של חמאס והג'יהאד האיסלמי השתנו לעומת מה שהיה לפני שנתיים, עת הוכנה התוכנית למיגון בתי תושבי עוטף עזה. לטווח הפגיעה נוספו ערים כמו אשקלון ונתיבות, וכל היישובים שביניהם. מדובר בכ-75 אחוז מהאוכלוסייה הזו, שנמצאת בטווח הרקטות".

 

דיכטר הדגיש בדבריו כי האיום אף התגבר משנוספו לארגוני הטרור ברצועה יכולות ארטילריות נוספות ובהן המרגמות הכבדות: "אין יכולת להתריע מפני ירי מרגמות. מכאן עולה כי סוגיית ההרתעה היא המשלים האולטימטיבי למשולש שבו נדרש מיגון פיזי, הגנה אקטיבית על ידי מערכת כיפת ברזל והרתעה".

 

ראש הממשלה, אהוד אולמרט, אמר בדיון: "ההשקעה של הממשלה הזאת היא חסרת תקדים באזור, גם במיגון, גן ברווחה, בחינוך ובתחזוקה שנועדו לשפר את איכות החיים של התושבים. אנחנו שואלים את עצמנו כל הזמן מהם הגבולות וכמה צריך למגן. הכוונה למצוא פיתרונות מיגון למה שהוא בלתי נמנע ובפתרונות ליירוט למה שאפשר. אני חוזר על הנחייתי להאיץ את הפיתוח של כיפת הברזל".

 

"אולי ברק מושפע מהבחירות"

משרד האוצר טען בישיבת הממשלה כי משרד הביטחון כלל לא העלה את התביעה של חצי מיליארד שקל במהלך הדיונים על התקציב שהתקיימו לאחרונה. גורם באוצר אמר ל-ynet: "משרד הביטחון תבע 3.5 מיליארד שקלים, אבל בתביעתו לא היה זכר לתוספת 500 מיליון שקל לבניית חדרי הביטחון, לא הזכירו את זה בכלל. כנראה שמשהו בסדר העדיפות השתנה שם, יכול להיות שמדובר בבחירות".

 

עוד אומרים באוצר שאם נושא בניית חדרי הביטחון לתושבי רצועת עזה כל כך חשוב לברק ולסגנו, הרי ראוי שהם יעלו את זה במסגרת סדרי העדיפויות בתוך התקציב שלהם ולא כתביעה נוספת. וילנאי אמר בישיבה כי "עלינו למגן את היישובים ללא קשר למצב הרגיעה. התושבים ביישובים סמוכי הגדר ראויים למיגון מועדף".

 

בהתייחס לתביעות האוצר אמר הבוקר השר בר-און: "הביאו את שר הביטחון להביא תוצאות, אך הוא מביא רק הוצאות. ברק מסלף את העובדות".

 

חדרי ביטחון בסיוע משכנתא

לקראת הדיון בממשלה, הציע השר לפיתוח הנגב והגליל, יעקב אדרי, שתושבי האזור יקבלו סיוע במשכנתאות מוזלות, כדי שיוכלו לבנות חדרי ביטחון בבתיהם. זאת, לאחר שראש הממשלה ושר האוצר הביעו התנגדות נחרצת לבקשתם של שר הביטחון וסגנו להקצות עוד כחצי מיליארד שקלים להשלמת בניית חדרי הביטחון בכ-8,000 יחידות דיור בעוטף עזה.

 

ירי של כ-50 רקטות קסאם ופצצות מרגמה בימים רביעי וחמישי לעבר מערב הנגב ואשקלון, עורר מחדש את פולמוס המיגון, והפנה אצבע מאשימה כלפי הממשלה.

מצד אחד, ראשי מערכת הביטחון וצה"ל תובעים לעמוד בהתחייבות הממשלה למגן את בתי התושבים, בטווח שמתחת ל-4.7 ק"מ מגבול הרצועה. טווח זה לא יהיה מוגן על ידי מערכת "כיפת ברזל", אם וכאשר תוצב באזור.

 

רק חלק מהכסף הועבר על ידי משרד השיכון לקבלנים הבונים את חדרי הביטחון, בצפון ובצפון-מזרח רצועת עזה. סגן שר הביטחון, מתן וילנאי, אמר לקראת הדיון בממשלה: "אני מקווה שהשקט ימשיך להישמר בעוטף עזה. עם זאת הרגיעה שבירה, ואנחנו מתנהלים כאילו מחר בבוקר המציאות יכולה להשתנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק. דרש מיגון
צילום: ירון ברנר
דיכטר. נדרש מיגון
צילום: דורון גולן
מומלצים